doncamillus Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam Otóz mam aktualnie problem z kolem pod wolnobieg - krzywi mi oski( juz wymienialem z 5 razy) i regularnie luzuje sie po dokreceniu, wiec aby wyeliminowac problem przymeirzam sie do zakupu gotowego kola z piasta i kaseta, znalazlem na allegro w rozsadnej cenie : Koło tył 26 + kaseta 7 rzęd Shimano PROMOCJA ! (2282004694) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. I teraz pytanie czy jest to w miare dobry sprzet? Ekstremalnie nie jezdze tylko rekreacyjnie, oraz zastanawiam sie czy nie taniej by wyszlo oddac kolo ktore aktualnie posiadam do naprawy i zeby wymienil majster piaste i kasete zalozyl? dodam ze mialem niedawno zmieniany caly naped wiec zebatki na przodzie jak i lancuch nei jest rozciagnety , wytarty, fakt ze w serwisie mogli mi od razu polecic zakup kasety a nie nowego wolnobiegu ktory teraz bedzie bezuzyteczny;/
adii22 Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 W tej cenie jest to niezły wybór, jednak nie powalający, Do spokojnej jazdy sprawdzi się w 100%, powiedz jeszcze jakie masz teraz obręcze, a nuż masz na tyle dobre, że opłaci się w tej cenie przepleść koło na tej samej obręczy
doncamillus Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Napisano 20 Kwietnia 2012 W tej cenie jest to niezły wybór, jednak nie powalający, Do spokojnej jazdy sprawdzi się w 100%, powiedz jeszcze jakie masz teraz obręcze, a nuż masz na tyle dobre, że opłaci się w tej cenie przepleść koło na tej samej obręczy moje obrecze to standardowe co mialem z rowerem "delta" czyli REMERX grand rock aluminium 559 x19 i jeszcze tak dumam bo na allegro najtansza piasta novatec maszynowa jest za 80zl: http://allegro.pl/piasta-tyl-novatec-nt-802-36h-398g-na-maszynach-i2285248960.html i kaseta 50zl to by mniej wiecej w tej samej cenie wyszlo tylko tyle ze z moja obrecza, a w tym kole za 135 nie ma maszynowych chyba, i jeszce jak cos to 7 rzedowa kaseta by pasowala do tej piasty maszynowej? lepiej kupic tamto kolo czy piaste maszynowa z kaseta i zamontowac do mojej obreczy? jaki koszt jest w serwisie zalozenia piasty?
vitesse Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 ta z linku maszyn nie ma, kaseta bedzie pasowala, tylko trzeba zalozyc podkladki poniewaz bebenek na 8/9 jest szerszy niz na 7 Ja na Twoim miejscu kolo by przeplutl sam i tylko oddal to wycentrowania
enduroriderPL Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Najkorzystniejsza opcja to taki zestaw: http://allegro.pl/kola-26-lozyska-maszynowe-novatec-mach1-wawa-i2285919197.html Są dwie wersje: pod tarcze i bez. Póki co założyłem tych kół 3 komplety i wszyscy są zadowoleni. Te gotowe koła wychodzą korzystniej niż składanie i mają mocowanie pod tarcze co zawsze może się przydać.
Mod Team Puklus Napisano 23 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2012 Pewnie jesteś dosć ciężki, wolnogiegi gięły, gną i giąć ośki będą póki ich żywot nie zostawanie zniszczony. Oczywiście takie wolnobiegi 7-8 czy 9 rzędów ( kto to wymyslił ... ) ze względu na podparcie łożyska. Ale mozna z tym walczyć, np wkładając w wolnobieg w najmniejszą zębatkę łozysko o średnicy wew. 10mm a zewnętrznej takiej jak zębatka. Za 130 zł idzie kupić koło pod kasetę a lekko uzywane to nawet z kasetą co jest o wiele lepszym wyborem nawet jeżeli trzeba wydać troszke grosiwa wiecej.
helhaim Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Ale mozna z tym walczyć, np wkładając w wolnobieg w najmniejszą zębatkę łozysko o średnicy wew. 10mm a zewnętrznej takiej jak zębatka. Puklus jak to niby miałoby wyglądać? Może spróbuje u siebie?
Mod Team Puklus Napisano 23 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2012 Wygląda to tak ze szukasz odpowiedniego łozyska. http://allegro.pl/zestaw-shimano-wolnobieg-7-rzedowy-spinka-ug51-i2271886911.html widzicie tą wnękę, w miejscu gdzie sie wkłada klucz?? W to miejsce trzeba wpasować zewnętrzną część łożyska a wewnętrzną tak zeby ładnie pasowała do ośki koła. Oczywiście jak sie nie znajdzie takiego mozna dać jakąś podkładkę np z paska dętki tak by to łożysko w miare ciasno siedziało. i w sumie to tyle. Tak sobie ludzie z tym radzili, w ten sposób przenosimy punk podparcia ośki z konca piasty na konieć wielotryby taka prowizoryczna wersja napędu kasetowego bo tam podparcie czyli łozysko jest własnie w okolicy ostatniej zębatki.
doncamillus Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Dzisiaj doszlo kolo ktore zalinkowalem w 1 linku, sprawuje sie znakomicie, supelna inna jazda na kasecie, plynie sie w porownaniu do wolnobiegu;d nic sie nie odkreca nie luzuje;) na poczatku troche chrobotalo lecz to byla kwestia dopasowania sie kasety z lancuchem;)
enduroriderPL Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Wolnobieg to dziadostwo i jakiekolwiek inwestycje bądź przeróbki są według mnie bez sensu. Lepiej odkładać na kasetę od razu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.