Skocz do zawartości

[licznik] Sigma BC 509 - ustawienia

lostek815

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wiem, że takich tematów jest wiele, wiem, że żadna metoda nie daje 100% dokładności, jednak mam problem z ustawieniem wartości kół w swoim liczniku Sigma BC 509. A więc tak:

Sposób pierwszy:

Mierzę średnicę koła i mnożę to przez liczbę π i wychodzi mi 66 cm x 3,14 = 2072,4.

Sposób drugi:

Robię jeden pełny obrót kołem zaznaczając początek i koniec trasy tego koła i wychodzi mi 206 cm, czyli 2060.

Sposób trzeci:

Na oponie mam napisane 50-559 26x2.0, jednak w tabeli znajdującej się w instrukcji obsługi jest 50-559 26x1.9 albo 54-559 26x2.00 przy czym przy pierwszym rozmiarze jest podana wartość 2089, a przy drugim 2114.

No i teraz mam dylemat którą wartość wpisać? Jaki sposób jest najdokładniejszy? Bo mam trzy sposoby i cztery różne wyniki... Co wy byście wybrali? A może powinienem uśrednić wszystkie te wyniki?

Napisano

jeżeli potrzebny Ci obwód koła, to wynik najbliższy rzeczywistemu uzyskasz dokładnym pomiarem wg sposobu 2go. Będziesz miał wynik dla konkretnego koła, a nie dla koła z tabelki, które może mieć inne ciśnienie, inne zużycie opony, itp. a tym samym różną średnicę i obwód.

Napisano

Sposób drugi najlepszy i najbardziej dokładny. Żeby sobie pomóc zrób kreskę kredą na oponie i pamiętaj o płaskiej powierzchni, ale to pewnie wiesz dodatkowo zrób kilka prób ze trzy, cztery i wyciagnij średnią. Sam tak robie

Z rozmiarów z tabelki nigdy nie korzystalem są one conajmniej mało dokładne i nigdy się nie zgadzało z pomiarem.

Napisano
zrób kreskę kredą na oponie

Ja bym proponował czymś bardziej szpiczastym np. ołówkiem lub jakimś mazakiem. Kreda zostawia szeroką kreskę co spowoduje niedokładny pomiar.

Napisano
zrób kreskę kredą na oponie
Ja bym proponował czymś bardziej szpiczastym np. ołówkiem lub jakimś mazakiem. Kreda zostawia szeroką kreskę co spowoduje niedokładny pomiar.

Dotychczas korzystałem po prostu z wentyla ;]

Napisano

Ja skorzystałem z tej podpowiedzi, po czym manualnie zmierzyłem "wentyl". Wyniki się pokryły.

Co się tyczy Sigmy 509, to zauważyłem, że licznik nie zawsze działa po włożeniu do bazy. Trzeba się upewnić, że magnesiki osadziły się we właściwej pozycji. Daj znać lostek, czy też tak masz.

Napisano
Co się tyczy Sigmy 509, to zauważyłem, że licznik nie zawsze działa po włożeniu do bazy. Trzeba się upewnić, że magnesiki osadziły się we właściwej pozycji. Daj znać lostek, czy też tak masz.

Tzn. ja ten licznik mam już rok, ale ostatnio wyjąłem baterię i mi się wszystko zresetowało, a za nic nie potrafiłem sobie przypomnieć jaką miałem wartość wpisaną wtedy na te koła, a wiem, że też miałem problem z tym bo mi inaczej każdą metodą wychodziło. Dlatego założyłem ten temat. A licznik sprawuje mi się dobrze odkąd go mam, działa jak ma działać, więc albo coś źle zamontowałeś albo trafiłeś na wadliwy produkt.

Napisano
Tzn. ja ten licznik mam już rok, ale ostatnio wyjąłem baterię i mi się wszystko zresetowało, a za nic nie potrafiłem sobie przypomnieć jaką miałem wartość wpisaną wtedy na te koła, a wiem, że też miałem problem z tym bo mi inaczej każdą metodą wychodziło.

Mam pytanie, gdyż zamierzam kupić ten licznik i interesuje mnie, czy przy wyjęciu baterii i ponownym włożeniu jest możliwość wpisania przejechanych kilometrów?

Napisano

Tzn. ja ten licznik mam już rok, ale ostatnio wyjąłem baterię i mi się wszystko zresetowało, a za nic nie potrafiłem sobie przypomnieć jaką miałem wartość wpisaną wtedy na te koła, a wiem, że też miałem problem z tym bo mi inaczej każdą metodą wychodziło. Dlatego założyłem ten temat. A licznik sprawuje mi się dobrze odkąd go mam, działa jak ma działać, więc albo coś źle zamontowałeś albo trafiłeś na wadliwy produkt.

Spoko, tylko raz zdarzyła mi się taka sytuacja.

Mam pytanie, gdyż zamierzam kupić ten licznik i interesuje mnie, czy przy wyjęciu baterii i ponownym włożeniu jest możliwość wpisania przejechanych kilometrów?

Oczywiście, jest taka opcja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...