maciej1988 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam Was, planuję zmianę hamulców tarczowych mechanicznych na hydrauliczne. Obecnie mam Tektro Novela które niestety do najlepszych nie należą - chociaż problemów technicznych nie ma z nimi żadnych. Szukałem już trochę i czytałem inne tematy. Zastanawia mnie czy warto pchać się w Elixiry 5 ( awaryjne ? )czy lepiej jakieś Shimano. Miejsca gdzie jeżdżę to głównie płaskie tereny, lasy, raczej rzadko trafia się jazda w górach. Mam tarcze 160 mm z przodu i z tyłu - ewentualnie myślałem nad zmianą przodu na 180. Zależy mi również na na w miarę prostym serwisie ew. regulacji/ odpowietrzania, chciałbym sobie z tym sam radzić. Kwota jaką chcę wydać to ok 500zł max, chociaż znalazłem Elixiry 5 z adapterami i tarczami 180 mm za 620 zł ale to absolutne maksimum. Dodam jeszcze że ważę ok 84 kg. także jest co zatrzymywać. Moje typy na teraz: - Avid Elixir 5 tarcze 180mm i adaptery http://bikecenter.pl/index.php?p6867,avid-elixir-5-180-180mm-biale-przod-tyl-hamulce-new - Schimano Deore BR-M596 http://bikecenter.pl/index.php?p5873,shimano-deore-br-m596-a01s-hamulce-tarczowe-przod-i-tyl - Schimano Deore BR-M445 - chyba trochę niższej klasy ale cena zachęcająca http://bikecenter.pl/index.php?p7016,shimano-deore-br-m445-przod-i-tyl-bialy-hamulce Zastanawiałem się jeszcze nad Shimano SLX BR-M665 ale same hamulce kosztują 650zł (model 2012 - 750zł) i uważam że chyba nie potrzebuję aż tak dobrych hamulców. Może macie jeszcze inne typy ? Nie startuję w żadnych maratonach i prawdopodobnie w najbliższym czasie nie będę - jeżdżę w sumie rekreacyjnie chociaż z niewielkim zacięciem sportowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam mam Shimano Deore BR-M596 kupione kilka miesiecy tamu po regulacji i odpowietrzeniu nie mam z nimi problemu , do kosztu zakupu dolicz koszt odpowietrzenia i płynu hamulcowego. Wykonanie na bardzo dobrym poziomie , klocki zywiczne przy wadze 85 kg z przodu wymieniłem na metaliki , a z tyłu żywiczne wystarcza w 100% , tarcze na jakich jerzdze to 180/160 bardzo pocelam te hamulce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Po co Ci aż tak duże tarcze skoro nie jeździsz w maratonach i rzadko w terenie? ja bym sobie kupił v-braki xtr czy inne takie i zaoszczędził sporo wagi. oczywiście tarczówki wyglądają cool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Wynika to chyba z tego że mam tarczowe hamulce w tym rowerze i takie mi odpowiadają a niestety te które mam teraz uważam za troszkę za słabe. Skłaniam się chyba najbardziej do tych Deore BR-M596, chociaż jest jedno ale. Jeszcze o jednym zapomniałem - dużym problemem jest zamiana klamek hamulców, tzn żebym z prawej miał przedni z lewej tylny, te klamki chyba nie są dwustronne. Będzie się to wiązało z koniecznością odpowietrzania układu? To jest jedyny plus dla Elixirow - dwustronne klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Wynika to chyba z tego że mam tarczowe hamulce w tym rowerze i takie mi odpowiadają a niestety te które mam teraz uważam za troszkę za słabe. Czyli ci nie odpowiadają. Potrzebujesz dobrych hamulców w ogóle, a nie dobrych tarczówek. Jak koledzy wspomnieli XTRy albo SD 7 i bez problemy na kole staniesz. Tarcze będna zbędna wagą, kosztem i późniejszym serwisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Trochę odchodzimy od tematu. Podstawowa sprawa - mam ramę Specialized Hardrock i amortyzator Suntour Epicon - ani na ramie ani na amortyzatorze nie ma piwotów do hamulców v-brake, to chyba wystarczy żebym nie zastanawiał się nad zupełnie innym rodzajem hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Wracam do tematu. Mam możliwość