lago Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 w necie szukałem zanim kupiłem 100mm i na moje wychodzi, że do tej ramy kładli i takie i takie, więc nie wiem, jak to z tym RH29 jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 do focusa - nie mam jakichs super długich nóg, jutro przymierze się do tego roweru jeszcze raz, co do samego przekroku - problem w ninerach, bo głowka jest wysoko, i rura neci mocno pod kątem, więc wg mnie cięzko trzymac sie sztywnych zasad mierzenia sobie górna rura - krok. i tak jak wyżej ktoś mądry wspomniał - dobieranie rowerków po tabelkach - nie trzymałbym się tego tak sztywno. bardzo ładny spec wyzej, chociaz oczywiscie nie lubie tych akcesoriów, ale jesli jest uzywany duzo po miescie, okres zimowy, to niech sobie ma te odblaski i przyznam, że taka pompeczka, to wygląda wręcz jak biżuteria. co to za pompka, speca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 to jest pompka Zefal, modelu nie pamiętam na dwa rodzaje wentyli, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nie wiem, o co się czepiacie tego Speca. Dla mnie fajna maszyna, a że ktoś lubi mieć 2 koszyki, pompkę, oświetlenie i podsiodłową, bo mu tak wygodnie to jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoveBeer Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 no i ta rama chyba jest pod 80mm skoku... tak wlasnie to wyglada, optycznie ewidentnie przod za wysoki, choc moze to wina zdjecia tylko. co do szpejostwa - rzeczywiscie, nawet mimo wsadzonego lepszego osprzetu wyglada zaskakujaco festynowo ten rower. no offence oczywiscie (choc liczba i szybkosc odpowiedzi tez pozwalaja sadzic ze rower budzi emocje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 jak chce odblaski, lampki dzwonek to ma. i nie ma to nic wspolnego z odpustem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 W 29erach jest tak, że nie można wziąć większego rozmiaru, żeby mieć dłuższą górnę rurę, bo przekrok będzie niebezpieczny. Ja mam 187 cm wzrostu, noga 87 a to moj twentyniner rozm 52 http://ww2.bikekatalog.pl/2012//rowery/1353/Haibike.Big.Curve.RC/ nad gorna rura mam ok 5 cm i nie uawazam, zeby przekrok byl niebezpieczny (gdy masz SPD to i tak lecisz na bok)... dzieki dlugiej (640) gornej rurze mam na nim pozycje jaka lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 teraz wyobraź sobie, że bierzesz Focusa, który ma 2cm dłuższą rurę podsiodłową, która do tego jest bardziej pionowa, niż w innych konstrukcjach, przez co rura górna jest jeszcze wyżej. Przekrok z 2cm większy musi być. A sama górna rura ma 622mm, więc o 2 mniej niż Twój Haibike, czy mój obecny nabytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Bez obrazy - ale dopóki nie dosiądzie się konkretnego modelu i nie sprawdzi go w realu, wszystko co pisze się na bazie katalogu to dywagacje. A real potrafi zaprzeczyć wielu przekonaniom wywodzonym z tabelek. Z autopsji - Sultan powinien jeździć jak autobus skoro ma 460 mm ogona. Nie jeździ jak autobus i zawija lepiej niż mój aktualny HT z 425 mm tyłem. Inny przykład to Cube AMS i Stereo, które geometrycznie są niemal bliźniakami (za Bb), a jak jest naprawdę wystarczy jeden rzut oka. W tym przypadku Ravena teorii o niebezpiecznym przekroku przeczą zdjęcia, gdzie wyraźnie widać jak nisko kończy się TT. Reszta jest w normie, a rower jest ładny i na tym poprzestańmy. No chyba, że ktoś go nabędzie i powie tutaj parę słów więcej czy rower bangla czy nie bangla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) no i ta rama chyba jest pod 80mm skoku... Patrząc na fotkę tego speca odnosi się wrażenie że kąt podsiodłówki jest zbyt ostry. Czyli może tak być że amortyzator powinien być max 80mm. Jeżeli to nie złudzenie to będzie problem bo amor 100mm zmienił dość diametralnie geometrię. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Teodoryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Z autopsji - Sultan powinien jeździć jak autobus skoro ma 460 mm ogona. Nie jeździ jak autobus i zawija lepiej niż mój aktualny HT z 425 mm tyłem. jezdzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Czyli jeżeli ja założę do swojej hybrydy cross/trekking amor o skoku 100 mm to zmienię tym samym geometrię bajka i stanie się tak że jazda zrobi się mułowata?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 zakonczmy, albo chociaz ograniczmy offtopa nt geometrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Szczegóły w garażu... http://img252.images.../p1070120fs.jpg Jak duże masz koronki? Tak na oko wygląda prawie na 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seb2k6 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 32:20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 można sobie dyskutować, a ja dzisiaj dosiadlem focusa i bez dyskusyjnym faktem że ma Mce - przysuwając opierając sie plecami o nos siodla, stojąc prosto, mam do podsiodlowej z 4-5cm zresztą, sytuacje gdzie zdarza się takie coś, są chyba tylko w warunkach laboratoryjnych, jak ktos ma sieknąc jajami, to i tak sieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 na przykład przy nagłym zsiadaniu takie coś się zdarza, a przy Twoim przekroku, to juz moze być niebezpiecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Niebezpieczne dla ramy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 bij zabij, miałem tyle rowerów, tyle glupich rowerów, holendrów, samoróbek, szos, za dużych, za małych - i nigdy awaryjnie nie zsiadałem nogami między ramę, a jak już sie miałem wyrżnąć to i na tym: sie w krok prześwięciłem wybaczcie OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 wybrales najgorszy z mozliwych kierunkow modernizacji - rower w miare dobrze wyglada, ale jezdzi niewiele lepiej, niz stokowy rockhopper, czyli rower z polki entry-level najgorsze elementy to rama i kola, a powinny byc najlepsze, na przyszlosc lepiej dac rame za 5tys i kola przynajmniej za 2, ale na grupie deore Ze swoim Rockhopperem przeszedłem podobną drogę. Oświeciło mnie dopiero kiedy do wymiany został amort. i koła. Rockhopper poszedł w świat, a jego miejsce zajęła nowa rama. Ale wtedy niektóre komponenty trzeba było zastąpić innymi, no i dokończyć budowę pod kątem nowej ramy. Taka droga dochodzenia do celu okazała się dłuższa i droższa, ale też bardzo pouczająca. Teraz zgadzam się z Nabiałem, ale kiedy startowałem z ograniczonym budżetem też bym pewnie stawiał opór jak lago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4ngus Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) A też se dodam zdjęcia Przepraszam za jakość, ale nie ma aparatu w domu dobrego chwilowo. Opinie mile widziane! pozdr Edytowane 23 Stycznia 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja mam 187 cm wzrostu, noga 87 a to moj twentyniner rozm 52 Haibike Big Curve RC : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl nad gorna rura mam ok 5 cm i nie uawazam, zeby przekrok byl niebezpieczny (gdy masz SPD to i tak lecisz na bok)... dzieki dlugiej (640) gornej rurze mam na nim pozycje jaka lubie Noga 87 i rama 52 , w moim przypadku (noga 87) czuł bym się jak na rowerze crossowym - w każdym bądź razie dziwnie, przy wzroście 187 rama 640 to już sporo ... ale skoro tak lubisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) 4ngus> który to model ? widzę, że koła zmienione ... kierownica też czy odwrócona/przekręcona w dół ? bo jakoś taka fajnie płaska ;-)) Edytowane 23 Stycznia 2013 przez bipr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 6.0, kiera ritchey wcs 10D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi