lukik223 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Zależy mi na wytrzymałości i jakości, tym niższa cena tym lepiej. Rower będę zostawiał więc fajnie gdyby nie było szybkozamykaczów jak w rometach albo żeby można je chociaż było zamienić na śrubę lub zacisk imbusowy. Kilka rowerów, którymi jestem zainteresowany to: Romet Orkan 2.0 2011 http://cokupic.pl/produkt/Romet-Orkan-20-Meski-2011/informacje_o_produkcie#productNav Kellys Coach 2011 http://cokupic.pl/produkt/Kellys-Coach-2011/informacje_o_produkcie#productNav Author horizon 2011 http://cokupic.pl/produkt/Author-Horizon-2011 Merida Matts 100-v 2010 http://cokupic.pl/produkt/Merida-Matts-TFS-Xc-100-V-2010/informacje_o_produkcie#productNav Merida Matts 10-v 2011 cokupic.pl/produkt/Merida-Matts-10-V-2011 Nie znam się zupełnie, ale jak pisałem interesuje mnie wytrzymałość no i żeby było co ma być dobre, a nie że od razu najlepsze. Jak byście mi zrobili podium z tym rowerów, ew. swoich propozycji był bym niezmiernie wdzięczny. Pewien Pan raz mi odradzał ogółem Romety, nie wiem czemu więc moglibyście mi powiedzieć i raz pewien użytkownik odradził mi konkretny model Rometa Orkana 1.0 2012 (tutaj wymieniłem Orkana 2.0 2011 i sam mimo że się nie znam to mogę stwierdzić, że osprzęt wyższej klasy i że ma kasetę a nie wolnobieg). Mogę powiedzieć że daje malutki plus w stronę rometa za wygląd (chociaż tak naprawdę jest nieważny) i za to, że ma śruby a nie szybkozamykacze.
rydzo Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Za 1600-1650 masz Agang Ritual 5.0 2011. Większość osprzętu Deore więc bardzo dobra półka. Do tego amor Vita TNL z blokadą - masz go nawet w Authorach za 3k. Jeśli nie chcesz dokładać to schodzisz model niżej - 4.0 ma ten sam amor, ale słabszy osprzęt. Jednak Alivio to i tak bardzo dobrze, lepiej niż to co podawałeś a cena 1350. Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | RITUAL 4.0 4.0 bije Twoje propozycje bez problemu. A cena OK. Agang to marka Authora, opony masz nawet identyczne i niektóre elementy. EDIT: A Merida, którą podałeś to MTB. Poza tym przyjrzyj się dokładnie - w sklepie rowerzysta.pl już niedostępna. Więc pewnie nigdzie jej nie znajdziesz ...
lukik223 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Jeśli nie chcesz dokładać to schodzisz model niżej - 4.0 ma ten sam amor, ale słabszy osprzęt. Jednak Alivio to i tak bardzo dobrze, lepiej niż to co podawałeś a cena 1350. Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | RITUAL 4.0 4.0 bije Twoje propozycje bez problemu. A cena OK. Agang to marka Authora, opony masz nawet identyczne i niektóre elementy. Dzięki wielkie, sam jak popatrzyłem to mimo że się nie znam, zauważyłem że osprzęt lepszy. Dzisiaj idę do sklepu i zamawiam go. A możesz mi powiedzieć, czy którekolwiek z części są lepsze w innych moich propozycjach niż w tym Ritual 4.0?. Shimano Alivio jest lepszy od Shimano Acera i Shimano Deore?, blokada blokowana, wiem że to duży plus, ale co to doje? ;p (laik). Jeszcze jedno, nie wiecie może czy ten rower będzie miał zapięcie szybkozamykaczy czy na śrubę? patrząc na zdjęcie często widzę tak jakby końcówkę szybkozamykacza, w tym rowerze nie.
