Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, woojj napisał:

Patrząc na twoje przejścia z Trekiem- to nie ma co Ci roweru sprzedawać

Z tego co pamiętam to był Spec, ale faktycznie jak u Barei w salonach powinny wisieć zdjęcia kolegi z napisem 'temu klientowi rowerów nie sprzedajemy' :D 

Napisano
5 godzin temu, Sabarolus napisał:

Bez jaj... aż tak? A ile luzu masz na tyle między widełkami i oponą?

Tyle, ile fabryka dała. :P Nic nie zmieniałem, opona 2.25, luzu jest z centymetr (jak nie zapomnę zmierzę dokładnie), po prawej stronie nieco mniej, bo jest fabryczna osłona pod łańcuch. Ale trze równo z obydwu stron, bo ostatnio specjalnie ściągałem koło, żeby sprawdzić ślady na ramie.

5 godzin temu, Sabarolus napisał:

I ile ważysz?  

Waga aktualnie 93kg (wolno, ale idzie w dół! ;)).

Godzinę temu, woojj napisał:

Tym bardziej że jak piszesz towarzyszą temu jakieś dźwięki. 

To są dźwięki tarcia opony o ramę.
Z kołem jest wszystko OK, od tego zacząłem sprawdzanie. Co prawda naciąg tylko organoleptycznie, ale jakiś czas robiłem w serwisie i trochę wyczucia mam. Jutro jadę na przegląd, poproszę o tensometr.

I tak, to był Spec. I tak, pękła w nim rama (co ciekawe - na łączeniu widełek z mufą suportu). :D

4 godziny temu, KNKS napisał:

Może opiszesz swoje perypetie ze Scale w osobnym wątku ? Jestem cholernie ciekawy. 

Jak wykluczę zbyt słaby naciąg koła, to może popełnię jakiś wątek.
Podsunąłeś mi w sumie fajny pomysł - jak znajdę dobre miejsce, zamonutję kamerkę i nagram zachowanie ramy. :)

Napisano
26 minut temu, TheJW napisał:

Ale trze równo z obydwu stron, bo ostatnio specjalnie ściągałem koło, żeby sprawdzić ślady na ramie.

Jeżeli byłoby to spowodowane generowaną mocą przenoszoną na tylne koło to wytarta byłaby tylko jedna strona. Więc chyba nie sztywność ramy jest tutaj winowajcą?
Może być też wytarte równo po obu stronach jak jeździłeś w błocie, które było przyklejone do opony.

Napisano (edytowane)

Nie, to nie błoto. Wiem, w jakich warunkach to testowałem. ;)

Wiem też, co masz na myśli pisząc o przenoszeniu mocy i przeciąganiu koła na stronę nienapędową. Ale to nie jest to. Musiałbym nagrać ten efekt, żeby wyjaśnić, co się dzieje z tą ramą. 

Po prostu jestem za gruby. :( Albo mam za dużo siły. :teehee:

Edytowane przez TheJW
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, TheJW napisał:

Nie, to nie błoto. Wiem, w jakich warunkach to testowałem. ;)

Wiem też, co masz na myśli pisząc o przenoszeniu mocy i przeciąganiu koła na stronę nienapędową. Ale to nie jest to. Musiałbym nagrać ten efekt, żeby wyjaśnić, co się dzieje z tą ramą. 

Po prostu jestem za gruby. :( Albo mam za dużo siły. :teehee:

cokolwiek jest tu winne, nawet jeśli rama, to raczej jestes odosobnionym przypadkiem :)

tymczasowo mam jeszcze scale ultimate i musze powiedziec, ze rama beton, koła które siedzą seryjnie to dt x1200

scalesaprk.jpg

Edytowane przez mess
  • +1 pomógł 2
Napisano
59 minut temu, Sol napisał:

Coś pan, ja go do lasu kupiłem ... co to te ęduro tak w ogóle, do jedzenia coś? :)

Noo, w sumie do sklepu po bułki powinieneś też dać radę;)

Tyle tych rowerów... a Santa zawsze wrażenie zrobi. 

Fajny sprzęcior.

Napisano

Kurdesz, myślałem że jednak żołądek :)

Ale jakby co spox, nie było tak źle.  Rama, owszem, nówka - ale reszta to mieszanina przeszczepów z poprzednika i okazji.

Btw, niby czołg ale podejrzanie szybko zapierdziela ... muszę to przemyśleć ... mialo być wolno i wygodnie :)

Napisano (edytowane)

Nom, nie wiem bo nie mam porównania. Ale ponieważ to wersja TrailStar, ma miękką mieszankę i faktycznie trochę kotwiczy. No ale trzymają dobrze - coś za coś.

Tyle że przy okazji znikają dość szybko. Niebawem wstawiam set MK II, sam jestem ciekaw jak wypadną.

Edytowane przez Sol
Napisano
12 godzin temu, pawel2208 napisał:

Bidony na styk. Nic się z nimi nie dzieje podczas pracy zawieszenia?

Nie, wszystko cacy.  Nie za latwo wyjac ale do zrobienia podczas jazdy w lagodniejszym terenie.

Napisano
23 godziny temu, MartinGIR napisał:

Nie, wszystko cacy.  Nie za latwo wyjac ale do zrobienia podczas jazdy w lagodniejszym terenie.

To może zmień na takie ładowane od boku.