Kimer Napisano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam Serdecznie. Ostatnio zakupilem rower, ktory zawsze chcialem miec ze wzgledu na rame. Wiem, sa 100 razy lepsze ramy ale taka wlasnie mnie odpowiada i jest w SUPER stanie i XL !!! Poniewaz rower ma juz troche latek, postanowilem wymienic graty. na dobry poczatek - uchwyty Scott blue - pedy DMR V8 blue - opony Schwalbe Nobby Nic 2.40 - opony Schwalbe Nobby Nic 2.25 EVO czarno-biale i aby go troche podsmarowac zakupilem dwa Pedro'sy na sucho i mokro Tu jest wiecej fotek - ImageShack Album - 11 images I teraz inne graty, ktore zakupilem w tym tygodniu...wiem, ze troche przesadzilem jak na swierzaka ale mialem OKAZJE a nie o wage tu chodzilo - korba Shimano XTR FC-M970 175mm - shiftery Shimano XTR M970 Rapid 9 + przewody XTR - tylna przerzutka Shimano XTR M972 Shadow SC - hamy Avid Elixir 5 2012 + tarcze Avid HS1 przednia 200mm i na tyl 180mm Jezeli chodzi o stan wszystkich gratow pod upgrade to oprocz korby wszystko NEW. Teraz chcialem zakupic kasete i lancuch i wlasnie mam pytanie do WAS jaka kupic ??? czy XT 770 11 34 ? a moze deore wystarczy HG61 11 34 ? a moze cos innego dopiero zaczynam przygode rowerowa wiec bardzo prosze o porade Pozdrawiam Remik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 a co korbe mialem zabezpieczyc zapominajac o sobie kasku tez nie widze innego niz full face bo te zwykle i " plazowe okulary " raczej slabo chronia twarz jak jezdzisz w terenie np. ten gosc mial duuuzzzoooooo szczescia... http://hadronsport.c...-spine-vpd.html ten co podales nie jest pelny i wychodzi drozej... Tutaj koles przedstawia 661 EVO ale z 2011r - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 hmm, ale czy jest Ci potrzebny aż taki hartkor? Troszkę mówisz, jakbyś zamierzał tym scottem jeździć w PP DH. Rozumiem zabezpieczenie, aczkolwiek zastanów się czy nie przesadzasz i czy będzie Ci się chciało to zakładać W teorii wszystko się przydaje, a w praktyce często nic zakładać się nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 zawsze warto sie przygotowac jezeli chodzi o ochrone... nie mam zamiaru byc " nieczynny " przez jakis czas lub na stale. Ubior tego typu nie jest zbyt komfortowy ale spelnia swoje zadanie ! Nie bede tak ostro skakal ale lubie szybka jazde w terenie i nie tylko Tu gdzie mieszkam sa profesjonalnie przygotowane " milowe " trasy. Jest ich okolo 5 a w zasiegu 30-40km jest ich ponad 20 Do "lajtowej" jazdy rowniez i wtedy takiego " ubranka " nie bede zakladal. Tylko na hardcore NITRO prawie skonczony... ale przednia przerzutka XTR nie weszla wiec zostanie XT szkoda tez, ze lancuch i kaseta nie jest czarna o niebo lepiej by to wygladalo. Prawy wentyl od widelca przepuszcza powietrze bo byl ukrecony... Widelec na serwis i bedzie jazda aby wszysto dobrze bylo widac dodalem tutaj BARDZO DUZE FOTY - http://imageshack.us/g/687/clipboard01lxn.jpg/ cholera jak patrze na ta rame wydaje mnie sie, ze jest NEW poprzedni wlasciciel chyba tylko patrzyl na nia przez 5 lat heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Nie chcesz sprzedać przedniego XTR'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 zostal juz " obiecany " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 ... odnosnie tras to mialem szczescie bo tu gdzie mieszkam sa chyba najpiekniejsze tereny w UK - Devon, Cornwall po kolejnej " edukacji " widze, ze w samym moim miescie - Plymouth jest okolo 20 profesjonalnych tras a w okolicy sa ich chyba setki tak przy okazji angole maja tutaj ladnego " jobla " na punkcie rowerow... Plymouth - itd... heh trzeba korzystac tylko z ta pogoda bywa roznie Wlasnie kupilem licznik Sigma 1609 i mam pytanie czy jest on