kaktus30 Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Witam. Podepnę się pod temat, gdyż nie chce zakładać nowego. Mam pewien problem, otóż otrzymałem używany rower, po pierwszej jeździe zaczęło strzelać coś w tylnym napędzie średnio co 4 obroty pedałami (ale nie cyklicznie). Jednak miałem za krótki łańcuch w dodatku założony tylko na tą jazdę więc niezwłocznie go wymieniłem. Problem pojawił się niestety ponownie, jednak w nieco dziwniejszy sposób. Tym razem strzelanie objawia się wyłącznie w 3 środkowych zembatkach (łącznie mam 7), na środkowej strzela nawet bez obciążenia i nonstop. Samo "strzelanie" objawia się w taki oto sposób: na chwilę łańcuch jakby się zatrzymuje i puszcza strzelając. Dzieje się to bardzo szybko. Skonsultowałem się w tej sprawie z facetem od naprawy rowerów, oznajmił, że prawdopodobnie jest to kaseta, jednak ja nie mam takiej pewności. Sądzę, że może to być raczej wolnobieg, lecz wolę się jednak zapytać bardziej obeznanych forumowiczów. Dodam jeszcze, że podczas strzelania przerzutka napina się minimalnie i wraca do poprzedniego stanu. Przerzutka to Shimano Deore LX, kaseta i łańcuch również Shimano jeśli to ma jakieś znaczenie.
Classified Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Tym razem strzelanie objawia się wyłącznie w 3 środkowych zembatkach (łącznie mam 7), na środkowej strzela nawet bez obciążenia i nonstop. Samo "strzelanie" objawia się w taki oto sposób: na chwilę łańcuch jakby się zatrzymuje i puszcza strzelając. Dzieje się to bardzo szybko. Skonsultowałem się w tej sprawie z facetem od naprawy rowerów, oznajmił, że prawdopodobnie jest to kaseta, jednak ja nie mam takiej pewności.Sądzę, że może to być raczej wolnobieg, lecz wolę się jednak zapytać bardziej obeznanych forumowiczów. Albo masz kasetę, albo wolnobieg. Jedno albo drugie. Każdy serwisant, ba każdy rowerzysta który gmera w rowerach z palcem w nosie wskaże Ci co jest wolnobiegiem a co kasetą. Dodam jeszcze, że podczas strzelania przerzutka napina się minimalnie i wraca do poprzedniego stanu. Przerzutka to Shimano Deore LX, kaseta i łańcuch również Shimano jeśli to ma jakieś znaczenie. Czy zębatki przerzutki wszystkie chodza płynnie? Czy żadna się nie zaciera? Czy luzy zębatek na boki są duże? Strzelanie łańcucha to często wina złego ustawienia przerzutki, lub jej zatarcia/dużych luzów na jej zębatkach (Przerzutka nierówno lub niedokładnie podaje łańcuch który w konsekwencji nierówno wybierają zębatki wolnobiegu/kasety) Zacząłbym od przeglądu przerzutki tylnej i regulacji jej tak, aby przełożenia wykonywały się właściwie. Dopiero wtedy mozna zacząć diagnozować wolnobieg/kasetę.
kaktus30 Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Czy zębatki przerzutki wszystkie chodza płynnie? Czy żadna się nie zaciera? Czy luzy zębatek na boki są duże? Tak, kółka chodzą płynnie. Zapobiegawczo wykręciłem dolne kółko, całość przeczyściłem i nasmarowałem, jednak górne kółko ma przekręcony gwint od imbusa więc na razie go nie ruszałem. Co do luzów, dolne luzów nie posiada, natomiast górne tak. Nie ukrywam nie znam się na rowerach stąd pytanie, czy to górne kółko powinno posiadać luzy o jakieś wartości? Lub czy te luzy są całkowicie niepożądane?
Classified Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 czy to górne kółko powinno posiadać luzy o jakieś wartości? Lub czy te luzy są całkowicie niepożądane? Deore XT to wyższa półka w grupie Deore. Jeżeli górne kółko Ci giba się na boki 1-2mm w lewo i prawo, to jest źle. Albo wyeksploatowane, albo źle złożone. Jest to najprawdopodobniej łożysko ceramiczne (tzn łożysko ceramiczne slizgowe) i jako takie nie powinno mieć luzu większego niż parę dziesiatych mm. Dolne kółko z reguły w wyższych modelach jest łożyskowane maszynowo i tam luzy z reguły wynoszą praktycznie zero przez cały okres zycia przerzutki. Szczerze mówiąc ta przerzutka jest skonstruowana tak, że nie powinna mieć luzów zaburzających pracę zespołu napędowego przez cały okres jej eksploatacji. Jeżeli górne kółko nie ma luzu 1-2 mm na boki, to następnie sprawdź czy na pewno przerzutka jest dobrze wyregulowana. Jeżeli ma luz, spróbuj dokręcić śrubę przechodzącą przez łożysko - powinno pomóc. skoro jest zniszczony łeb śruby z otworem na imbus, trzeba rozwiercić śrubę i potencjalnie można zniszczyć wózek i/lub łożysko przerzutki. Ten zniszczony łeb śruby może wskazywać, że poprzedni właściciel coś nie tak złożył albo próbował "po chłopsku" naprawić problem z górnym kółkiem. W ostateczności wymień przerzutkę na nową.
kaktus30 Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Dziękuję za pomoc. Sprobuję naciąć łepek śruby gumówką i odkręcić śrubokrętem, w ostateczności rozwiercę. Chyba najlepiej będzie kupić nowe kółko niż szukać samej śruby. Napiszę jaki dało to efekt.
kaktus30 Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Rozwiązałem problem, co prawda wymiana kółek nic nie pomogła, to przynajmniej nie mam już luzów na górnym i wyregulowałem przy okazji przerzutkę. A przyczyną tych trzasków była jednak kaseta, którą wymieniłem na nową. Teraz mogę się w pełni cieszyć z jady. Może komuś pomoże rozwiązanie tego problemu. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.