Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] shimano problem z tarciem

kresowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio udałem się do seriwsu rowerowego w celu regulacji tarczówek, gdyż tarcze po zimie tarły o klocki wewnątrz mechanizmu. Po jednej wyprawie MTB i wyczyszczeniu roweru tarcza ponownie na całej długości trze.

W czym tkwi przyczyna? Tarczę przetarłem już szmatką i nadal trze.Czy powinien sam wyregulować te dwie śrubki po obu stronach hamulca?

Pozdrawiam

jesli miales wyregulowane tak, ze nie tarlo, a przy czyszczeniu roweru sciagales kola, musisz ustawic os koła w tej samej pozycji jaka byla przed sciagnieciem, kilka minut zabawy i nasłuchiwania i powinno sie udac.

poprostu gdy zalozysz kolo i trze, to luzujesz zacisk koła, przekrecasz delikatnie oske, powiedzmy o 45 stopni, zamykasz zacisk i krecisz kolkiem nasłuchujac czy nadal tarcza ociera.

jesli to nie pomoze zrob, jak kolega wyzej napisal.

Dziwny sposób wymyśliłeś dla kolegi chyba chcesz żeby się męczył i denerwował. Jeżeli oba tłoczki się ruszają w zacisku to znaczy że masz koło za lekko ściśnięte i podczas hamowania przesuwa się w mocowaniu. Ustaw rower pionowo poluzuj zacisk i potem zaciśnij bardzo mocno, po tym ustaw zacisk na śrubkach.

Dziwny sposób wymyśliłeś dla kolegi chyba chcesz żeby się męczył i denerwował. Jeżeli oba tłoczki się ruszają w zacisku to znaczy że masz koło za lekko ściśnięte i podczas hamowania przesuwa się w mocowaniu. Ustaw rower pionowo poluzuj zacisk i potem zaciśnij bardzo mocno, po tym ustaw zacisk na śrubkach.

ogólnie to manetki chodzą na 1 cm, hamulec reaguje na bardzo delikatny dotyk.

klocki trą w kole z przodu i z tyłu.

Czyli aby pozbyć się problemu mam poluzować zaciski na klockach(myślę to tych dwóch śrubkach na imbus), po czym na maksa docisnąć klamkę, następnie dokręcić na maksa śrubki, i na koniec puścić klamkę. Dobrze zrozumiałem?

Tak możesz zrobić.Możesz jeszcze wyjąć klocki i tą sprężynkę co jest między klockami trochę rozgiąć.Zobacz czy klocki po ustawieniu zacisku mają jednakową odległość od tarczy.W moim rowerze z przodu jest ok,ale z tyłu jakby trochę brakuje regulacji,i jedna strona jest ciut za blisko klocka i czasami ociera.

pozwolę się wtrącić. W moim przypadku z tarciem pomogło tylko poluzowanie zacisku ustawienie do pionu i ponowne zaciśnięcie. Jak do tej pory ( kilka przejazdów ) tarcie nie wróciło.

Zeby nie zasmiecac forum to podepne sie tutaj jesli mozna. Dzis odebralem z dziewczyna rower Giant Revel 2012 Disc i wlasnie tra jej klocki z przodu i z tylu. Nie na calej dlugosci tarcz, ale w jednym miejscu. O dziwo jak zakrecilem kolem w powietrzu to nie tarlo, trze dopiero jak sie normalnie jedzie :/

Ktorymi srubkami mam pokrecic zeby to wyregulowac ? Dobre srobki zaznaczylem ?

Przod:

23vkhf8.jpg

Tyl:

241p75y.jpg

Dzieki

Te trzymają klocki i niczego nimi nie regulujesz.

Masz przy hamulcu cztery duże śruby: dwie mocują hamulec (biały zacisk) i adapter (czarny element) do ramy (śruby prostopadle umieszczone do powierzchni tarczy) dwie mocują zacisk hamulca do adaptera - tymi reguluje się ustawienie zacisku tak by uzyskać możliwie jednakowy prześwit między klockami a tarczą z obu stron.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...