lostek815 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam. Wiem, że takich tematów jest wiele, wiem, że żadna metoda nie daje 100% dokładności, jednak mam problem z ustawieniem wartości kół w swoim liczniku Sigma BC 509. A więc tak: Sposób pierwszy: Mierzę średnicę koła i mnożę to przez liczbę π i wychodzi mi 66 cm x 3,14 = 2072,4. Sposób drugi: Robię jeden pełny obrót kołem zaznaczając początek i koniec trasy tego koła i wychodzi mi 206 cm, czyli 2060. Sposób trzeci: Na oponie mam napisane 50-559 26x2.0, jednak w tabeli znajdującej się w instrukcji obsługi jest 50-559 26x1.9 albo 54-559 26x2.00 przy czym przy pierwszym rozmiarze jest podana wartość 2089, a przy drugim 2114. No i teraz mam dylemat którą wartość wpisać? Jaki sposób jest najdokładniejszy? Bo mam trzy sposoby i cztery różne wyniki... Co wy byście wybrali? A może powinienem uśrednić wszystkie te wyniki?
Yeton Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 jeżeli potrzebny Ci obwód koła, to wynik najbliższy rzeczywistemu uzyskasz dokładnym pomiarem wg sposobu 2go. Będziesz miał wynik dla konkretnego koła, a nie dla koła z tabelki, które może mieć inne ciśnienie, inne zużycie opony, itp. a tym samym różną średnicę i obwód.
piotrdi Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Sposób drugi najlepszy i najbardziej dokładny. Żeby sobie pomóc zrób kreskę kredą na oponie i pamiętaj o płaskiej powierzchni, ale to pewnie wiesz dodatkowo zrób kilka prób ze trzy, cztery i wyciagnij średnią. Sam tak robie Z rozmiarów z tabelki nigdy nie korzystalem są one conajmniej mało dokładne i nigdy się nie zgadzało z pomiarem.
dejtrejder Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 zrób kreskę kredą na oponie Ja bym proponował czymś bardziej szpiczastym np. ołówkiem lub jakimś mazakiem. Kreda zostawia szeroką kreskę co spowoduje niedokładny pomiar.
kadargo Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Bez jaj. To nie ma znaczenia, jak zmienia się ciśnienie w kołach też mierzysz od nowa?
szczypior74 Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Po co się trudzić wRower - rowery od A do Z - Sprzęt - Liczniki rowerowe tu zajdziesz odpowiedż.
kadargo Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 I co niby Twój post wniósł do dyskusji? Jak byś przeczytał temat to odpowiedzi już padły.
Mod Team michuuu Napisano 22 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2012 Proponuję nie wpadać w paranoiczną dokładność pomiaru obwodu koła. To i inne zboczenia odbierają przyjemność z jazdy.
lostek815 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Napisano 23 Kwietnia 2012 zrób kreskę kredą na oponie Ja bym proponował czymś bardziej szpiczastym np. ołówkiem lub jakimś mazakiem. Kreda zostawia szeroką kreskę co spowoduje niedokładny pomiar. Dotychczas korzystałem po prostu z wentyla ;]
Gruby120 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja skorzystałem z tej podpowiedzi, po czym manualnie zmierzyłem "wentyl". Wyniki się pokryły. Co się tyczy Sigmy 509, to zauważyłem, że licznik nie zawsze działa po włożeniu do bazy. Trzeba się upewnić, że magnesiki osadziły się we właściwej pozycji. Daj znać lostek, czy też tak masz.
lostek815 Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Co się tyczy Sigmy 509, to zauważyłem, że licznik nie zawsze działa po włożeniu do bazy. Trzeba się upewnić, że magnesiki osadziły się we właściwej pozycji. Daj znać lostek, czy też tak masz. Tzn. ja ten licznik mam już rok, ale ostatnio wyjąłem baterię i mi się wszystko zresetowało, a za nic nie potrafiłem sobie przypomnieć jaką miałem wartość wpisaną wtedy na te koła, a wiem, że też miałem problem z tym bo mi inaczej każdą metodą wychodziło. Dlatego założyłem ten temat. A licznik sprawuje mi się dobrze odkąd go mam, działa jak ma działać, więc albo coś źle zamontowałeś albo trafiłeś na wadliwy produkt.
luck Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Tzn. ja ten licznik mam już rok, ale ostatnio wyjąłem baterię i mi się wszystko zresetowało, a za nic nie potrafiłem sobie przypomnieć jaką miałem wartość wpisaną wtedy na te koła, a wiem, że też miałem problem z tym bo mi inaczej każdą metodą wychodziło. Mam pytanie, gdyż zamierzam kupić ten licznik i interesuje mnie, czy przy wyjęciu baterii i ponownym włożeniu jest możliwość wpisania przejechanych kilometrów?
Gruby120 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Tzn. ja ten licznik mam już rok, ale ostatnio wyjąłem baterię i mi się wszystko zresetowało, a za nic nie potrafiłem sobie przypomnieć jaką miałem wartość wpisaną wtedy na te koła, a wiem, że też miałem problem z tym bo mi inaczej każdą metodą wychodziło. Dlatego założyłem ten temat. A licznik sprawuje mi się dobrze odkąd go mam, działa jak ma działać, więc albo coś źle zamontowałeś albo trafiłeś na wadliwy produkt. Spoko, tylko raz zdarzyła mi się taka sytuacja. Mam pytanie, gdyż zamierzam kupić ten licznik i interesuje mnie, czy przy wyjęciu baterii i ponownym włożeniu jest możliwość wpisania przejechanych kilometrów? Oczywiście, jest taka opcja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.