Skocz do zawartości

[opony] jakie ? 1/3 teren 2/3 szosa

amidar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Musże wymienić moje stare opony, przyszła pora wymiany. Po roku jeżdżenia w końcu jestem w stanie ocenić jak i gdzie jeźdżę.

roweru używam na codzień, dojazdy do pracy + wekendy jura krakowsko-częstochowska i pewnie w tym roku beskidy.

Dojazdy do pracy często związane są z wjazdem na którąś z pobliskich hałd (a tam mam do czynienia z błotem, piachem i ostrymi kamieniami)

Ze statystyk zeszłorocznych wynika, że 1/3 stanowi teren 2/3 szosy. Droga do pracy ma też mniej więcej taki stosunek.

Zeszły rok to przejechane 7500km ten rok mam nadzieję że ukończę z wynikiem 10000km (prawie 2k już jest)

Rower MTB - koła 26"

i jeszcze jeden problem. Sporo ważę - 120kg więc odpadają wszystkie opony dla lightbiker-ów.

Nie jestem uprzedzony, do żadnej marki ;) (chyba)

Napisano

Skoro tylko 1/3 teren to dobrze wybrać jakieś semi-slicki w rozmiarze 1.9-2.0. Po pieniądzach można popatrzeć za produktami CST. Sam jeżdżę na 2.0 Ritchey Z-Max/1.9 Ritchey ZED Race

Napisano

Kellys kobra. Opony kendy ale zapomniałem jaki to wówczas model. Pod naklejką kellysa zwą się cobra. Tanie, wolno się ścierają, znośne opory i fajne w lekkim terenie. Myślę, że będziesz zadowolony.

Na poważne błoto to terenowa opona konkretna ale wtedy właściwości asfaltowe gorsze i szybsze zużycie. Jak lekkie błoto no to dadzą radę. W piachu dobrze jadą. Nie są wylajtowane więc kamienie ich nie powinny ciąć.

Napisano

Zwą się identycznie. Kenda Kobra K885.

Ja jednak pomyślałbym o Smart Samach, szczególnie, że mówisz coś o Beskidach. Tam trochę więcej bieżnika się przyda. Bardziej uniwersalne, opory jak Kobra, niestety trochę ważą i zapychają się gęstym błotem. Aczkolwiek musi być go naprawdę dużo (kliknij na miniaturkę):

d5b5275d9f74d450m.jpg

Napisano

Patrząc na odpowiedzi to chyba kupię 2 rózne komplety opon.

Na dojazdy do pracy i po okolicy - Kedna Kobra, a w przypadku wyjazdów w góry Smart Sam-y.

i tak z ciekawości ktoś sięspotkał z oponami

Gommitalia CAYMAN ? Znalazłem je na Allegro, tylko zastanawiam się co to. Firma robi opony raczej do rowerów szosowych, a te niby są to MTB ?

Napisano

Jeśli kupować dwa komplety, w góry weź coś bardziej terenowego.

Albo kup jedne Smart Samy. Miałem takie, kupiłem właśnie Kobry, pojeździłem trochę po asfalcie, ale chciałem więcej terenu, więc wróciłem do SS i Kobry już nie znalazły miejsca w rowerze. Na asfalcie zero różnicy w oporach, a w terenie SS wygrywają.

Te Caymany sobie odpuść. W rozmiarze 26x1.90 ważą więcej niż SS 26x2.25.

Napisano

Ale chyba nie poleciacie SS w rozmiarze 26x2.25 jako uniwersalna oponę na teren i asfalt ? Obecnie mam Racing Ralfy i są świetne w teren ale na asfalt (a zdarza mi się) jednak za szerokie trochę. Wg mnie chyba idealnie byłoby gdyby te Ralfy były w szerokości ok. 1.8-2.0. Są takie ?

Napisano

Weź Smart Sam 26x2.1, sam na takich jeżdżę (1/3 teren) i zdają egzamin ;)

Aczkolwiek, gdy jest ślisko na asfalcie to radzę uważać bo już 2 razy udało mi się wylądować na ziemi.

Poza tym, nie są takie ciężkie (600g) ;)

Napisano

wg. mnie dwoch kompletow kupowac nie masz co kup jakies 1,9-2,0 kendy sa tanie i dobre modelu nie pamietam wolno sie scieraly, nie byly glosne a w terenie nie bylo dragedi, raczej nie kupuj tylko kendy cobra bo ten bieznik na bloto sie nie nadaje, szuter kamienie owszem

Napisano

@Nastar Rozmiar sam w sobie nie implikuje oporów ruchu. Alberty 2.25 w porównaniu do Smart Samów 2.25 to gąsienice od czołgu, takie mają opory. Zaś różnica między Smart Samami 2.25 i Kobrami 2.0 jest nie do zauważenia. A większy balon to jednak większy komfort.

Napisano

Idąc za kolegą wikrap1, muszę powiedzieć, że Kenda Kobra to całkiem dobry, TANI wybór. Jeździłem na nich ja, chociaż przede wszystkim korzysta z nich moja dziewczyna, właśnie w takich samych proporcjach.

Na asfalcie naprawdę malutkie opory, w terenie na sucho i liściach nie było żadnych problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...