kepa416 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Tak w sumie analizując jest to opłacalne bo daje dużo. Ładnie to wygląda i chyba jakbym miał wolną gotówkę to pomoc przydatna taka w domu nawet bez profesjonalnych narzędzi. Tylko ja się zastanawiam co lepiej czy wygodne narzędzia w domu i scyzoryk na wyjazd co ma podstawy bo tak auto tematu przedstawił albo ja to odebrałem tak że szuka czegoś w trasy bo to się nadaje nawet jako mały warsztat w domu.
Plastyk Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 No nie wiem, ja mały warsztat rowerowy w domu trzymam w skrzynce narzędziowej. Reszta narzędzi ogólnych jest w 2 szafkach i 4 skrzynkach, oprócz tego wiertarka udarowa, wyrzynarka, szlifierka oscylacyjna, piła precyzyjna, statywy, piły ręczne nastawne, materiały eksploatacyjne (benzynka, nafta, denaturat, butan do lutownic, WD40, kleje do drewna, skóry, PCV, dwuskładnikowe, polimerowe) i kilkanaście innych gratów. Dla mnie ten tool to jak najbardziej zwykły niezbędnik do napraw i regulacji w terenie. Wszystko zależy od punktu widzenia.
stpman Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Klucze imbusowe, torx, śrubokręty klucze nasadowe i inne trzymam w osobnej skrzynce narzędziowej. Toola kupuję z myślą o wyjazdach, gdzie czasem trzeba coś dokręcić, zmienić dętkę, skuć łańcuch. A w tak awaryjnych sytuacjach nie można pozwolić sobie na to, że klucz się oberwie, albo ukręci. Szukam (albo raczej znalazłem:) czegoś na lata, bo będzie to zapewne rzadko używane. Stąd wybór padł na Cranka 19, bo ma dodatkową tą puszeczkę co chroni klucz i rzeczy w plecaku wzajemnie przed sobą. Teraz jeszcze łyżki do opon, ale tu chyba kupię Pedro's ponoć nie do złamania. Zresztą Crank drogi, ale co mi z kluczy za 70zł jeśli się zniszczą po kilku latach? Lepiej dać 120 i mieć go do końca życia:)
karpik75 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Dokładnie tak stpman - "tanio jest drogo", warto myśleć tą kategorią. Wiadomo, że nie zawsze jest kasa, ale można odczekac i dozbierać. Niedawno sam stałem przed podobnym dylematem, ale finalnie kupiłem CB 17 na allegro za 88 zł i nie żałuję ani jednej złotówki, zwłascza że już kilka razy miałem okazję kożystać. No i warto mieć na uwadze, że ów zestawa ma wieczysta gwarancję
stpman Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 No i warto mieć na uwadze, że ów zestawa ma wieczysta gwarancję Akurat w gwarancję nie wierzę. Obecnie gwarancja to czysty pic na wodę, bo jak przyjdzie co do czego to bardzo rzadko ją uznają, a ewentualne naprawy przeprowadzają często partacze z autoryzowanych stacji obsługi.
Plastyk Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie u Cranka. Po pierwsze: nigdy nie czytałem o Cranku 17 złej opinii, ani tym bardziej, ze się zepsuł. Po drugie, firma ma taki szacunek wśród MTBikerów i nie tylko, że nawet jakbyś na siłę wziął klucz w dobre imadło i dźwignią 3m go złamał - dostaniesz nowy, bo firma dba o prestiż i wysoką pozycję.
karpik75 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 To fakt, ja też się naczytałem o CB i nigdy nie spotkałem się ze złą opinią, to właśnie między innymi dlatego kupiłem ich wyrób. Co do wieczystej gwarancji... firma ją daje na ten sprzęt. Więc jeśli będzie taka sytuacja, że coś się złamie lub pokrzywi (jakoś nie potrafię w to uwierzyć patrząca na tego multitoola) to będę egzekwował i jestem przekonany, że załatwię to bez problemu.
stpman Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Panowie a co sądzicie o tym: http://allegro.pl/blackburn-toolmanator-3-17-funkcji-zestaw-z-pompka-i2284508356.html Na plus: - kluczyk do zaworów samochodowych (o dziwo naprawiłem nim kiedyś nieszczelność w amorze) - nano pompka do amorka (w góry wystarczy, nie trzeba tachać dużej) Na minus: - brak etui... - wyższa cena, gorsza gwarancja.
