Silentbob Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam, stanąłem przed zakupen nowego roweru. Po dłuższym przeglądaniu ofert wybór padł na jeden z dwóch rowrow w temacie. Pozostaje pytanie który wybrać, powiedzmy, że różnica w cenie nie gra większej roli. Jeden ma lepszą ramę, bo to karbon, ale za to model Trail ma lepszy amor, osprzęt i (chyba) fajniejszą geometrię. Rower zamierzam kupić przez internet, a więc nei bardzo mam możliwość iść, usiąść zobaczyć. Jeśli chodzi o styl jazdy to głównie asfalt, wycieczki po lesie raczej na spokojnie, aczkolwiek czasem miałbym ochcotę z czegoś chulnąć (jak byłem piękny i młody jeździłem miałem Mongoosa NX9.7, ale to było dano i nieprawda). Rower potrzebuję głownie na tzw wycieczki z rodziną . Druga rzecz to rozmiar ramy, mam 170 cm wzrostu Trail ma rozmiary 17" i 19" a Carbon FLX 16" i 18" - ktory będzie dla mnei najlepszy ? Poniżej linki do obu rowerów : http://www.bikeateli...s-trail-8002011 http://www.bikeateli...on-flx-race2011
Silentbob Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Napisano 20 Kwietnia 2012 zdecydowanie Trail w rozmiarze 17". a co za nim przemawia wg Ciebie ?
Obes Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Trail to bardzo nietypowy rower, dosyć krótkie ramy, przed zakupem konieczna przymiarka. W dodatku jest do zupełnie innego stylu jazdy niż FLX , więc jest to dosyć dziwne zestawienie ...
sivydym Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Nie ścigasz się czyli nie potrzebujesz lekkiej i bardzo sztywnej ramy o sportowej geometrii. 16" w FLX może być - chociaż długosć górnej rury jest podobna - za krótka tzn bedziesz wisieć "na" przednim kole. Poza tym kąty 71 główki to typowa wartość ale własnie do rowerów "sportowych" gdzie w trailu masz 69,5. Niby żadna róznica, ale podejrzewam że jeśli na podjazdach tego byś nie poczuł to na zjadach raczej już tak.
Silentbob Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Napisano 20 Kwietnia 2012 to może inaczej, który z nich ma bardziej "standardową" geometrię i jest bardziej uniwersalny ? I drugie pytanie powiedzmy, że jadę na wycieczkę 20-30km po asfalcie lub szutrowej płaskiej dordze - na którym mniej się zmęcze pod koniec wycieczki i będzie mniej kręgosłup bolał ?
Obes Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 a co za nim przemawia wg Ciebie ? No cóż, sivydym ma rację , do jazdy : Jeśli chodzi o styl jazdy to głównie asfalt, wycieczki po lesie raczej na spokojnie,aczkolwiek czasem miałbym ochcotę z czegoś chulnąć zdecydowanie lepszy będzie Trail, rozmiar 17" powinien być optymalny. FLX to rower z innej bajki ... na którym mniej się zmęcze pod koniec wycieczki i będzie mniej kręgosłup bolał ? Zmęczysz się podobnie, jednak ... do FLX trzeba być bardziej rozciągniętym, w dodatku ręcę będą bardziej obciążone, i kark dostanie swoje od ciągłego podnoszenia głowy ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.