bezprzewodowy ? moim zdaniem TAK ale sprzedawca / sklep zaznaczyl na aukcji , ze " kabel " chyba sie pomylil... i ze wzgledu na uszkodzone opakowanie / pudelko sprzedaje po promocji za 100zl NOWKE - eBay - The UK's Online Marketplace ps. ostatnia zostala Jak to jest wersja BC to zadna to promocja bo allegro ma taniej bez laski ale to chyba bezprzewodowe STS bo pisze ze ma 23 funkcje a zdjecie przedstawia BC heh ciekawe co przyniesie mikolaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba521 Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Oglądałem filmiki które tutaj wrzuciłeś i naprawde ciekawie to wygląda. Ja mam też dużo miejsc koło siebie w okolicy ( mieszkam w Holandii) ale to sa trasy do XC- na razie mi to wystarcza. Szkoda tylko że w naszym kraju jest tyle tras ale ceny sprzętu są masakryczne;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 To prawda szkoda, ze u nas w kraju taka polityka - tyczy sie praktycznie wszystkiego... Co do cen to bywa roznie... ale mnie SETUP udal sie BDB wartosc przelicze na zl. Rower kupilem za 1500 zl sama rama jest warta 3000-5000zl a jak widac jest praktycznie NEW widelec sam tez troche jest wart Moje zmiany na NOWE czesci * opony * uchwyty * pedy * Zestaw XTR ( widac na co w opisie str.1 ) - tylko korba nie byla nowa... * hamulce koszt okolo 5000zl z rowerem dodalem nawet licznik Normalnie gdyby byl w sklepie TERAZ ten rower i ta korba by byla nowa to cena spokojnie ponad 10000zl a przeciez stare graty LX i hamy mozna jeszcze sprzedac Polak potrafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Kurczę! Sprzedaj tą ramę za 2k to zrobię Ci ołtarz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba521 Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Co do specyfikacji roweru to wszystko spoko ale jakoś mi ten amor z damperem razem z XTR-em sie nie komponują. Nie myślisz o zmianie na coś lepszego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 . Kurczę! Sprzedaj tą ramę za 2k to zrobię Ci ołtarz! heh fajnie to ujeles, nowa rama spokojnie by tyle kosztowala - we wczesniejszych postach to przedstawilem... a ta jest jak widzisz na MEGA zdjeciach - jak nowa. ps. ludzie za granica i nie tylko placa sporo za " rarytasy " w idealnym stanie powiedz ile takich egz. jest w PL ? Co do specyfikacji roweru to wszystko spoko ale jakoś mi ten amor z damperem razem z XTR-em sie nie komponują. Nie myślisz o zmianie na coś lepszego?? rower wpierw musze odp. przetestowac w terenie, bo do tej pory nie mialem okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Panowie ile kosztuje w PL serwis air widelca Marzocchi 150mm ? wymiana olej i wkladki - sprezyny zostaja. Odwiedzilem dwa serwisy i wolaja tam jednoglosnie 100 f = 500zl za sam serwis. - http://www.specializedconceptstore.co.uk/plymouth-store/ Troche duzo moim zdaniem... za tyle to kupie uzywke taka sama na ebayu Pomyslalem rowniez, ze moze sam to zrobie sugerujac sie czesciowo tym tematem - Serwis amortyzatora Manitou Skareb Comp Air 2005 r z tĹumieniem TPC | mtbikes.pl - rowery, rower, vortal rowerowy Macie moze jakies konkretne propozycje ? dodam, ze widelec jest w BDB stanie tylko wentyl ukrecilem ( nowy zamowiony ) i troche oleju wycieklo... Przyznam, ze myslalem i dalej mysle nad jakims nowszym zamiennikiem w przedziale 150mm - 180mm np. Foxa / Marzocchi ale to bedzie + - 2000-2500zl do dokladki a mam jeszcze inne potrzeby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 3 Maja 2012 Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Ile ta ramka ma skoku? wraz z nowym amorem z kilo by ubyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 znalazlem tylko takie dane... heh i juz sie dowiedzialem, ze to rama