Norsun Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam. Zamówiłem juz sobie w miare fajne kółka w miare obrecze piasty itp... Koła z zaciskami ogółem 1.5kg Wiec nalezalo by do nich założyc i nowe oponki I tu z pomoca zglaszam sie do was. Prawie dwa sezony przejezdzilem na Schwalbe Racing Ralph... Model Evo z 2007 roku... Nie powiem jak na poczatek mojej przygody z rowerem mi w zupełności starczyło. Teraz chce załozyć coś lepszego... Namawiaja mnie na Geax Barro Race, ale ja chce bardziej uniwersalne opony, które troche dłużej wytrzymaja i lepiej beda trzymac np: przy zlej pogodzie. Myślałem czytalem itp... Wymyslilem Continetal Race King SS 2.2... Podobno posiadaja mniejsze opory toczenia i lepiej trzymaja niz 2.0. Co o tym sadzicie... A moze Speed KING? Podobno szybka jest a jak w lesie i na zakretach? Mam nadzieje ze moj pierwszy post zostanie przyjety z entuzjazmem Pozdrawiam i czekam na wasze opinie
Sajmon1243 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Według mnie najlepsza obecnie opcja na rynku to Geaxy. continentali nie polecam, same złe doświadczenia z tymi oponami, schwalbe z kolei trochę za bardzo baloniaste, tam 2.2 to opona niemalże do DH. Chcesz uniwersalną oponę? Wybierz model saguaro 2,0 , polecam.
grucha34 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Witam. Ze swojej strony mogę polecić Geaxy Mezcale. Zakupiłem je niedawno w wersji kewlarowej, w rozmiarze 2.1. Przesiadka z semislicków kellysowych. Po pierwszych km testów mogę powiedzieć, że toczą się gładko na asfalcie, w lesie rewelacja, dosłownie wgryzają się w podłoże. Nie wiem jak się spiszą w mokrych warunkach. Bardzo ładnie i bezproblemowo ułożyły się na obręczy. A jak z trwałością...to się zobaczy Pozdrawiam
tobo Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Według mnie najlepsza obecnie opcja na rynku to Geaxy. continentali nie polecam, same złe doświadczenia z tymi oponami, schwalbe z kolei trochę za bardzo baloniaste, tam 2.2 to opona niemalże do DH. Chcesz uniwersalną oponę? Wybierz model saguaro 2,0 , polecam. Na czym polega realnie ta baloniastość? Powiedziałbym raczej że rozmiar to one mają bardzo oszukany (np roro, które w rozmiarze 2,1 wyglądają bardzo wątle a 2,25 jest iluzorycznie większa). Mam wątpliwości czy kiedykolwiek na żywo widziałeś prawdziwą oponę do dh Opony lżejsze kup jeśli zależy ci na wadze. O tym co realnie daje rozmiar opon - wszelkie legendy i mity na ten temat - były omawiane już choćby tu na forum. Wg mnie jeśli poruszasz się docelowo lub głównie w terenie - większa opona lepsza, oczywiście porównując tą samą oponę w dwóch różnych rozmiarach.
ulek93 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Od siebie mogę polecić dwa zestawy: Continental Race King 2.2 RS oraz Continental X-King 2.2 RS. X-Kingi na mokre warunki, a RaceKingi na suche. 2.0 to zupełnie inne opony (dużo słabsza przyczepność).
tobike Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Ja ze swojej strony mogę polecić X-kingi, ja mam wersję 2,2 Protection (570g), w terenie leśnym i piaszczystym daje sobie doskonale radę, miękka mieszanka gumy dobrze trzyma się podłoża, trzeba tylko uważać z ostrym hamowaniem na twardych podłożach jak asfalt
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.