Mod Team Franio Napisano 20 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2012 Plastyk, tobie ktoś płaci za reklamowanie produktów CB? Chyba nawet nie masz tego multitoola, a wychwalasz go dosłownie wszędzie...
Plastyk Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Używałem CB kolegi przez jeden wyjazd. Wrył mi się w pamięć, niedawno zamówiłem swojego, powinien przyjść dziś lub w przyszłym tygodniu. Zamawiałem sklepie, którego link który podałem w temacie. Reklama... cóż, byłoby fajnie, gdybym za reklamę Cranka chociaż jednego dostał, ale nie ma tak dobrze Może kiedyś ktoś mnie zauważy i dostanę jakis model gratis, wtedy to będzie reklama. Na razie to opinia. Poooozdrawiam No i jeżeli chodzi o ostatnie częste wypowiedzi w tematach o toolach - po prostu jak podjąłem temat to go ciągnę, pisałem chyba w dwóch. Poczytałem troche na forach i trochę recenzji, wyłoniłem faworyta, chociaż o Cranku marzyłem od dawna. Budżet nie pozwalał
toster88 Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 ok, czyli hexus i cb rządzą z tego co czytam... Chciałbym się dowiedzieć tylko jak to jest z tymi rokzuwaczami do łańcucha - stworzeń może się zużyć, prawda? Jest opcja wymiany tylko tej części? edit: a może warto wziąć skuwacz jako oddzielne narzędzie? np: http://www.remsport.pl/skuwacz-do-lancucha-pro-p-1136.html / http://www.velo.pl/produkty/?m=0&id=1118 / http://www.alerower.pl/p187,skuwacz-lancucha-bike-hand.html
mariusz231 Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 ok, czyli hexus i cb rządzą z tego co czytam... Chciałbym się dowiedzieć tylko jak to jest z tymi rokzuwaczami do łańcucha - stworzeń może się zużyć, prawda? Jest opcja wymiany tylko tej części? edit: a może warto wziąć skuwacz jako oddzielne narzędzie? np: Profesjonalny skuwacz do łańcucha PRO - Narzędzia - PRO / Velo | Części i akcesoria | Author | AHT-551 / SKUWACZ ŁAŃCUCHA BIKE HAND :: Sklep rowerowy alerower Co do Topeka i jakieś części zamiennych warto zapytać w bikeman, ponieważ oni są dystrybutorem na Polskę. Jeżeli chodzi o sam rozkuwać, ogółem użyty został 5 razy i ma się dobrze. Wiadomo jeżeli chcemy używać go jako serwisowy, to dość szybko mógłby zostać wyeksploatowany. Natomiast jako ratunkowy oraz do skucia łańcucha tylko przy wymianie uważam że posłuży bardzo długo. Łyżki do opon też są solidne, po użyciu x razy minimalne ślady. Jest to mój pierwszy multitool powiedzmy z górniej półki, także nie mam porównania z innymi, lecz go sobie chwale jak na ponad pół roku użytkowania.
stpman Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Napisano 22 Kwietnia 2012 Decyzja zapadła, kupiłem Cranka 19. Przeważyły dobre opinie i puszka:) W sumie to nie wiem nawet czemu tak mi się spodobała, ale w dalszym ciągu twierdzę, że nic lepszego ponad tą puszkę nie ma:) Jak dojdzie to zdam pierwsze relacje, z rowerem będzie miał kontakt pod koniec tygodnia, więc pewnie wtedy też napiszę coś więcej. Mam nadzieję, że jest faktycznie tak dobry jak piszecie, oraz że to sprzęt na lata, bo kosztował bardzo sporo jak na taki kawałeczek metalu:)
Plastyk Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Decyzja zapadła, kupiłem Cranka 19. A ja 17. Powinien dojść jutro, dotychczas miałem styczność z Crankiem kolegi. Co do puszki - obejdzie się. Stwierdziłem, że za 20zł pójdę do McDonalda i kupię powiększony McZetaw Bigmac i osobno drugiego BigMac'a. Więc jak już dojdą, przybijemy żółwika
Plastyk Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Jasna cholera. Wykupiliście wszystkie toole z tego sklepu?! Dziś mi odpisali, że już nie mają i anulowali zamówienie Jak będzie to kupię CB 19, a jak nie, to kupię w mieście o 35zł drożej...
