Skocz do zawartości

[do 1600zł] Merida Matts który wybrać?

dzialek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od razu przywitam się, bo jestem nowy na tym forum, siema :)

Zaczynam swoją przygodę z Meridami (mam nadzieję długą i owocną), wiem już do czego ma służyć, jaki rozmiar (20'') na mój wzrost, przeczytałem już sporo postów na tym forum i nie tylko, nawet byłem w sklepie obejrzeć z bliska i wybrałem wstępnie kilka modeli.

Jestem już trochę zorientowany w temacie, jednak nie za bardzo znam się na poszczególnych częściach, więc nie wiem czy opłaca się dopłacić te 100-150zł za lepszy model czy nie...i tu zwracam się do Was z prośbą jako starych wyjadaczy o pomoc w porównaniu i doradzeniu, który z nich ma najlepsze części i który najlepiej posłuży pod ewentualną rozbudowę :)

1. Merida Matts 5-V N2 2012

2. Merida Matts 5-V 2011

3. Merida Matts 40-V chyba 2010

4. Merida Matts 40-V 2011

5. Merida Matts 20-V 2011

6. Merida Matts TFS XC 100-V chyba 2010

7. Merida Matts TFS XC 100-V 2011

Jak widać wybieram w modelach starszych roczników (wielu twierdzi, że seria 2012 ma zdecydowanie zawyżone ceny), bez hamulców tarczowych (z tego co się dowiedziałem w tym przedziale cenowym są bez szału, więc lepiej dobre v-brakei). Po za tym słyszałem też, że lepiej sprawują się stalowe pedały, czy to prawda?

Napisano

Nie napisałeś jak uzytkujesz rower, gdzie jeździsz, ile ważysz, ile masz wzrostu itd.

Co do Merid, rocznik 2012 ma mocno zawyżone ceny moim zdaniem. Z tych co podałeś wybierałbym coś z 40-V (oba roczniki mają porównywalny osprzęt) lub coś z TFs'ów, ale proponował bym się przymierzyć w sklepie czy ci geometria odpowiada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...