Skocz do zawartości

[samolot] pedały i buty SPD w bagażu podręcznym, inne narzędzia

jarko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie - czy robią problemy na lotnisku jak się ma na nogach buty z blokami SPD i pedały zatrzaskowe w bagażu podręcznym. Niby to nic niebezpiecznego ani ostrego, ale wolałbym się upewnić, żeby uniknąc niepotrzebne zamieszania. Jeśli ktoś tak leciał - niech da znać. I czy ew, ktoś próbował przewieźć tak minipomkę i jakiś narzędziownki (bez ostrych elementów typu srubokręt)?

Napisano

narzędzi nie weźmiesz na pokład. Buty - raczej nie powinni się czepiać, ale na pewno będziesz musiał zdjąć do kontroli. Jednak dla pewności zadzwoniłbym na jakieś lotnisko i zapytał.

Pedały - ciężko powiedzieć. Nie wiadomo, jak to potraktują.

postaram się mieć odpowiedź z dość wiarygodnego źródła z jednego z lotnisk, ale nie obiecuję jak szybko.

P.

Napisano

Z tymi lotniskami, to bardzo losowa sprawa. Ja na jednym wszedłem do samolotu ze scyzorykiem Victorinox(dużo funkcji, ostrze 91mm :D ), a innym razem trzeba było pozbyć się pilniczka. Wszystko już po zaostrzeniu przepisów.

Napisano

Heh, to nie różnie jest na lotniskach, tylko w przypadku scyzoryka trafiłeś na ślepego kontrolującego:)

P.

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Niestety moje meilie i telefony do portu lotniczego Balice poskutkowały tylko uzyskaniem informacji, że najlepiej podjechać wcześniej na lotnisko i okazać służbie granicznej co dokładnie chce przewieźć. No nic - pokusze sie w takim razie jutro o wyprawę w tamte rejony :-). Na zagranicznych forach piszą, że raczej nie ma problemu z klikami i butai SPD w podręcznym...

Napisano

Przecież te przedmioty możesz w odpowiedni sposób przyczepić do roweru i nadać je razem i nie będziesz gdybał czy cie wpuszczą czy nie. Nigdy nie biorę przedmiotów metalowych do bagażu podręcznego. I nie ma problemu.

Napisano
czy robią problemy na lotnisku jak się ma na nogach buty z blokami SPD i pedały zatrzaskowe w bagażu podręcznym.

W butach rowerowych z blokami..... :woot:

To bedzie tak jak z butami narciarskimi. Pewnie ludzie probowali w nich przechodzic przez security i teraz jest zakaz przewozeniach ich nawet w bagazu podrecznym :whistling:

Napisano

Jak dla mnie to nie przejdziesz. Lepiej to zostawić w rejestrowanym. Co będzie jak miły pan lub pani powie, że Cię nie wpuszczają? Żona miała w portfelu małą pęsetę i kazali jej wyrzucić.

Napisano

Gdybym nadawał rower osobnym bagażem to bym sie nie trudził na zadawanie tutaj takich pytań. Sęk w tym że chce wypożyczyć rower na miejscu, ale mieć swoje buty i pedały. No nic - nie zostaje mi nic innego jak osobiście przetestować.

Napisano

Właśnie. Panowie, pytanie jest proste, precyzyjne i jasne. I nie widzę powodów, by co chwilę mówić o tym, że można ze sobą wziąć walizkę:)

Jeszcze odpowiedzi nie mam. Kiedy lecisz?

P.

Napisano

Jeszcze odpowiedzi nie mam. Kiedy lecisz?

Jutro. Ale dzisiaj podjadę na Balice dopytać osobiście Straż Graniczną. Dam znać jak poszło.

BTW, przemilczę co poniektóre odpowiedzi, choć się czasem we mnie odzywa...

-----------edit-----------

No i wycieczka rowerowa na lotnisko przyniosła odpowiedź - śmiało można wchodzić na pokład w rowerowych butach i przewozić kliki.

• Mod Team
Napisano

I nie ma się co dziwić, że nie było problemu - nam się zdarzyło 4-5 razy lecieć z rowerami. Zawsze tak samo-rowery w karton plus narzędzia niebezpieczne i nóż , reszta w podręcznym. Przewoziliśmy nawet pompkę do amortyzatora (te podejrzane mierniki ciśnień to pewnie do bomby) i nic. Zawsze była miła rozmowa, tłumaczenie co to i oglądanie przez Obsługę lotniska z zaciekawieniem. Raz tylko kazano nam wyrzucić... korkociąg :) (nie pytajcie po co nam był hehe). Lataliśmy z lotnisk niemieckich, włoskich i francuskich.

Pompki, klucze imbusowe, do łańcucha itd-zawsze to było w plecaku, podobnie jak dętki do duszenia pilota, łyżki do wysadzania szyb w samolocie i "taśmy zaciskowe" do krepowania rąk obsłudze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...