Skocz do zawartości

[wycieczka] Beskid Śląski - Szczyrk, Ustroń

ikavior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowni forumowicze!

Wspólnie ze znajomymi planuję wycieczkę w Beskid Śląski, konkretnie Szczyrk, ewentualnie Ustroń w terminie 31/05/2012 - 08/05/2012.

Zależy nam abyśmy mogli korzystać z wyciągu podczas wjazdów na górę. Wiem, że w Szczyrku jest wyciąg krzesełkowy na Skrzyczne, pytanie do doinformowanych, czy można wjeżdżać z rowerem na tymże wyciągu?

Prosiłbym również o informację, gdzie w okolicy znajdę kolejny wyciąg krzesełkowy z możliwością wjazdu z rowerem :).

Założyłem temat, ponieważ najbardziej zależy mi na informacji gdzie i za ile można wynająć pokoje w Szczyrku. Chcę aby lokum znajdowało się blisko wyciągu, aby nie było drogie i żeby było gdzie rowery trzymać. Jeśli pensjonat będzie oferował dodatkowe atrakcje typu sauna, itp. byłoby miło :).

Planuję zakwaterowanie dla 4-6 osób.

Pozdrawiam i dzięki za informacje,

K.

Witam wyciągiem na Skrzyczne jak najbardziej możesz wyjechać z rowerem. Nawet Ci gość podpowie jak go sklinować żeby Ci nie spadł.

Na górę żar(20 km od szczyrku( masz jeszcze wyjazd kolejką,ale zjazd jest krótszy od tego na Skrzycznem. o ile dobrze pamiętam jeden wyjazd kosztuje na żar 6.50zł słynna trasa DH (tvn turbo)

wjazd na Skrzyczne do pierwszego wyciągu na Jaworzynę to 6 zł i do samego Skrzycznego następne 6 zł.

W rejonie ogólnie te dwie miejscówki najlepsze.

A jeśli chodzi o noclegi to jest ich tam tyle że będziesz mógł sobie powybierać byle by nie były zajęte na majówkę!

PZDR

wyciągi: Skrzyczne(kanapa),Żar(wagonik),Czantoria(kanapa),Stożek(kanapa)- w kwietniu wyciagi stały(przerwa techniczna ,na weekend majowy powinny byc juz na chodzie)

polecane klasyki : Czantoria(Ustroń) - Stożek - Kubalonka(Wisła),

Skrzyczne(Szczyrk) - Salmopol - Klimczok(Szczyrk),

Skrzyczne(Szczyrk) - Malinowska Skała - Barania Góra(Wisła)

Równica(Ustroń) -Orłowa - Trzy Kopce Wiślańskie - Smerkowiec - Salmopol - Grabowa(Brenna)

Zdjecia z wypadów mozna czasami zerknac u uzytkowników (polecam oddział sląski temat -

[katowice] wypady w gory

) -przewaznie na picassaweb

przykładowo https://picasaweb.google.com/113221148283524227529/22Sierpnia2011?authuser=0&feat=directlink

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...