Skocz do zawartości

[Alfine] Szukam użytkowników, którzy podzielą się wrażeniami z eksploatacji.

Yeton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Marzy mi się Alfine 8. Problem w tym, że nigdy nie miałem do czynienia z podobną piastą. Czy jest tu ktoś, kto tego używa? Czy warto inwestować w taka piastę? Interesują mnie wrażenia z jazdy, bo specyfikację znam.

Napisano

Ja JA JA mam :icon_cool:

cały poprzedni sezon przejaździłem na hybrydzie kross'a (kompletna grupa alfine)

najwiecej zadowolenia daje szybkość przełaczania,i charakterystyczne dla tych piast zmiane na postoju

w tym sezonie jeżdzę już tylko crosem 27b

alfine daje odczuwalne wieksze opory ruchu( w mieście nieistotne)

w turystyce brakuje przełożeń(jest to pisata do kręcenia sie po "mieście")

choć to tez zalezy od stosunku przedniej do tylnej zebatki

pista ma ze 2000km i denerwuje twarda praca na reduktorze(4 wolne przełozenia)wrażenie jakby się łozysko kończyło-ale rozbierałem i oznak zuzycia nie widać

i ciągle nie wiem czy się pozbywać hybrydy na tarczach LX-bo rowery się w sumie uzupełniaja

Napisano

opory mnie trochę zniechęcają, nie spodziewałem się takich niespodzianek.

przełożenia to nie problem, śmigam na singlu :icon_cool:

docelowo chciałbym złożyć coś a'la kona unit z alfine. Co sądzisz o takim połączeniu? Rower do szybkiego przejazdu przez miasto i w lekki teren?

8_59858_01_12_10.jpg

Czy Ty używasz alfine z napinaczem czy bez?

Napisano

street7.jpg

z początku jest niesamowite wrażenie w jeżdzie"nowym"

ja i po lesie jeżdziłen na 28'/35mm to nie problem,ale po części zniechęciły mnie hamulce-słabo hamują na żywicznych klockach

ale to naprawde pista do miasta(troche poezji :laugh: )

jadąc czyje się jak z automatyczną skrzynią biegów(tylko za hydraulike robi palec)

street1.jpg

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3461.15

Napisano
  W dniu 20.04.2012 o 20:33, mam16v napisał:

ale to naprawde pista do miasta

Wiem, ale nie stać mnie na Rohloffa, stąd moje kombinacje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.