Skocz do zawartości

[napęd: wolnobieg - blat] Prośba o pomoc w konfiguracji.

Tomciaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :). Jestem nowy na tym forum, ale od razu chciałbym uderzyć z prośbą o pomoc w konfiguracji sprzętu. Jeżdżę sobie od roku Hexagonkiem v2, miód maszynka, ładnie się zbiera, po wymianie tylnego papcia na nieco bardziej bieżnikowany mogę nim wjechać wszędzie. Jeżdzę dużo w różnym terenie, po lasach, do pracy, ale podczas jazdy szosowej blat 42T przestał mi wystarczać - zwyczajnie sobie kręcę pedałami bez większego wysiłku. I tu się rodzi moje pierwsze pytanie - co sądzicie na temat przedniej przekładni w stylu 48x38x28 przy zachowaniu dotychczasowego typu wolnobiegu 14T-28T? Czy wtedy jazda po mocno pofałdowanym terenie ma jeszcze jakieś racjonalne uzasadnienie? I czy aluminiowe blaty zużywają się szybciej od stalowych? Druga rzecz - w fabryce przykleili mi do tylnej piasty jakiś szajs (Shimano MF-TZ20 - odradzam!) zamiast wolnobiegu, skutkiem czego ten jest do wymiany po jednym sezonie jeżdżenia. Chcę pozostać przy 6-stopniowym przełożeniu ale zaopatrzyć się w jakiś lepszy wolnobieg, powiedzmy do 50 zł (mam ograniczony budżet). Czy moglibyście coś polecić? Pozdrawiam :)

Napisano

To zależy jaką korbę masz obecnie. Policz sobie przełożenia:

22:28 ~ 0,79

24:28 ~ 0,86

28:28 = 1

Jak masz silną nogę i niezbyt strome górki w okolicy, to 1:1 powinno wystarczyć.

42:14 = 3

48:14 ~ 3,4

Z tego co wiem stalowe zębatki są mocniejsze.

Przy zmianie na 48 upewnij się, że przerzutka przednia da radę obsłużyć.

Obecnie chyba nie ma wolnobiegów z górnej półki.

Ewentualnie jak zmienisz korbę, to możesz dać wolnobieg MegaRange, gdzie największa koronka ma 34 zęby. Ale do tego potrzebna przerzutka, która da radę.

Napisano

Coż, w kwestii wolnobiegu to wiele nie zdziałasz, tym bardziej 6 stopniowego. Wymiana korby na 48z tez raczej nie zalecana, to sa korby do rowerów na kołach 28" czyli trekkingów i crossów. Działac będzie owszem, ale: może być problem z przednią przerzutką oraz z niżej położonym blatem bo zmniejsza się prześwit. O wiele większe przełożenie uzyskasz stosując z tyłu kasetę o zębatce 11Z wtedy 42/11 = 3,8. A na wolnobiegu 14Z i blacie 48Z masz przełożenie tylko 3,4. W tej chwili masz 42/14 = 3. Czyli przechodząc na kasetę masz wielokrotnie więcej korzysci: minimum 8 koronek z tyłu, lepsze manetki, nie gnie sie oś jak w kole z wolnobiegiem, trwalszy napęd, wieksze przełożenia, łatwiejszy serwis a wydatek wcale nie wiele wiekszy niz przy wymianie wolnobiegi i korby.

Napisano

Coż, w kwestii wolnobiegu to wiele nie zdziałasz, tym bardziej 6 stopniowego. Wymiana korby na 48z tez raczej nie zalecana, to sa korby do rowerów na kołach 28" czyli trekkingów i crossów. Działac będzie owszem, ale: może być problem z przednią przerzutką oraz z niżej położonym blatem bo zmniejsza się prześwit. O wiele większe przełożenie uzyskasz stosując z tyłu kasetę o zębatce 11Z wtedy 42/11 = 3,8. A na wolnobiegu 14Z i blacie 48Z masz przełożenie tylko 3,4. W tej chwili masz 42/14 = 3. Czyli przechodząc na kasetę masz wielokrotnie więcej korzysci: minimum 8 koronek z tyłu, lepsze manetki, nie gnie sie oś jak w kole z wolnobiegiem, trwalszy napęd, wieksze przełożenia, łatwiejszy serwis a wydatek wcale nie wiele wiekszy niz przy wymianie wolnobiegi i korby.

Kasetę rozważam ale w bardzo dalekiej perspektywie, gdyż obecnie wymagałaby głębokiej przebudowy roweru, a niestety nie mam na to ani pieniędzy, ani umiejętności żeby bawić się w szprychowanie nowej piasty. Ale dzięki, porady odnoście przełożeń na pewno wykorzystam, pozdrawiam! :).

Zastanawiam się nad wymianą wolnobiegu. Znalazłem coś takiego. Czy Sunrace jest wart polecenia? Rzekomo zgrywa się z Shimano. W tej konfiguracji przy ewentualnej wymianie blatu na 44Z przełożenie wynosi 44/13 = 3,38. Ścigać się nie będę, prędkość na szosie wzrośnie a megarange może się przydać w terenie :). Pójdzie za tym wymiana klamkomanetki. Tylko czy blat 44Z jest znacząco większy od 42Z? Jak bardzo wpływa na zmniejszenie prześwitu?

Napisano

Hmm, skoro już i tak wymieniasz manetkę to wymień na 8'ke, kupisz kasete chyba w cenie tego wolnobiegu. Korbe zostaw tą co masz i wyrwij na Allegro jakieś używane tylne koło z piastą pod kasetę. Wyjdzie pewnie taniej, przełożenie lepsze i na pewno trwalsze rozwiązanie. A ten wynalazek "megarange" to se mozna w buty wsadzić moim zdaniem, po co komu takie przełożenie, miałem kiedyś - ani razu nie użyłem.

Napisano

Ten wynalazek jest bardzo przydatny jeżeli ma się najmniejszą koronkę korby 28. Ewentualnie jak ktoś lubi młynkować pod górkę, w błocie czy po piasku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...