Skocz do zawartości

[do 1000zł] MTB, Cross, Treking co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! poszukuje roweru do 1000zł. Zamierzam nim jeździć rekreacyjnie w głównej mierze po szosach, drogach polnych poza miasto. W ciągu tyg. więcej niz 2-3 razy nie będę nim jeździł. Dystanse do 80km. Zastanawiałem się nad kross-em hexagon v3, ale nie do końca jestem do niego przekonany zwłaszcza, że trochę na jego temat poczytałem i jakość wykonania i osprzęt nie jest rewelacyjny. Nie wiem czy jest sens pchać się w rower MTB, a pewny jestem że po lasach, górkach nie będę jeździć.

P.S. Pod względem stylistycznym nie interesują mnie rowery z wielkimi lampami i bagażnikami

Napisano

Hexagon z 2011 roku cię interesuje ? Jeśli tak to na pewno rozczaruje cię napęd no i amortyzator Bravo czy coś takiego z Zooma sama firma mówi już za siebie. Jeśli jeździsz więcej na szosie to po co ci się pchać w MTB nie lepiej kupić trekinga z jakimś nie złym amortyzatorem skoro zdarzają się dróżki polne, no i kwestia czy zależy co na nowym rowerze czy nie choć ja sam polecam używane ;)

Napisano

Według mnie najważniejsze jest aby dogłębnie przeanalizować swoje potrzeby i odpowiedzieć sobie co nam bardziej potrzebne, ja mam do dyspozycji na wypady asfaltowo-szutrowe Meridę Crossway i moim zdaniem do takiej jazdy miejsko - rekreacyjnej ( czasami asfalt, czasami jakieś chodniki, nasze piękne ścieżki rowerowe z dziurami i krawężnikami, park lub mały lasek bez piaszczystych dróg przełajowych ) nadaje się idealnie, trasy około 80km będą zdecydowanie łatwiejsze do pokonania na rowerze o lżejszej bieżnikowo oponie, można uzyskać trochę lepszą średnią na takim dystansie, ale oczywiście coś za coś, jeżeli po drodze trafią się jakieś większe lub nawet mniejsze sypkie piachy, błoto, grząskie grunty, wtedy jazda to koszmar, ostatnio dwukilometrowy kawałek przez taki właśnie lekko piaszczysty lasek prawie mnie dobił a miałem za sobą ładne kilkadziesiąt kilometrów po szosie których nawet nie odczułem . Na takie sytuacje warto mieć coś bardziej terenowego :)

Napisano

Jeśli trafiła by się dobra opcja kupna używanego roweru to i taki bym wybrał ale wtedy nie mam serwisu jesli sie nie myle? rower planuje kupić na internecie, ze względu na tańszy koszt

Tak jak pisałem las, góry, korzenie itp. rzeczy odpadają conajwyżej rekreacyjny przejazd. Zależy mi bardziej na samej jeżdzie, rekreacyjnie, wypoczynkowo.

Napisano

Czasami w sklepach rowerowych można kupić używkę po serwisie i nawet z jakąś gwarancją rozruchową, kupująć na necie tak naprawdę kupuje się trochę kota w worku, jak sprzedawca podejdzie do tematu uczciwie to można kupić coś dobrego w niezłej cenie, ale pewnie łatwo też się naciąć, ostatnio znajomy kupił na alledrogo Unibike-a, cena była atrakcyjna, rower na zdjęciu też ( nawet był to ten sam rower który otrzymał ) ale zdjęcie chyba zrobione zaraz po zakupie, miał być tylko z uszkodzoną przerzutką a tam jeszcze doszedł wygięty hak, przednie szprychy pomalowane lakierem do paznokci na niebiesko pod kolor ramy, pedały z każdej strony inne, rozprute siodło ;) Polecam zobaczyć jednak w sklepach jeżeli masz jakieś pod ręką i zapytać o używki ( często ludzie zostawiają w komis lub w rozliczeniu )

Napisano

Ta merida podana przez ciebie kosztuje krocie w porównaniu do osprzętu, poszukaj takiego roweru jak mój (zerknij na profil) ma o trzy klasy lepszy osprzęt a kosztował 890zł (aktualnie 980zł)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...