Skocz do zawartości

[koło] koło krzywi ośki - konieczna wymiana koła?

doncamillus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Otóz mam aktualnie problem z kolem pod wolnobieg - krzywi mi oski( juz wymienialem z 5 razy) i regularnie luzuje sie po dokreceniu, wiec aby wyeliminowac problem przymeirzam sie do zakupu gotowego kola z piasta i kaseta, znalazlem na allegro w rozsadnej cenie :

Koło tył 26 + kaseta 7 rzęd Shimano PROMOCJA ! (2282004694) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

I teraz pytanie czy jest to w miare dobry sprzet?

Ekstremalnie nie jezdze tylko rekreacyjnie, oraz zastanawiam sie czy nie taniej by wyszlo oddac kolo ktore aktualnie posiadam do naprawy i zeby wymienil majster piaste i kasete zalozyl? dodam ze mialem niedawno zmieniany caly naped wiec zebatki na przodzie jak i lancuch nei jest rozciagnety , wytarty, fakt ze w serwisie mogli mi od razu polecic zakup kasety a nie nowego wolnobiegu ktory teraz bedzie bezuzyteczny;/

Napisano

W tej cenie jest to niezły wybór, jednak nie powalający, Do spokojnej jazdy sprawdzi się w 100%, powiedz jeszcze jakie masz teraz obręcze, a nuż masz na tyle dobre, że opłaci się w tej cenie przepleść koło na tej samej obręczy :)

Napisano

W tej cenie jest to niezły wybór, jednak nie powalający, Do spokojnej jazdy sprawdzi się w 100%, powiedz jeszcze jakie masz teraz obręcze, a nuż masz na tyle dobre, że opłaci się w tej cenie przepleść koło na tej samej obręczy :)

moje obrecze to standardowe co mialem z rowerem "delta" czyli REMERX grand rock aluminium 559 x19

i jeszcze tak dumam bo na allegro najtansza piasta novatec maszynowa jest za 80zl:

http://allegro.pl/piasta-tyl-novatec-nt-802-36h-398g-na-maszynach-i2285248960.html

i kaseta 50zl to by mniej wiecej w tej samej cenie wyszlo tylko tyle ze z moja obrecza, a w tym kole za 135 nie ma maszynowych chyba, i jeszce jak cos to 7 rzedowa kaseta by pasowala do tej piasty maszynowej?

lepiej kupic tamto kolo czy piaste maszynowa z kaseta i zamontowac do mojej obreczy? jaki koszt jest w serwisie zalozenia piasty?

Napisano

ta z linku maszyn nie ma, kaseta bedzie pasowala, tylko trzeba zalozyc podkladki poniewaz bebenek na 8/9 jest szerszy niz na 7

Ja na Twoim miejscu kolo by przeplutl sam i tylko oddal to wycentrowania

• Mod Team
Napisano

Pewnie jesteś dosć ciężki, wolnogiegi gięły, gną i giąć ośki będą póki ich żywot nie zostawanie zniszczony. Oczywiście takie wolnobiegi 7-8 czy 9 rzędów ( kto to wymyslił ... ) ze względu na podparcie łożyska. Ale mozna z tym walczyć, np wkładając w wolnobieg w najmniejszą zębatkę łozysko o średnicy wew. 10mm a zewnętrznej takiej jak zębatka.

Za 130 zł idzie kupić koło pod kasetę a lekko uzywane to nawet z kasetą co jest o wiele lepszym wyborem nawet jeżeli trzeba wydać troszke grosiwa wiecej.

Napisano
Ale mozna z tym walczyć, np wkładając w wolnobieg w najmniejszą zębatkę łozysko o średnicy wew. 10mm a zewnętrznej takiej jak zębatka.

Puklus jak to niby miałoby wyglądać?

Może spróbuje u siebie?:)

• Mod Team
Napisano

Wygląda to tak ze szukasz odpowiedniego łozyska. http://allegro.pl/zestaw-shimano-wolnobieg-7-rzedowy-spinka-ug51-i2271886911.html widzicie tą wnękę, w miejscu gdzie sie wkłada klucz?? W to miejsce trzeba wpasować zewnętrzną część łożyska a wewnętrzną tak zeby ładnie pasowała do ośki koła. Oczywiście jak sie nie znajdzie takiego mozna dać jakąś podkładkę np z paska dętki tak by to łożysko w miare ciasno siedziało. i w sumie to tyle. Tak sobie ludzie z tym radzili, w ten sposób przenosimy punk podparcia ośki z konca piasty na konieć wielotryby taka prowizoryczna wersja napędu kasetowego bo tam podparcie czyli łozysko jest własnie w okolicy ostatniej zębatki.

Napisano

Dzisiaj doszlo kolo ktore zalinkowalem w 1 linku, sprawuje sie znakomicie, supelna inna jazda na kasecie, plynie sie w porownaniu do wolnobiegu;d nic sie nie odkreca nie luzuje;) na poczatku troche chrobotalo lecz to byla kwestia dopasowania sie kasety z lancuchem;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...