L bo nie robili XL ki Jak by moderator to poprawil w pierwszym poscie itp. byl bym bardzo wdzieczny ...rama wydaje sie naprawdę wielka / idealna przy moim wzroscie 188cm... a moze robili ??? bo miejsce w tabeli zostawione na rozmiar XL cholera wie tak jak wczesniej wspomnialem wydaje sie Bardzo duza a mojej kobiety scott fx3 size L jest mniejszy nie tylko optycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 3 Maja 2012 Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Fajna geometria ramki, może być to Lka (590mm górna rura to naprawdę spooooro) Myślałeś nad szzerszą kierą i krótszym mostkiem? Jeśli zawias by słabo działał, można pomyśleć nad nowym damperem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 pomiary metoda " podworkowa " potwierdzaja gorna rura 590mm ale w rys. odleglosc A juz jest 14mm dluzsza czyli 544mm moze 545mm ( bo gore tyci opuscilo jak naciagalem ) ale nie 530mm jak podaja w tabeli ! Tasma metrowa naciagnieta chyba wystarczajaco wiec zgubic 1.4 / 1.5cm raczej nie ma jak. ale ze wzgledu na brak mojego doswiadczenia wolalem to przedstawic obrazowo Rame mozna rowniez dwojako ustawic podniesc / opuscic przez mocowanie tylnego amora... tu jest wieksze foto - http://imageshack.us/f/838/ccccz.jpg/ teraz tak sobie mysle, ze moze przez ta korbe, ktora przeciez wystaje powstal ten blad tj. 14mm / 15mm roznicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 ... zastanawiam sie czy owy widelec FOX 32 Float RL 140mm travel bedzie dobrym rozwiazaniem ? bo jest okazja obecny ma 150mm wiec chyba nie powinno byc problemow z geo ? lub tez macie inne propozycje ? chcialbym znalezc kompromis pomiedzy XC / Freeride i bardzo delikatnym DH stanowczo wylkuczajac widelce typowe pod DH jak np. Marzocchi 888 cena - max 2500zl Ster 1.5" - 235mm travel - najlepiej 150 / 160 / 170 / 180mm max da sie cos takiego znalez w tym przedziale cenowym interesuja mnie tylko NEW niekoniecznie z 2012r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Moze ma ktos do odsprzedania taki wentyl pochodzacy z Marzocchi Drop off 150mm od Z1 chyba tez pauje... W servisie nie sa w stanie powiedziec ile bede czekal, bo tez szukaja mi. przez fora MTB od Foxa z 2007r nie pasuje Widelec jest w BDB stanie i szkoda by bylo go marnowac... choc z drugiej strony moze go sprzedac i dolozyc do nowego " mlodszego " odpowiednika... cholera, ze to tak delikatnie ujme ja chce juz jezdzic !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Ramkę masz 150/170 skoku ( regulowana). Moim zdaniem wideł co najmniej 160mm lub pośrednio 170mm oraz maxymalnie 180mm Mogę Ci polecić: Foxa 36 Talas III 140-180 skoku regulowany (sprzedaje kolega: http://allegro.pl/fox-36-talas-140-180-rc2-fit-oem-i2323512091.html ) Rock shox lyrik Mission control Rock shox totem Mission control Marzocchi 55 rc3 ti oraz 66rc3 ti (rocznik 2011/2012) Idealny byłby ten Fox, ma super zmianę skoku (talas) więc nie męczyłbyś się tak na podjazdach Poza tym polecam Rock Shoxy Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Pomiary rozmiaru nie wyszły Ci z banalnego powodu - korba jest trochę odsunięta od ramy. A błąd to jakieś 0,7-0,8cm max, nie 1,4-1,5cm, o których piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Jestem poczatkujacy i tak jak wyzej pisalem wolalem wymiary przedstawic obrazowo... dziekuje za poprawke - o to wlasnie chodzi Ramkę masz 150/170 skoku ( regulowana). Moim zdaniem wideł co najmniej 160mm lub pośrednio 170mm oraz maxymalnie 180mm Mogę Ci polecić: Foxa 36 Talas III 140-180 skoku regulowany (sprzedaje kolega: http://allegro.pl/fo...2323512091.html ) Rock shox lyrik Mission control Rock shox totem Mission control Marzocchi 55 rc3 ti oraz 66rc3 