Grzeniu Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam Obiecałem w domu,że podejmę się ambitnego zadania przegrania kaset VHS na format DVD (mam nadzieję,że nie polegnę ) Na starcie mam pytanie,czy urządzenia typu Video Grabber z allegro ( np. http://allegro.pl/video-grabber-cd-zgrywanie-z-vhs-kamer-sklep-i2230343725.html ) podołają w przekonwertowaniu zwykłych rodzinnych nagrań?
mklos1 Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Rozdzielczosc Obsługuje : NTSC 720x480 @ 30fps, PAL 720x576 @ 25fps Taka rozdzielczość daje radę... Więcej i tak przecież nie wyciągniesz, ze względu na jakość sygnału na kasecie VHS... Urządzenie kosztuje nic, więc można zaryzykować.
Grzeniu Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Napisano 17 Kwietnia 2012 Racja,nie ma co cudów oczekiwać,ale jak pamiętam,to same nagrania są w dobrej jakości,o ile nie w bardzo dobrej(jak na tamte czasy(jakieś 15-20 lat temu).Mój dziadek mial w tym czasie taką malutką firemkę, nagrywał głównie uroczystości ślubne.Nie znam sie na parametrach,ale nagrywał dosyć wypaśna wówczas kamerą Panasonic'a.Dziadka już dawno nie ma, sprzęt został.Wracając do sedna-chyba spróbuję się z tym zabawić,specem nie jestem,ale trochę poczytałem i nie wydaje się to być trudne.Ceny takich 'zabiegów' w zakaldach trochę odstraszają,tym bardziej,że to długie filmy, dlatego warto najpierw samemu spróbować.
PoleK Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 ojciec uzywal dokladnie tego sprzetu do tego samego zadania i daje rade, tylko zorganizuj sobie jakis dobry programik do przechwytywania, bo to co daja na CD to masakra, minuta filmy w 720 to jakies 100MB
mklos1 Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Zwykle wszelkie frame grabber'y zapisują nieskompresowany obraz. Polecam format H.264.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.