Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] SCOTT Nitrous 30 + XTR itp.

Kimer

Pytanie

Witam Serdecznie. Ostatnio zakupilem rower, ktory zawsze chcialem miec :) ze wzgledu na rame.

Wiem, sa 100 razy lepsze ramy ale taka wlasnie mnie odpowiada i jest w SUPER stanie i XL !!!

Poniewaz rower ma juz troche latek, postanowilem wymienic graty.

na dobry poczatek :D

- uchwyty Scott blue

- pedy DMR V8 blue

- opony Schwalbe Nobby Nic 2.40

- opony Schwalbe Nobby Nic 2.25 EVO czarno-biale

i aby go troche podsmarowac zakupilem dwa Pedro'sy na sucho i mokro

310320125207.jpg

Tu jest wiecej fotek - ImageShack Album - 11 images

I teraz inne graty, ktore zakupilem w tym tygodniu...wiem, ze troche przesadzilem jak na swierzaka ale mialem OKAZJE a nie o wage tu chodzilo :)

- korba Shimano XTR FC-M970 175mm

- shiftery Shimano XTR M970 Rapid 9 + przewody XTR

- tylna przerzutka Shimano XTR M972 Shadow SC

- hamy Avid Elixir 5 2012 + tarcze Avid HS1 przednia 200mm i na tyl 180mm

Jezeli chodzi o stan wszystkich gratow pod upgrade to oprocz korby wszystko NEW.

Teraz chcialem zakupic kasete i lancuch i wlasnie mam pytanie do WAS jaka kupic ???

czy XT 770 11 34 ? a moze deore wystarczy HG61 11 34 ?

a moze cos innego dopiero zaczynam przygode rowerowa wiec bardzo prosze o porade :thanks:

Pozdrawiam

Remik

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem Ci tak, jeśli wystawiasz rower pod ocenę innych przyjmuj krytykę na klate ! mi do dziś wypominają kiere 795mm.

Co do Twojego oh ahu, trywialnego XTR'a to nawet ja mam. Jeśli cenisz jakość i koniecznie chcesz czarną korbe, http://www.starbike.com/p/THM-Carbones-Clavicula-cranks-without-BB-cups-662-en

wyróżnia się bardziej aniżeli 1000 XTRów.

Oczywiście, możesz okleić korbę czy cokolwiek innego, w dowolny sposób, to twój rower. W mojej ocenie graficzna forma tejże naklejki jest... specyficzna i tu nie pasuje, ale to bardziej sprawa filozofii rowerowania.

Ja wychodzę z założenia że rower to rzecz wybitnie użytkowa, a w przeciwieństwie do szosy eksplotacja roweru w terenie często wiąże się z robieniem sprzętowi i sobie krzywdy. Wg mnie eksploatując rower zgodnie z przeznaczeniem nie jesteś w stanie zapewnić mu ochrony pozwalającej zachować estetykę na poziomie nowego produktu, w ten czy inny sposób jazda pozostawi swoje ślady. Ja stresuję się do pierwszej zdrapki, potem mi przechodzi.

A z mojego doświadczenia wynika że korby najbardziej obrywają na powierzchniach bocznych ramion, gdzie "dziobią je" buty, kamienie i wszelkie inne przeszkody spotykane w czasie jazdy. Zabezpiecz te miejsca jeśli musi być takie zabezpieczenie.

Musze przyznac Tomek, ze w ciekawy i dyplomatyczny sposob przekonales mnie z ta naklejka :)

Tym bardziej, ze jej " data waznosci " pewnie szybko sie konczy podczas uzytkowania, mycia itp.

ps. Hamy juz zainstalowane, tylna i manetki rowniez... czekam jeszcze na klucze do kasety, korby, spinke oraz na przednia

Za tydzien powinien byc gotowy, ze wzgledu na poczte...juz nie moge sie doczekac :woot:

. Jeśli cenisz jakość i koniecznie chcesz czarną korbe, http://www.starbike....-BB-cups-662-en

wyróżnia się bardziej aniżeli 1000 XTRów.

Bardzo ladna ta korba oraz nr.1 cena rowniez BDB poniewaz tyle kosztuja uzywki XTR M970 w UK

a new - http://www.ebay.co.uk/itm/Shimano-XTR-FC-M970-XTR-chainset-HollowTech-II-44-32-22T-165-mm-/320873952018?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item4ab593f312

ale tak jak wczesniej pisalem tylko 3x9 pod reszte gratow, ktore juz mam.

Wiec chyba nic innego nie pozostaje jak przywyknac do srebrnych ramion :laugh:

No kolega z forum w Twoim watku bardzo szczerze wyrazil swoja opinie :D takie juz prawa forum, to i tak dobrze, ze nie od razu wies tuning tylko ze wzgledu na naklejke... :laugh: heh jak to ktos napisal " trzeba przyjac to na klate " Zdania zawsze byly i beda podzielone tylko jeden sie wypowie a drugi to przemilczy.