kupienia w dobrej cenie SLX model z 2012 roku - chyba to będzie najlepsza opcja jak czytam wiele opinii o nich na forum. Wiem że to może być troszkę przerost formy nad treścią ale cena jest porównywalna do innych o których wcześniej pisałem więc chyba warto. To są hamulce zdjęte z nowego roweru - jak wtedy wygląda sprawa gwarancji - powinienem dostać jakąś kopię paragonu za rower czy co? Jak to wygląda jak nowy rower sprzedawany jest na części - kto dostaje paragon/gwarancję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Jeżeli są zdjęte z roweru to nie masz gwarancji, gwarancja jest na cały rower... a nie na konkretne części. Do serwisu odstawiasz cały rower, przeważnie. Chociaż kiedyś widziałem wyjątek, że można było odsyłać części, ale już nie pamiętam czy to firma tak chciała, czy sklep pozwalał na takie coś. Brawo za retorykę z panami którzy wiedzą lepiej czego potrzebujesz;) Takie jaja to tylko na tym forum, człowiek grzecznie pyta jakie tarczówki, widać że piszę z sensem i ma to przemyślane, ale i tak mądrzejszy się znajdzie i każe mu V-Brake kupić Co do SLX, to przy hamulcach jest tak że nigdy nie są za dobre:) Jeżeli chcesz, i cię stać, to kupuj najlepsze jakie możesz dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Minor - nie wiem czego gratulujesz, że ludzie próbują doradzić sensowny zakup? Nie problem jeździć po bułki do sklepu carbonowym fullem, ale jakoś, widać, nikt tego nie robi. Gdyby kolega na początku napisał, że musi mieć tarcze, bo nie ma pivotów, to by i rozmowa była inna. maciej - pogadaj dokładnie ze sprzedającym, bo gwarancja gwarancją, ale rękojmia Ci przysługuje, nieważne z jakiego źródła towar pochodzi. A SLXy w cenie Deorek to bardzo dobry zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Pewnie mimo wszystko zdecyduję się na SLX-y, obgadam jeszcze wszystko odnośnie gwarancji jakby to mogło wyglądać. Minor - dzięki, nie chciałem zaczynać żadnej kłótni o to czego szukam chociaż troszkę zirytował mnie post o hamulach v-brake. Szych - może z jednej strony masz rację, mogłem napisać że szukam tarczowych bo nie mam piwotów. Z drugiej strony wydawało mi się prawie oczywiste że jak mam tarczowe i piszę że szukam tarczowych to w ogóle nie ma żadnej rozmowy o v-brake. A to że nie jeżdżę (jak na razie) w maratonach nie znaczy też że używam rower tylko w drodze do sklepu po bułki. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 @szych, to nie jest sensowna porada. Naucz się rozróżniać typy użytkowników... Przeczytaj sobie pierwszy post Macieja, zobacz jak on napisał, nie próbuje kupić tarczówek za 100zł, tylko ma sensowny budżet, widać że przeczytał o nich, bo wie o serwisie itp. Wie o tym jak je zamontować, do czego są adaptery, że przy zmianie tarcz musi zmienić adapter. Sorry jak dla mnie to tak nie wygląda post osoby, która nie wie czego potrzebuje. Na tym forum jest to nagminne, ktoś pyta o jedną rzecz, a znawcy przychodzą i nie na temat, każą mu robić coś inaczej. Prosił Cię o pomoc w wyborze, a nie dywagacjach czy mu potrzeba czy nie. Ja planuje zrobić mieszczucha, i ma on mieć tarczówki, i co? Dla Ciebie źle? No widzisz a ja wiem do czego mi takie hamulce potrzebne... i nawet w mieście mają przewagę. Apel: Przestańcie próbować być świętszymi od papieża... Co do SLX, jeżeli są w dobrej cenie... Myślę ze warto, nie widuję ani tu na forum ani w życiu osób które miały by problemy z hamulcami Shimano z wyższych grup. No i nie licz na to że sprzedawca używanej rzeczy będzie Ci gwarancje udzielał, to jest naciągane. A i musiał bym się przyjrzeć, bo nawet nie wiem czy jego prawo rękojmi obowiązuje. Ale chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.