Skocz do zawartości

[Rower] Merida Carbon FLX Race 2011 czy TFS Trail 800D 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

stanąłem przed zakupen nowego roweru. Po dłuższym przeglądaniu ofert wybór padł na jeden z dwóch rowrow w temacie.

Pozostaje pytanie który wybrać, powiedzmy, że różnica w cenie nie gra większej roli. Jeden ma lepszą ramę, bo to karbon, ale za to model Trail ma lepszy amor, osprzęt i (chyba) fajniejszą geometrię. Rower zamierzam kupić przez internet, a więc nei bardzo mam możliwość iść, usiąść zobaczyć. Jeśli chodzi o styl jazdy to głównie asfalt, wycieczki po lesie raczej na spokojnie,

aczkolwiek czasem miałbym ochcotę z czegoś chulnąć (jak byłem piękny i młody jeździłem miałem Mongoosa NX9.7, ale to było dano i nieprawda). Rower potrzebuję głownie na tzw wycieczki z rodziną ;). Druga rzecz to rozmiar ramy, mam 170 cm wzrostu Trail ma rozmiary 17" i 19" a Carbon FLX 16" i 18" - ktory będzie dla mnei najlepszy ? Poniżej linki do obu rowerów :

http://www.bikeateli...s-trail-8002011

http://www.bikeateli...on-flx-race2011

Napisano

Trail to bardzo nietypowy rower, dosyć krótkie ramy, przed zakupem konieczna przymiarka.

W dodatku jest do zupełnie innego stylu jazdy niż FLX ;), więc jest to dosyć dziwne zestawienie ...

Napisano

Nie ścigasz się czyli nie potrzebujesz lekkiej i bardzo sztywnej ramy o sportowej geometrii. 16" w FLX może być - chociaż długosć górnej rury jest podobna - za krótka tzn bedziesz wisieć "na" przednim kole. Poza tym kąty 71 główki to typowa wartość ale własnie do rowerów "sportowych" gdzie w trailu masz 69,5. Niby żadna róznica, ale podejrzewam że jeśli na podjazdach tego byś nie poczuł to na zjadach raczej już tak.

Napisano

to może inaczej, który z nich ma bardziej "standardową" geometrię i jest bardziej uniwersalny ? I drugie pytanie powiedzmy, że jadę na wycieczkę 20-30km po asfalcie lub szutrowej płaskiej dordze - na którym mniej się zmęcze pod koniec wycieczki i będzie mniej kręgosłup bolał ?

Napisano

a co za nim przemawia wg Ciebie ?

No cóż, sivydym ma rację , do jazdy :

Jeśli chodzi o styl jazdy to głównie asfalt, wycieczki po lesie raczej na spokojnie,

aczkolwiek czasem miałbym ochcotę z czegoś chulnąć

zdecydowanie lepszy będzie Trail, rozmiar 17" powinien być optymalny.

FLX to rower z innej bajki ...

na którym mniej się zmęcze pod koniec wycieczki i będzie mniej kręgosłup bolał ?

Zmęczysz się podobnie, jednak ... do FLX trzeba być bardziej rozciągniętym, w dodatku ręcę będą bardziej obciążone, i kark dostanie swoje od ciągłego podnoszenia głowy ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...