DaVoo Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam. Nabyłem niedawno używany hamulec HFX9. Po rozpakowaniu przesyłki zauważalny był delikatny wyciek DOT'a spod nakrywki zbiorniczka wyrównawczego na klamce. Sprzedający zasugerował, że może to być spowodowane włożeniem przez niego nieoryginalnej blokady tłoczków (szersza niż standardowo). Po wyjęciu blokady wycieków już nie było, ale jeden z tłoczków nieco bardziej wystawał z korpusu zacisku. Postanowiłem wymienić płyn, rozepchałem tłoczki na swoje miejsce i odpowietrzyłem. Po skończonym zabiegu delikatne pompowanie klamką powodowało, że tłoczki wychodziły z korpusu, ale jeden z nich nie chował się całkowicie, a po kilkudziesięciu naciśnięciach klamką wystawał już z 1,5-2mm (efekt jak u kolegi) . Powtórzyłem odpowietrzanie. Przy pompowaniu klamką taki sam efekt. Po zaciskaniu tłoczka na tarczy tak samo - w pewnym momencie klocki ciągle hamują koło bo jeden z nich nie "wraca". Żadnych wycieków nie obserwuję po odpowietrzaniu, zacisk suchutki, w okolicy tłoczków tak samo, zaworek zacisku szczelny, na klamce, przewodzie sucho. Co może być powodem takiego zachowania hamulca? Czy możliwe jest to, że mimo wszystko źle odpowietrzam? Czy może powietrze zasysane jest pod uszczelką na pokrywce zbiorniczka? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ondraszek Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Co może być powodem takiego zachowania hamulca? Czy możliwe jest to, że mimo wszystko źle odpowietrzam? Witam najprawdopodobniej źle odpowietrzyłeś hampla! grubość wkładki między klocki nie ma znaczenia i tak tłoczki zatrzymają się w pozycji jak przy nowych klockach. włóż między klocki wkładkę i dobrze odpowietrz hamulec ! oczywiście zalewamy hampla od dołu (zacisku)ale to chyba wiesz. Jeśli będzie trzeba to przelej płyn ze 4 razy.Instrukcje jak to robić są ogólnie dostępne. PZDR i życzę owocnej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Dzięki. W takim razie powalczę. odpowietrzanie od dołu, klocki rozepchane, instrukcje znane Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Taki nierównomiernie duży wysuw jednego tłoczka oznacza zazwyczaj jego zużycie/zabrudzenie. Nawet jeśli hamulec wygląda bdb to pamiętaj że jest stary, hfx nie jest w produkcji od kilku lat (wydaje mi się że 4 lub więcej), ten może jeszcze starszy i tak czy inaczej używany. Klocek do odpowietrzania nie jest niezbędny do jego właściwego odpowietrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.