Lesnypodroznik Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam wszystkich! Czytam sobie forum od jakiegoś czasu bo chcę kupić dobry rower do jazdy po lesie + jazda miejska. Dobre opinie posiadają rowery Unibike dlatego też zdecydowałem się postawić na jeden z tych rowerów. Na początku uznałem że Evolution 2011 byłby dla mnie wystarczający, ale niestety nie widzę już w sprzedaży tego modelu, który po obniżce kosztował 1599zł. Za to mam możliwość kupić Flite 2011 za niecałe 2200zł z wysyłką, który według wcześniejszych opini forumowiczów posiada znacznie lepsze części niż Evolution 2011. Do tego posiada tarcze - przyznam że trochę dezorientują mnie tu różne opinie na temat hamulców tarczowych, tym bardziej że nie znam się na rowerach i będzie to w zasadzie mój pierwszy w żcyiu rower , nie licząc pseudo górala którego dostałem na komunię w latach 90 tych I już byłbym zdecydowany na Flite 2011, ale chcę jeszcze się upewnić czy to dobry wybór, ponieważ jest jeszcze do wyboru Evolution 2012. Ten nowszy model posiada również tarcze (które pewnie nie są mi potrzebne do normalnej jazdy po lesie) - generalnie nie znam się na częściach i chciałbym prosić was o porównanie tych dwóch rowerów, który lepiej brać. Rowery są w identycznej cenie. Unibike Evolution 2012 Unibike Flite 2011 Dodam jeszcze że mam 176 cm wzrost. Waga (zamierzam trochę teraz zrzucić) będzie 75kg - stawiam na ramę 19' mam rację? pozdrawiam i proszę o szybkieo odpowiedzi bo rower chciałbym kupić jak najszybciej ; - ))
paweloko Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Bierz flite 2011 i się nie zastanawiaj bo pobija tego evolutiona na głowę. Co do ramy te najlepiej przymierzyć ja mam evolution 2011 mam 177cm i na wysokość dobra ale trochę za długa jak dla mnie.
redbull1 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 ja bym brał unibike flite 2011 ponieważ lekko lepszy osprzęt niektóry
Obes Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Właściwie to Flite wcale nie jest taki wiele lepszy .. na dodatek Unibike ma długie ramy, więc nie wiem czy nie czuł byś się lepiej na 17"..., w każdym bądż razie nie kupuj tego roweru bez przymiarki
paweloko Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Właściwie to Flite wcale nie jest taki lepszy .. na dodatek Unibike ma długie ramy, więc nie wiem czy nie czuł byś się lepiej na 17"..., w każdym bądż razie nie kupuj tego roweru bez przymiarki A co masz lepszego w tym evolution ?
Obes Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 A co masz lepszego w tym Flite, że niby bije Evolutiona "na głowę" ? W dodatku Flite zapewne jest za duży dla zakładającego temat (dostępny tylko 19" i 21")
redbull1 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 ten flite rozmiar 19 był by dobry tylko mostek ćut krótszy
Obes Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Weź nie udzielaj "dobrych rad" nie lubię takich "fachowców" , bez przymiarki nie ma co kupować .
paweloko Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 A co masz lepszego w tym Flite, że niby bije Evolutiona "na głowę" ? W dodatku Flite zapewne jest za duży dla zakładającego temat (dostępny tylko 19" i 21") Cały napęd kaseta, łańcuch, przerzutka, korba, hamulce. Rama rzeczywiście może być za dużo, u mnie przy tym wzroście pomogło wymiana mostka na 80mm i kierownicy.
redbull1 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 popierwsze mam unibika evolutiona tego starszego w rozmiarze 21 i mam mostek 90 mm i wzrostu 178 ,a to jest rama 19 więc pewnie lekko krótsza ,zmieni mostek na 70mm i będzie idealnie ,no najlepiej by było jakbyś sobie go przymierzył
Obes Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 To, że Ty masz to nic nie znaczy, a dobrymi radami jest piekło wybrukowane ludzie przy podobnym wzroście mają różną budowę, jak sam przymierzy będzie wiedział... to tyle w temacie
Lesnypodroznik Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Dziękuję za szybkie odpowiedzi 17' raczej nie ma. Chyba że znacie gdzieś jakąś dostępną ofertę. Niestety musiałbym jechać po rower by przymierzyć a nie wydaje mi się bym taki rower gdzieś miał możliwość zakupić i to jeszcze w takiej cenie. I pewnie ten 17' może być tak lekko za mały jak 19' za duży Nie wiem czy z moim doświadczeniem te parę centymetrów więcej stanowić będzie większy dyskomfort. Myślałem wcześniej też o Krossie A6 2011 z V-bike ale znów na temat tego roweru słyszałem znów opinie że jest mniej wygodny, wręcz agresywny.
Obes Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie wiem co to za moda na kupowanie bez przymiarki nowy Evolution chyba można kupić w rozmiarze 17" i to w cenie jaka obowiązuje,... ramy są takie same....
Lesnypodroznik Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie wiem co to za moda na kupowanie bez przymiarki nowy Evolution chyba można kupić w rozmiarze 17" i to w cenie jaka obowiązuje,... ramy są takie same.... Jakiś link do tego 17' ? Patrze na te ramy i między 17' a 19' w ramie jest tylko 2,5cm różnicy. Nie znam się na tym ale wydaje mi się że to chyba różnica naprawdę nie wiele odczuwalna. Ja jestem zdecydowany raczej na model z tej firmy... Chyba że znacie coś lepszego?
Obes Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Patrze na te ramy i między 17' a 19' w ramie jest tylko 2,5cm różnicy. Nie znam się na tym ale wydaje mi się że to chyba różnica naprawdę nie wiele odczuwalna. Fakt, nie znasz się, 2,5 cm to dużo, a nawet bardzo dużo ... Link do 17" ? - nie wydaje mi się, żeby można się wirtualnie przymierzyć ... ale możesz poszukać sklepów : http://unibike.pl/dys_rowery.html
Lesnypodroznik Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Okazało się że mam możliwość kupienia Unibike Expert 2011 używanego też w cenie 2200zł Czy ten rower jest o wiele lepszy od flite i czy warto uzywany czy nowy flite?
Lesnypodroznik Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Napisano 20 Kwietnia 2012 No więc zdecydowałem się na model Flite, ale teraz mam dwie możliwości: 1. Kupić za 2050zł model 2011 nowy - dostałem w jednym miejscu taką obniżkę rama 19' (która prawdopodobnie trochę za długa -weług wcześniejszych opinii) 2. Model Flite 2012 po obniżce za 2450zł - rama 17' (myślę że na mój wzrost 176 cm będzie idealna) - model ten ma lepsze hamulce tarczowe i dźwignie hamulca - Deore. Model 2011 ma hamulce tarczowe Alivio. Proszę was o opinieczy opłaca mi się wydać te 400zł więcej.
paweloko Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Przymierzałeś się do tych rowerów, jeśli nie to poszukaj flite 2012 w sklepie stacjonarnym i sprawdź ramę 17.
Obes Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Proszę was o opinieczy opłaca mi się wydać te 400zł więcej. Jeśli rama będzie lepiej dopasowana to tak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.