Jak ktos ma ochote na podobna rame to chyba jeszcze mozna kupic NEW z 60% upustem :D

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=15584&gclid=CICHzLa0yq8CFcESfAodxGWX7A

a jaki jest sens kupowania takiego starocia 1 zawiasowego? Za 2klocki można już coś konkretnego kupić, z jakimś sensownym zawiasem. (cube, giant)

A ten wieś tunink, tylko dlatego że tak baaardzo to razi w oczy i psuje koncepcje. To tak jak naklejka Barbie na ferrari.

Pozdro:)

a jaki jest sens kupowania takiego starocia 1 zawiasowego?

z milosci do klasyki :laugh: to tak jak z samochodem

nowe samochody w ostatnich czasach wcale nie wygladaja lepiej moim zdaniem :whistling: ale fakt, kostrukcja etc. jest bardziej przemyslana

Tak samo bywa z rowerami. :) przynajmniej z mojego punktu widzenia.

Tylko że stare samochody często są lepsze od nowych które się naprawia raz w miesiącu. Tutaj masz tylko piękne bujanie i dużżżżżżżżżżżżżżżżżżo gorszą pracę, zapadanie się etc.

naprawia sie ze wzgledu na osprzet, czesci a my mowimy ciagle o ramie Blacha samochodowa zdecydowanie byla lepsza 5-10 lat temu i z rowerem ( w co nie ktorych przypadkach ) tez tak moze byc...

Osprzet jest bardziej osiagalny niz klasyk rama, ktorej ilosc sztuk zachowanych idealnie lub nowych jest zdecydowanie sporadyczna...

ta juz nie jest na sprzedaz :whistling: promocja sie skonczyla :laugh:

Scott Nitrous 10 Frame | Buy Online | ChainReactionCycles.com

Biorac pod uwage lata i przeznaczenie tej ramy - kupno nowej lub w stanie IDEALNYM graniczy z cudem i ja wlasnie takowy sobie zafundowalem :laugh:

Ta rama ma MEGA noty pod wzgledem " bujania " i jakosci !!! o wygladzie nie wspomne a w terenie daje duuuuzzzzzoooooo frajdy :)

heh lubie ten filmik... wlasnie o taka jazde mnie glownie chodzi...

dlatego doszedl kask po promocji 661 kevlar / carbon pod ten temat - 661 Evolution Full Face Helmet - Carbon 2010 | Buy Online | ChainReactionCycles.com

...aby zapobiec wiekszej ilosci rys itp. bo bede troche skakal oraz dodac troche wlasnej inwencji tworczej do " oklepanego XTRa "

nie odpuscilem tej folii :)

Zastosowalem tym razem folie ktora zamontowalem w samochodzie, ze tez odrazu na to nie wpadlem :)

Jest to chyba najlepsza folia do kupienia na rynku np. moja folia na lampch przod / tyl daje rade juz ponad 3 rok !

i dalej w idealnym stanie ! polysk itp.

70718717.jpg

97582196.jpg

26" Schwalbe Nobby NIC prawie weszly :laugh:

67157974.jpg

Jest grubsza niz brystol !!! co przedstawilem na zdjeciach wiec ZDECYDOWANIE sa wlasciwosci OCHRONNE !!!

Przepuszcza rowniez swiatlo wiec w tym wypadku niebieska folia ciekawie sie mieni odbijajac je od srebrnego ramiona - taki efekt " kameleon " :D

99744344.jpg

66128722.jpg

30035867.jpg

Ten kto zakupil folie Lamin-X WIE O CZYM MOWIE - TOTALNA JAKOSC !!! http://www.lamin-x.com/

poszedlem krok dalej i aby zgrac kolor korby " zalatalem " resz dolnych gratow...

75160129.jpg

wiecej fotek - http://imageshack.us/g/100/46633448.jpg/

jeszcze tylna zostala...

Dla " niezadowolonych " mam prosta odpowiedz.

Nie mam ochoty po terenie miec jej w takim stanie :wallbash: - http://imageshack.us/g/442/xtrcranks2.jpg/

Oczywiscie, ze legal przechodzi przeglad bez problemu !!! a dowodu sie z soba w UK nie wozi :laugh:

ta co mam najciemniejsza tzw. " gunsmoke" przyciemnia tylko 13% !!! ja mam xeny 6000k wiec w nocy wszystko widac idealnie.

Wracajac do folii i korby to nie jest teraz " oklepana " - dwuznacznie :laugh: i moim zdaniem ciekawwie wyglada o ochronie nie wspominajac

ale to juz rzecz gustu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...