ti (rocznik 2011/2012) Idealny byłby ten Fox, ma super zmianę skoku (talas) więc nie męczyłbyś się tak na podjazdach Poza tym polecam Rock Shoxy Pozdro BDB rozpiska DZIEKI kolegi Fox jest idealny tyle, ze przy tych widelcach jest inne mocowanie musze chyba zmienic kola a to kolejne $$$ Najlepiej aby widly mialy " stary / zwykly " uchwyt na kolo. - przepraszam za moje malo fachowe opisy ale sie dopiero ucze szkoda, ze ten FOX nie jest np. 160mm tylko 140mm bo cena i mocowania idealnie pasuja - Fox Suspension 32 Float RL - 1.5" 2010 | Buy Online | ChainReactionCycles.com tu jest Marzocchi 44 150mm - http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=70304 ale to praktycznie to samo co mam tyle, ze mniej wazy i juz nie made in Italy tylko Taiwan . nic nie widze w przedziale 160-180mm z nowszych ( 2009 -2012 ) widelcow pod moj " typowy " zaczep kola...chyba, ze macie jakies propozycje... ??? inaczej nie ma sensu kupowac nowego, fakt lzejszego... tylko regenerowac " prawie nowego " staruszka i miec 2000zl w kieszeni oraz podobny efekt z 1kg wiecej. co przy mojej jezdzie raczej nie robi roznicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Już wyjaśniam, wszystkie amory 160+ skoku mają sztywną oś (20mm). Ta oś daje Ci większą sztywność, oraz w moim przypadku bezpieczeństwo (psychiczne). Polecam zmienić Jeśli masz gg, napisz 22649465, myślę że mogę coś pomóc Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Jeśli chcesz widelec z większym skokiem bez zmiany koła/piasty to poszukaj marzocchi juniora t z rocznika 2004, takowy miał zwykłą oś i skok 170 mm. Jak chcez świrować na rowerku to taka dwupółka będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimer Napisano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 np taki ? Marzocchi Bomber Jr T Downhill Triple Clamp Suspension Forks 170mm | eBay i w razie co jakie kola szukac pod nowsze widelce, te beda dobrym rozwiazaniem ? Mavic 2012 Crossline Disc Wheelset | Buy Online | ChainReactionCycles.com warto kupowac caly set czy np. tylko przednia ? i $$$ dolozyc do widelek... heh ile pytan zadalam ale kto pyta nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Do łomotu moim zdaniem lepiej koła niesystemowe, łatwiej o części zamienne. Widelec będzie dobry jeśli możesz pozbyć się podkładek spod mostka (jeśli masz takowe) 25 mm różnicy to 2,5 podkładki 10 mm, tyle często mają rowery w standardzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Kimer
Witam Serdecznie. Ostatnio zakupilem rower, ktory zawsze chcialem miec ze wzgledu na rame.
Wiem, sa 100 razy lepsze ramy ale taka wlasnie mnie odpowiada i jest w SUPER stanie i XL !!!
Poniewaz rower ma juz troche latek, postanowilem wymienic graty.
na dobry poczatek
- uchwyty Scott blue
- pedy DMR V8 blue
- opony Schwalbe Nobby Nic 2.40
- opony Schwalbe Nobby Nic 2.25 EVO czarno-biale
i aby go troche podsmarowac zakupilem dwa Pedro'sy na sucho i mokro
Tu jest wiecej fotek - ImageShack Album - 11 images
I teraz inne graty, ktore zakupilem w tym tygodniu...wiem, ze troche przesadzilem jak na swierzaka ale mialem OKAZJE a nie o wage tu chodzilo
- korba Shimano XTR FC-M970 175mm
- shiftery Shimano XTR M970 Rapid 9 + przewody XTR
- tylna przerzutka Shimano XTR M972 Shadow SC
- hamy Avid Elixir 5 2012 + tarcze Avid HS1 przednia 200mm i na tyl 180mm
Jezeli chodzi o stan wszystkich gratow pod upgrade to oprocz korby wszystko NEW.
Teraz chcialem zakupic kasete i lancuch i wlasnie mam pytanie do WAS jaka kupic ???
czy XT 770 11 34 ? a moze deore wystarczy HG61 11 34 ?
a moze cos innego dopiero zaczynam przygode rowerowa wiec bardzo prosze o porade
Pozdrawiam
Remik
160 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.