Kozek Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam. Kilka dni temu zabrałem się za serwis roweru i niestety napotkałem na problem z którym nie mogę sobie poradzić do tej pory. Chodzi o to, że koło po zakręceniu lekko hamuje w jednym miejscu. Problem znika gdy odwrócę rower do góry kołami, wtedy kręci się bardzo ładnie. Koło w żadnym miejscu nie obciera o ramę, nie jest to także wina hamulca, gdyż specjalnie go zdemontowałem. Piasta jest dobrze wyczyszczona i nasmarowana. Ośka prosta, kulki w porządku, jedna bieżnia ma delikatny wżer, nie sądzę jednak żeby w tym tkwił problem. Piasta nie jest też mocno skręcona. Jakieś pomysły? Pozdrawiam
adii22 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Jeśli o nic nie ociera koło, to przyczyną może być wyłącznie piasta. Możliwe że ten wżer, o którym mówisz, powoduje takie objawy. Jeśli fizycznie o koło nic nie ociera, jedyną racjonalną odpowiedzią jest problem z piastą.
Kozek Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Pewnie masz rację, jak jednak wytłumaczyć to, że kiedy położę rower do góry kołami i zakręcę to nic nie ociera? Dodam jeszcze, że poluzuwanie szybkozamykacza trochę pomaga.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.