Skocz do zawartości

[Galeria] Pokaż Twojego 29era

ZbyszekP

Rekomendowane odpowiedzi

@Hypokris

czemu mi to robisz? ;_;

Jesli można to mam parę pytan

Za ile wyrwales rame i jaki to rozmiar?

I jesli można prosic o linki do sklepów(szczegolnie tych zagranicznych)

Co do mojego projektu,to jest ogromny postęp,bo kupiłem aż zacisk do sztycy,ale jak juz mowilem zakupy w czerwcu

I nie widzi mi się tutaj ta sztyca,po za tym cud miód i orzeszki :)

• Mod Team

..własnie do takiego "klasyka" niszowego (dwa rowery w ciągu tygodnia na polskim forum -ale nisza :) ) do bólu klasyczny Gravity pasuje jak żaden inny. Jak dołożymy do tego fakt iż rower w góry no to jak Cię proszę.
Coś współczesnego, designerskiego mogło by tylko....''zepsuć" ten projekt.

Tamta to Evolve kol Bajkowca, ktory chce złożyć rower do XC, to jest Evolution (w sumie jak Evolve tylko 120mm).

A co do wagi - no to patrz:

rama - zwazylem przed montazem - 2700g z damperem (rozm M)

całe koła ze wszystkim - w tym watku zwazone - 3895g

Amor nieprzyciety jeszcze wyszedl mi: 1856+oska 69 = 1925g

dropper turbo LP 460g

siodelko 255g

to razem na razie 9235g

zostały:

naped - katalogowo - 1776g (korba slx, manetki xt, przerzutkixt, lancuch kmc)

hamulce slx cale - katalogowo -  630g

kierownica wcs + mostek ridexc + gripy (ciezkie bo to odi rogue): 512g

i stery HopeZS 132

to na razie: 12285g

no to jeszcze pedaly + linki przerzutek i moze czegos zapomnialem malego i koniec -

I ponizej 13kg sie zmiesci...

I takoz wyszlo na wadze w serwsie, choc wazone z pedalami candy (i z licznkiem :) ) a nie xt pedalami (a teraz i tak mam HTnano...)

Pozdr.

...sklepy to ja akurat: centrumrowerowe.pl - wiekszosc - bo tanio i lokalny shipping, bike-discount.de, starbike.com (z Niemiec bywa tanio, tani shipping, i szybko, i porzadnie) , CRC (stery akurat tam byly), kola daveo.pl - generalnie trzeba patrzec na aktualne promocje i aktualne ceny czesci w kilku miejscach (np taka lista z pinkbike, albo z mtbr), bo to sie zmienia caly czas - jak ktos lubi kupowac (a rower dla siebie, to chyba sie lubi...) to nawet przyjemnie jest...

Rama M - prawie nie uzywana - generalnie ponizej 60-70% ceny katalogowej rzadko bywaja - trzeba dluzej obserwowac ebay, zeby znajdowac okazje...

Edytowane przez hypokris

Jakieś dwa tygodnie temu była tu rama Ellswortha i wnioski, żeby jednak pokazywać cały rower, więc oto proszę - całość takowegoż na tle warszawskiego niczego.

Skład:

Naped XT - zeby działało, z tym że korba SLX - bo w sumie to samo, a taniej, chyba lżej i bardziej mi sie podoba; hamulce SLX bo tansze od XT a roznia sie zawleczka na okładziny zamiast śrubki;

Kola - jak widac - arch ex, dt 350 i Ardenty (zwykle) z mleczkiem - raz zalożyć i zapomnieć;

Amortyzator - Manitou Tower - no to juz na tym forum wiadomo dlaczego... ^^

Gravity dropper - bo do 27.2 wyboru wielkiego nie ma (nie bylo) - jest LEV ale dwa razy drozszy i do tego cięższy, a harmonijka jest dla mnie ok.

Kierownica WCS 720mm 6*/9* (chyba), mostek jest 90mm akurat

Wszystko z metalu - karbonu ni ma...

Cos ponizej 13kg wychodzi calość.

Rama z ebayu i dokupione części ze sklepow internetowych niemiecko/polskich w zaleznosci od taniosci. Zlozony w Bicyklecie - ktora polecam jako serwis i wlasciciela, ktory wie o co chodzi w takich rowerach.