krism4a1 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 http://velo.pl/rower...przedaz/?id=601 No proszę was... śmiech na sali 1400zł - nie wiadomo co to ma za piasty, hamulce, stery, jaka jest kaseta (jeśli już) do tego łańcuch, przednia przerzutka itd.... blokada blokowana, wiem że to duży plus, ale co to doje? ;p (laik). Co "doje" nie wiem. Wiem, że czasami przydaje się na szosie gdzie nie ma potrzeby stosować amortyzatora. Jeszcze więcej kożyści daje na podjazdach bardzo utwardzonych typu asfalt. Motoryka rowerzysty powoduje to, że naciskając na pedał wytwarzasz siłę skierowaną w dużym przyblirzeniu pionowo w dół, siła ta przenosi się nie tylko na napęd, ale też na ramę, a w szczególności na amortyzator który ulega ugięciu. W skrócie: masz amortyzator - dużo tracisz energi na bezzasadne uciskanie amortyzatora zamiast bezpiśrednio przenosić całą energię na napęd. Dlatego wymyślono blokadę skoku amortyzatora, nie eliminuje ona całkowicie pracy amortyzatora, ale bardzo pomaga. Shimano Alivio jest lepszy od Shimano Acera i Shimano Deore? Dlaczego nie wejdziesz na Shimano Polska / instrukcje serwisowe? Tam dowiesz się dużo z "przydziłów" klasowych osprzętu. Poza tym Deore jest podzielone jeszcze na niejako podgrupy.
rydzo Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 http://velo.pl/rower...przedaz/?id=601 No proszę was... śmiech na sali 1400zł - nie wiadomo co to ma za piasty, hamulce, stery, jaka jest kaseta (jeśli już) do tego łańcuch, przednia przerzutka itd.... Jak już doradzasz to się nie ośmieszaj chociaż. Wchodzisz na stronkę, nawet nie klikasz "pełna specyfikacja". Do tego zawyżasz cenę .... Tutaj jest nawet za 1300 http://www.mbike.pl/rower-agang-ritual-40-czarno-srebrny-2011(4,12365,11884).aspx Kaseta jak widać: SHIMANO HG-40-8I (11-32) Co do grup Shimano: Acera -->Alixio --> Deore --> LX/SLX --> XT --> XTR tak w skrócie Bo jeszcze niżej są jakieś Tourney, Altus ...
lukik223 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki, wreszcie ktoś mi pomógł. A pomożesz mi w kwestii wyboru konkretnego roweru, np. wypiszesz jakies rowery godne polecenia? Dodam, że rower będę zostawiał przed szkołą, zrobię oczywiście wszystko by był bezpieczny no ale lepiej gdyby był tańszy. A jeśli są rowery po 800-1000 zł to są dużo gorsze? Ogółem to mi chodzi żeby był trekkingowy, wytrzymały. Więc jeśli możesz mi podać jakieś rowery, to będę niezmiernie wdzięczny.
rydzo Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki, wreszcie ktoś mi pomógł. A pomożesz mi w kwestii wyboru konkretnego roweru, np. wypiszesz jakies rowery godne polecenia? Dodam, że rower będę zostawiał przed szkołą, zrobię oczywiście wszystko by był bezpieczny no ale lepiej gdyby był tańszy. A jeśli są rowery po 800-1000 zł to są dużo gorsze? Ogółem to mi chodzi żeby był trekkingowy, wytrzymały. Więc jeśli możesz mi podać jakieś rowery, to będę niezmiernie wdzięczny. No cóż, jeśli chodzi o crossy w tej cenie to masz masę podobnych tematów. I już dużo zostało napisane na ten temat ... Rower za 1k czy 1.5k w kwestii ramy będzie podobny. Jeśli firmowy to rama nagle się nie rozpadnie. Różnice są w kwestii osprzętu i tutaj jakaś na pewno jest. Zawsze lepiej kupić trochę lepszy bo raczej jazda będzie komfortowa. A jeśli zostawiasz pod szkołą to i tak musisz zadbać o dobre zabezpieczenie go. Bo nie jest ważne czy kosztował 500 czy 2000. W Polsce niestety znajdzie się chętny na każdy model :/
lukik223 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 A jeśli zostawiasz pod szkołą to i tak musisz zadbać o dobre zabezpieczenie go. Bo nie jest ważne czy kosztował 500 czy 2000. W Polsce niestety znajdzie się chętny na każdy model :/ W tej kwestii, to stwierdziłem, że będę zostawiał rower u siostry, która mieszka bardziej w centrum. A co do kwestii tych tematów, to zanim założyłem temat spędziłem na czytanie duuużo czasu i zawsze znajdowałem tematy jak moje, tzn. że ktoś chce dostać propozycje konkretnego roweru a jej nie dostaje. Proszę bardzo podajcie propozycje rowerów w cenie 1000-1500 zł, proszęę !!
