amidar Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam. Musże wymienić moje stare opony, przyszła pora wymiany. Po roku jeżdżenia w końcu jestem w stanie ocenić jak i gdzie jeźdżę. roweru używam na codzień, dojazdy do pracy + wekendy jura krakowsko-częstochowska i pewnie w tym roku beskidy. Dojazdy do pracy często związane są z wjazdem na którąś z pobliskich hałd (a tam mam do czynienia z błotem, piachem i ostrymi kamieniami) Ze statystyk zeszłorocznych wynika, że 1/3 stanowi teren 2/3 szosy. Droga do pracy ma też mniej więcej taki stosunek. Zeszły rok to przejechane 7500km ten rok mam nadzieję że ukończę z wynikiem 10000km (prawie 2k już jest) Rower MTB - koła 26" i jeszcze jeden problem. Sporo ważę - 120kg więc odpadają wszystkie opony dla lightbiker-ów. Nie jestem uprzedzony, do żadnej marki (chyba)
Gość voytec Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Skoro tylko 1/3 teren to dobrze wybrać jakieś semi-slicki w rozmiarze 1.9-2.0. Po pieniądzach można popatrzeć za produktami CST. Sam jeżdżę na 2.0 Ritchey Z-Max/1.9 Ritchey ZED Race
wikrap1 Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 Kellys kobra. Opony kendy ale zapomniałem jaki to wówczas model. Pod naklejką kellysa zwą się cobra. Tanie, wolno się ścierają, znośne opory i fajne w lekkim terenie. Myślę, że będziesz zadowolony. Na poważne błoto to terenowa opona konkretna ale wtedy właściwości asfaltowe gorsze i szybsze zużycie. Jak lekkie błoto no to dadzą radę. W piachu dobrze jadą. Nie są wylajtowane więc kamienie ich nie powinny ciąć.
Fenthin Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 Zwą się identycznie. Kenda Kobra K885. Ja jednak pomyślałbym o Smart Samach, szczególnie, że mówisz coś o Beskidach. Tam trochę więcej bieżnika się przyda. Bardziej uniwersalne, opory jak Kobra, niestety trochę ważą i zapychają się gęstym błotem. Aczkolwiek musi być go naprawdę dużo (kliknij na miniaturkę):
amidar Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Napisano 23 Kwietnia 2012 Patrząc na odpowiedzi to chyba kupię 2 rózne komplety opon. Na dojazdy do pracy i po okolicy - Kedna Kobra, a w przypadku wyjazdów w góry Smart Sam-y. i tak z ciekawości ktoś sięspotkał z oponami Gommitalia CAYMAN ? Znalazłem je na Allegro, tylko zastanawiam się co to. Firma robi opony raczej do rowerów szosowych, a te niby są to MTB ?
Fenthin Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Jeśli kupować dwa komplety, w góry weź coś bardziej terenowego. Albo kup jedne Smart Samy. Miałem takie, kupiłem właśnie Kobry, pojeździłem trochę po asfalcie, ale chciałem więcej terenu, więc wróciłem do SS i Kobry już nie znalazły miejsca w rowerze. Na asfalcie zero różnicy w oporach, a w terenie SS wygrywają. Te Caymany sobie odpuść. W rozmiarze 26x1.90 ważą więcej niż SS 26x2.25.
Nastar Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Ale chyba nie poleciacie SS w rozmiarze 26x2.25 jako uniwersalna oponę na teren i asfalt ? Obecnie mam Racing Ralfy i są świetne w teren ale na asfalt (a zdarza mi się) jednak za szerokie trochę. Wg mnie chyba idealnie byłoby gdyby te Ralfy były w szerokości ok. 1.8-2.0. Są takie ?
Logitech07 Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Weź Smart Sam 26x2.1, sam na takich jeżdżę (1/3 teren) i zdają egzamin Aczkolwiek, gdy jest ślisko na asfalcie to radzę uważać bo już 2 razy udało mi się wylądować na ziemi. Poza tym, nie są takie ciężkie (600g)
Nastar Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Ale z 2.25 na 2.1 przechodzić to chyba nie ma sensu się szarpać za bardzo... Maks. 2.0 wg mnie to zabawa warta świeczki chyba...
vitesse Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 wg. mnie dwoch kompletow kupowac nie masz co kup jakies 1,9-2,0 kendy sa tanie i dobre modelu nie pamietam wolno sie scieraly, nie byly glosne a w terenie nie bylo dragedi, raczej nie kupuj tylko kendy cobra bo ten bieznik na bloto sie nie nadaje, szuter kamienie owszem
Fenthin Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 @Nastar Rozmiar sam w sobie nie implikuje oporów ruchu. Alberty 2.25 w porównaniu do Smart Samów 2.25 to gąsienice od czołgu, takie mają opory. Zaś różnica między Smart Samami 2.25 i Kobrami 2.0 jest nie do zauważenia. A większy balon to jednak większy komfort.
Beskidek Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Idąc za kolegą wikrap1, muszę powiedzieć, że Kenda Kobra to całkiem dobry, TANI wybór. Jeździłem na nich ja, chociaż przede wszystkim korzysta z nich moja dziewczyna, właśnie w takich samych proporcjach. Na asfalcie naprawdę malutkie opory, w terenie na sucho i liściach nie było żadnych problemów.
ProCombat Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja polecam tobie opony Continental Double Fighter Oto kilka linków : http://bikecenter.pl...26x1-90-drutowa Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.