lukaszm7 Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 stpman wiem, że już za późno bo podjąłeś decyzję, ale wracając do Blackburn Toolmanator 3 bo być może komuś się ta informacja przyda - posiada on etui- co prawda nie w formie puszki, a naciąganego neoprenu, ale moim zdaniem jest to nawet lepsze rozwiązanie ponieważ mniej waży i zajmuje mniej miejsca.
andpgud Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Co Panowie sadza o czyms takim? http://allegro.pl/rogi-do-roweru-mtb-z-kluczami-w-komplecie-nowe-i2273490712.html
Plastyk Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Co do mojego toola: będzie dobrze, sklep po pewnych problemach wywiązał się z umowy, z rabatem za niedogodności. Więc Joy-ride jest jak najbardziej ok. Co do rogów: nigdy o czymś takim nie słyszałem, tym bardziej nie używałem. Ale za niewiele większą cenę można mieć świetnego toola i dobre rogi, i jest pewność co do ich jakości. Podejrzewam trudności w obsłudze tak skompresowanego sprzętu, może być niewygodny w użytkowaniu. Trudno mi powiedzieć coś o tym produkcie, trzeba by sprawdzić "markę" na forach.
stpman Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Napisano 26 Kwietnia 2012 No to ja już mam swojego Cranka 19:) Tool jest dość sporawy, swoje waży, ale sprawia wrażenie bardzo solidnego. Puszka wykonana z grubej blachy, zapewne będzie dobrze chronić klucz. Skuwać też wygląda solidnie. Jedynie co to klucze się ciężko wyciąga, trzeba będzie poluzować je co nie co. Niestety podczas otwierania puszki przeciąłem sobie palec:) Generalnie polecam, coś więcej napiszę jak będzie mi go dane użyć
Plastyk Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja już mam swojego CB 17 Co do ciężkiego otwierania: kapnij między narzędzia smarem do łańcucha, jakimś rzadkim, u mnie pomogło.
edi7777 Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja od kilku lat używam Leatherman Charge TTI - fajny bo jest na niego 25 lat gwarancji i wyjątkowo nie robią z nią problemów. Teraz straszne ceny są tych multitooli ale kolega ma takiego tańszego i też sobie bardzo chwali. No tylko nie jest to sprzęt strike pod rower (mimo że nim raz łańcuch zmieniałem u kumpla w rowerze) ale polecam go każdemu bo wyjątkowo przydatna rzecz.
Biera Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 a to ja jeszcze napiszę, że używając od paru lat wymienionego powyżej i wychwalanego pod niebiosa cranka w wersji 19 (ten z puszki o niby grubej stali) strasznie mnie w nim irytują bardzo krótkie klucze. Często wożę ze sobą dwa toole, bo np przy pomocy CB nie da się dokręcić sterów w większości rowerów trekingowych/miejskich. W wypadku roweru MTB ten zestaw jest wystarczający
Plastyk Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Cóż, co racja to racja, klucze są w nim na styk. Ale sam zauważyłeś, że do MTB jest ok. Cały temat chyba się na góralach opiera, to taki podmiot domyślny na tym forum Jak ktoś pisze o innym rowerze, zawsze podaje typ, jak nie pisze - góral. Z drugiej strony, jeżeli ktoś ma trekkinga i wie, ze ma w nim gdzieś głęboko jakąś 5, to bierze odpowiedniego imbusa osobno w kieszeń lub do torby. To też jakieś rozwiązanie. Można się też pokusić o tunning toola. Patrząc na mój (CB 17), wymiana klucza powiedzmy 5 na inny dłuższy o 3cm nie byłaby problemem, najwyżej nie chowałby się pod tą gumkę i już. Problemem może być prędzej znalezienie zagiętego w oczko imbusa, ale to nie niemożliwe, chociażby z rozwalonego, tańszego toola. Jeżeli ktoś lubi swojego Cranka, na pewno będzie z niego jeszcze bardziej dumny, gdy będzie przystosowany go do warunków pracy właściciela. Swoja drogą, czemu nie ma możliwości kompletowania toola na życzenie?
karpik75 Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Swoja drogą, czemu nie ma możliwości kompletowania toola na życzenie? Właśnie odkryłeś niszę rynkową - pomysł jest super. Skrobnij do CB, może chłopaki podłapią
stpman Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Napisano 27 Kwietnia 2012 Właśnie odkryłeś niszę rynkową - pomysł jest super. Skrobnij do CB, może chłopaki podłapią No to by było coś Tool idealny:) 17 miejsc i 30 różnych kluczy do wyboru:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.