rydzo Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 W tej kwestii, to stwierdziłem, że będę zostawiał rower u siostry, która mieszka bardziej w centrum. A co do kwestii tych tematów, to zanim założyłem temat spędziłem na czytanie duuużo czasu i zawsze znajdowałem tematy jak moje, tzn. że ktoś chce dostać propozycje konkretnego roweru a jej nie dostaje. Proszę bardzo podajcie propozycje rowerów w cenie 1000-1500 zł, proszęę !! Jak nie dostajesz propozycji? Sam rzuciłem 2 (jedna minimalnie ponad budżet). Do tego w każdym temacie masz kilka rowerów ... Nikt za Ciebie nie wybierze. Sam musisz poszukać, przymierzyć ... Ogólnie jak chcesz dużo propozycji to wejdź na katalog z rowerami, zaznacz cross od 1000 do 1500 i będzie Skoro tyle poczytałeś tematów to jakie rowery bierzesz pod uwagę?
lukik223 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Może za dużo od was wymagam, ale mógłby ktoś się wypowiedzieć o tym rowerze coś więcej? Rower Agang Ritual 4.0 czarno-srebrny 2011 Bo napisałeś, że za tą cenę to najlepszy i już miałem jechać i go zamwiać ale zobaczyłem komentarz krism4a1, który w sumie nie uzasadnił swojej opinii. Czy jest to rower na lata? Jak wypada przy tym? (oczywiście cena inna) UNIBIKE CROSSFIRE GTS 2012 + gratisy !!! - Rowery Trekingowe i Crosowe koĹa 28" - Sklep internetowy rower-sport.pl przepaść wielka czy niewielka? Ps. Czy zamówie go w sklepie, który może sprowadzać rowery Author? Jeszcze jak wypada przy tym? chociaż tu sam mogę stwierdzić, że pomimo niższej ceny (tam jest -19%) wypada o wiele lepiej http://roweroteka.pl/Rower_Author_Integra_crossowy_2011-1152.html
lukik223 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 U mnie Unibike Crossfire 2012 po 1649zł, a to dla mnie za dużo ;/.
rydzo Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Może za dużo od was wymagam, ale mógłby ktoś się wypowiedzieć o tym rowerze coś więcej? Rower Agang Ritual 4.0 czarno-srebrny 2011 Bo napisałeś, że za tą cenę to najlepszy i już miałem jechać i go zamwiać ale zobaczyłem komentarz krism4a1, który w sumie nie uzasadnił swojej opinii. Czy jest to rower na lata? Jak wypada przy tym? (oczywiście cena inna) UNIBIKE CROSSFIRE GTS 2012 + gratisy !!! - Rowery Trekingowe i Crosowe koĹa 28" - Sklep internetowy rower-sport.pl przepaść wielka czy niewielka? Ps. Czy zamówie go w sklepie, który może sprowadzać rowery Author? Jeszcze jak wypada przy tym? chociaż tu sam mogę stwierdzić, że pomimo niższej ceny (tam jest -19%) wypada o wiele lepiej Rower Author Integra, crossowy 2011 Ciągle się powtarzasz. I nie myślisz w ogóle. Więc ciężko Ci pomóc. Ja swoje napisałem. Jeśli Ty się sugerujesz opinią gościa, który nie przeczytał do końca opisu to Twoja sprawa. Może najpierw zobacz któryś rower. I nie pytaj nas czy ktoś to sprowadzi bo jak ja chcę to wiedzieć to dzwonię do sklepu i mam dokładną informację ... Cross 1000-1500 to najpopularniejszy temat na tym forum. Użytkownicy tego forum już pewnie pomogli 10-20 osobom wybrać podobny rower ... tak więc ciężko abyś dostał więcej informacji od nas A tak w ogóle jakbyś czytał do forum dokładnie to byś wiedział, że jak się chce trochę informacji to i wypada poda swój wzrost i wagę Więc polecam lekturę tego forum jeszcze raz bo widzę, że pracy domowej nie odrobiłeś ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.