Skocz do zawartości
  • 0

Gość zygmuntZ

Pytanie

Gość zygmuntZ
Napisano

Witam, właśnie kupiłem używany rower z przekładnią w piaście Shimano Nexus 8. Po przejechaniu kilku km zauważyłem że na biegach od 1 do 4 czuć w pedałach jakieś takie lekkie chrobotanie (jakby łożyska były wyrobione). Na biegach 5 - 8 jest wszystko ok. Czy to jest normalne zachowanie tej przekładni czy coś jest z nią nie tak? dodam że rower nie wygląda jakby miał dużo przebiegu.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zygmuntZ
Napisano

Normalne na pewno nie jest ale ewentualne naprawy tej piasty są kosztowne. Sam raczej tego nie zrobisz.

a czy możliwe jest że to jest kwestia regulacji, bo przy zmianie biegów w zakresie 1-4 czasem jest też że bieg nie odrazu wskoczy i przeskakuje w trakcie jazdy

Napisano

kolego...na 90% wymien lancuch i jesli trzeba to zebatki :)

Gość zygmuntZ
Napisano

kolego...na 90% wymien lancuch i jesli trzeba to zebatki :)

skoro łańcuch to czemu tylko na 4 pierwszych biegach to występuje. Wyczytałem że ta przekładnia ma 4 przełożenia + reduktor do 4 pierwszych biegów, więc może to jakieś łożyska w tym reduktorze??? A dziś zawiozłem rower do sklepu w którym go kupiłem i po 2 godz gościu zadzwonił że to była wina ocierania się łańcucha o osłonę ale coś mi się wydaje że ściemnia bo chyba zębatka nie zmienia swojego położenia między biegami 1-4 a 5-8? po jutrze pojade i zobaczymy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...