120mm/120mm - do jezdzenia po górach (stad - idealnie dopasowany - widok niczego w tle, bo góry jednak daleko..).

Jeździ - myśle, ze dobrze - mam baze do porownan ok. 1 - generalnie nie warto wlaczac propedala w RP23 i zwiekszac tłumienia - przy pedalowaniu na siedząca jedzie tak jak lubie - tzn łyka co ma łykać i już.

Taka była idea ramy i doboru czesci w sumie - raz kupic, ustawic, napompowac i jezdzic gdziekolwiek - i tak jest.

Uadny.

To co - mały test jutro na WAT czy innym Bielanie?  Dobre miejsca do pokazania niedowiarkom, że 29 potrafi nad podziw sprawnie zawijać ;)

@Hypokris

czemu mi to robisz? ;_;

Jesli można to mam parę pytan

Za ile wyrwales rame i jaki to rozmiar?

I jesli można prosic o linki do sklepów(szczegolnie tych zagranicznych)

Co do mojego projektu,to jest ogromny postęp,bo kupiłem aż zacisk do sztycy,ale jak juz mowilem zakupy w czerwcu

I nie widzi mi się tutaj ta sztyca,po za tym cud miód i orzeszki :)

Hypokris odpowiedział w szczególe, ale gdyby komuś Jego rama nie dawała zasnąć, to Freeborn zarządził zdrowy odpust na Ellsworthy: http://www.freeborn.co.uk/frames/full-suspension-frames

Też bym chętnie obejrzał w/w na żywo, więc w razie przychylenia się do prośby Sola, grzecznie upraszam o powiadomienie.

tx

tak - Gravity Dropper Turbo

zalety- niepsujny, lekki, mechaniczny, tani (jak na windy)

wady - mechaniczny: 3 pozycje a nie dowolnosc (ale to zadna wada w sumie), wyglad - harmonijka, prowadzenie linki - kwestia gustu

Pozdr.

To prawda do chowajki rockshoka z ukrytą linką i wyglądem - nie może się równać.

Ale grunt, że tańsza o połowę :)

Tak nerv xl kolega ma 190wz ja 186 i takze dobrze czulem sie na nervie 5.9 takze xl i jest dobrze ale jesli ktos ostro katuje rower to jednak L polecam w Szczecinie w serwisie maja modele do testowania (tak wiem dla wiekszosci odlegla miescina) ale modele max L a wiekszosc to M co do samego serwisu Panowie no klasa sama w sobie dodam ze z kupnem roweru na firme nie ma problemu czyli zamiast 800euro placisz 672 euro gdzie przy kursie zdarza sie nawet 4.0 wychodzi okolo 2700 z przesylka pudlem bikeguard dokladnie 712euro dodam ze same dodatki sa warte kila ladnych euro

P.S mam pytanie rower razem mnie kosztowal 2860zl prosze o opinie czy jak za taki osprzet bylo warto (jestem totalnie nowy jesli chodzi o takie rowery)model to Grand Canyon 5.9 AL

Edytowane przez caynon

Po pierwszej przejażdżce ;) Z założenia budżetowy (do3kzł) lekki rower turystyczny.

reszta fotek: https://plus.google.com/photos/106210332091037000631/albums/6006933288156797953

Jak ktoś ciekaw, dane roweru tu: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ai2UfFyV6BOudHYxcUdtUlBZNVN4MEM0OV9jVUp3OEE&usp=drive_web#gid=0

DSCF3648.JPG

Po pierwszej przejażdżce ;) Z założenia budżetowy (do3kzł) lekki rower turystyczny.

reszta fotek: https://plus.google.com/photos/106210332091037000631/albums/6006933288156797953

Jak ktoś ciekaw, dane roweru tu: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ai2UfFyV6BOudHYxcUdtUlBZNVN4MEM0OV9jVUp3OEE&usp=drive_web#gid=0

DSCF3648.JPG

Ta kierownica, koła i cała reszta tego co już miałeś do budowy Peak'a nie pochodzi z rozbiórki jakiegoś Unibike'a? :)

PS. Bardzo ładny rower na fajnym osprzęcie! :)