Tomciaz Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam . Jestem nowy na tym forum, ale od razu chciałbym uderzyć z prośbą o pomoc w konfiguracji sprzętu. Jeżdżę sobie od roku Hexagonkiem v2, miód maszynka, ładnie się zbiera, po wymianie tylnego papcia na nieco bardziej bieżnikowany mogę nim wjechać wszędzie. Jeżdzę dużo w różnym terenie, po lasach, do pracy, ale podczas jazdy szosowej blat 42T przestał mi wystarczać - zwyczajnie sobie kręcę pedałami bez większego wysiłku. I tu się rodzi moje pierwsze pytanie - co sądzicie na temat przedniej przekładni w stylu 48x38x28 przy zachowaniu dotychczasowego typu wolnobiegu 14T-28T? Czy wtedy jazda po mocno pofałdowanym terenie ma jeszcze jakieś racjonalne uzasadnienie? I czy aluminiowe blaty zużywają się szybciej od stalowych? Druga rzecz - w fabryce przykleili mi do tylnej piasty jakiś szajs (Shimano MF-TZ20 - odradzam!) zamiast wolnobiegu, skutkiem czego ten jest do wymiany po jednym sezonie jeżdżenia. Chcę pozostać przy 6-stopniowym przełożeniu ale zaopatrzyć się w jakiś lepszy wolnobieg, powiedzmy do 50 zł (mam ograniczony budżet). Czy moglibyście coś polecić? Pozdrawiam
zekker Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 To zależy jaką korbę masz obecnie. Policz sobie przełożenia: 22:28 ~ 0,79 24:28 ~ 0,86 28:28 = 1 Jak masz silną nogę i niezbyt strome górki w okolicy, to 1:1 powinno wystarczyć. 42:14 = 3 48:14 ~ 3,4 Z tego co wiem stalowe zębatki są mocniejsze. Przy zmianie na 48 upewnij się, że przerzutka przednia da radę obsłużyć. Obecnie chyba nie ma wolnobiegów z górnej półki. Ewentualnie jak zmienisz korbę, to możesz dać wolnobieg MegaRange, gdzie największa koronka ma 34 zęby. Ale do tego potrzebna przerzutka, która da radę.
McAron Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Coż, w kwestii wolnobiegu to wiele nie zdziałasz, tym bardziej 6 stopniowego. Wymiana korby na 48z tez raczej nie zalecana, to sa korby do rowerów na kołach 28" czyli trekkingów i crossów. Działac będzie owszem, ale: może być problem z przednią przerzutką oraz z niżej położonym blatem bo zmniejsza się prześwit. O wiele większe przełożenie uzyskasz stosując z tyłu kasetę o zębatce 11Z wtedy 42/11 = 3,8. A na wolnobiegu 14Z i blacie 48Z masz przełożenie tylko 3,4. W tej chwili masz 42/14 = 3. Czyli przechodząc na kasetę masz wielokrotnie więcej korzysci: minimum 8 koronek z tyłu, lepsze manetki, nie gnie sie oś jak w kole z wolnobiegiem, trwalszy napęd, wieksze przełożenia, łatwiejszy serwis a wydatek wcale nie wiele wiekszy niz przy wymianie wolnobiegi i korby.
Tomciaz Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Coż, w kwestii wolnobiegu to wiele nie zdziałasz, tym bardziej 6 stopniowego. Wymiana korby na 48z tez raczej nie zalecana, to sa korby do rowerów na kołach 28" czyli trekkingów i crossów. Działac będzie owszem, ale: może być problem z przednią przerzutką oraz z niżej położonym blatem bo zmniejsza się prześwit. O wiele większe przełożenie uzyskasz stosując z tyłu kasetę o zębatce 11Z wtedy 42/11 = 3,8. A na wolnobiegu 14Z i blacie 48Z masz przełożenie tylko 3,4. W tej chwili masz 42/14 = 3. Czyli przechodząc na kasetę masz wielokrotnie więcej korzysci: minimum 8 koronek z tyłu, lepsze manetki, nie gnie sie oś jak w kole z wolnobiegiem, trwalszy napęd, wieksze przełożenia, łatwiejszy serwis a wydatek wcale nie wiele wiekszy niz przy wymianie wolnobiegi i korby. Kasetę rozważam ale w bardzo dalekiej perspektywie, gdyż obecnie wymagałaby głębokiej przebudowy roweru, a niestety nie mam na to ani pieniędzy, ani umiejętności żeby bawić się w szprychowanie nowej piasty. Ale dzięki, porady odnoście przełożeń na pewno wykorzystam, pozdrawiam! . Zastanawiam się nad wymianą wolnobiegu. Znalazłem coś takiego. Czy Sunrace jest wart polecenia? Rzekomo zgrywa się z Shimano. W tej konfiguracji przy ewentualnej wymianie blatu na 44Z przełożenie wynosi 44/13 = 3,38. Ścigać się nie będę, prędkość na szosie wzrośnie a megarange może się przydać w terenie . Pójdzie za tym wymiana klamkomanetki. Tylko czy blat 44Z jest znacząco większy od 42Z? Jak bardzo wpływa na zmniejszenie prześwitu?
McAron Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Hmm, skoro już i tak wymieniasz manetkę to wymień na 8'ke, kupisz kasete chyba w cenie tego wolnobiegu. Korbe zostaw tą co masz i wyrwij na Allegro jakieś używane tylne koło z piastą pod kasetę. Wyjdzie pewnie taniej, przełożenie lepsze i na pewno trwalsze rozwiązanie. A ten wynalazek "megarange" to se mozna w buty wsadzić moim zdaniem, po co komu takie przełożenie, miałem kiedyś - ani razu nie użyłem.
zekker Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Ten wynalazek jest bardzo przydatny jeżeli ma się najmniejszą koronkę korby 28. Ewentualnie jak ktoś lubi młynkować pod górkę, w błocie czy po piasku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.