Bobek011 Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam! Jestem amatorem i na rowerach znam się jak zapaśnik na balecie więc pragnę zasięgnąć porady, ale do rzeczy. Połakomiłem się w tym roku zmienić nieco komfort jazdy i po przeszperaniu internetu znalazłem rower za niezbyt wygórowaną cenę z średniej klasy ospzrętem (jak wyczytałem). Padło na rowerek Kross Level A7. Kiedy byłem już dziś zdecydowany go kupić, facet w sklepie zasiał we mnie pewne wątpliwośći jakoby rower na kołach 26" stawał się powoli przeżytkiem i powinienem sobie kupić model z podobnym, choć ze specyfikacji delikatnie innym osprzętem, o kołach 29" - Kross Level B6. Pytanie brzmi - czy faktycznie powinienem zainwestować w "przyszłość" i wziąć większe kółka? Czym różnią się te rowery właściwie i który ma lepszy osprzęt? Czy amortyzator w B6 nie jest bardziej kiepski, niż w A7? Różnica w kwocie to 100 zł droższy Level A7. Prosił bym Was zatem o poradę co powinienem zrobić. Pozdrawiam, Robert. (poniżej rowerki ze strony producenta) http://www.kross.pl/pl/2012/mtb-xc/level-a7 http://www.kross.pl/pl/2012/mtb-29er/level-b6-29er
szewczykluk Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Ja bym bral A7 - i nie sadze ze kolka 26 przechodza do lamusa;), w A7 masz lepszy amor! i lepszy sprzet! to juz klasa srednio wyzsza;) i spokojnie mozesz jechac na takim osprzecie w gory bez obawy ze cos sie rozleci;)
TK3 Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Popieram przedmówce i na korzyść A7 przemawia też niższa waga. ;P
Obes Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 W B6 też nic się nie rozleci tylko amor z goleniami 28 mm przy 29" będzie trochę wiotki ...
Luk33 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Jak bym miał stawiać, co pierwsze odejdzie do lamusa to bym postawił na 29, przyszłość to 27,5 Jaki masz wzrost? Najlepiej jak byś się przejechał na 29 i 26. Taka jazda ułatwi ci wybór i będzie warta dużo więcej niż nasze rady na forum. Przy tym wyborze za priorytet postawił bym wygodę\pozycję na rowerze.
Bobek011 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Nie jestem wysoki mam 178 cm wzrostu. Jeździłem na 29erze i wygodniej mi było raczej na 26 calach. Dodatkowo Level A7 ma podobną geometrie ramy do mojego obcecnego także Krossa, więc myślę, że będzie mi się dobrze na nim jeździć. Chyba zostanę przy "klasycznym" rozmiarze kół. Mam dodatkowe pytanie - jest coś co byście w tym A7 zmienili? Mam możliwość dopłaty, lub wymiany podzespołów. Czy raczej wszystko jest tak, żebym te 2-3000 km przejechał w tym sezonie bez szwanku? Dziękuję za rady i pozdrawiam!
Luk33 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 W takim wypadku też jestem za 26'' Moim zdaniem nie ma sensu tam nic wymieniać. Sprzęt trzyma poziom i powinien działać długo, bezproblemowo.
wojtas7 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 słuchajcie, kolega szuka roweru na którym będzie śmigał sobie po okolicy, nie ma mowy o żadnym wyczynie. Zgadzam się że rower 29" w tym wypadku jest bez sensu bo jest po prostu sporo cięższy. 29" ma przewagę nad 26" w takich miejscach gdzie kolega w ogóle nie będzie zwracał na to uwagi (korzenie, ciężkie podjazdy itp). Więc duzo lepszym wyborem będzie lepiej wyposazony i lżejszy 26" niz 29".
JemJogurt Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Popieram, jeszcze żebyś był dużo wyższy tak 190 to można by sie było zastanowić, ale nie jesteś. Bierz a7 a sprzedawców nie słuchaj, bo jak teraz pójdziesz do sklepu to znowu coś innego będzie gadał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.