Skocz do zawartości

[rower] Montague Paratrooper kontra Dahon Matrix

bednarztm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich! Przeszukując forum znalazłem wzmianki o Dahonie Matrix, ale chciałbym podsumować informacje w jednym wątku. Który z rowerów wymienionych w temacie będzie lepszy do jazdy zarówno po mieście jaki i po lasach, górkach i bezdrożach?

Czy miał ktoś doświadczenie z Dahon Matrix? Wyczytałem o piszczeniu ramy. Czy przy wadze około 75 kg jest się czym przejmować? Czy rama jest wytrzymała? Jaka jest awaryjność tego roweru?

Czy dostępność części do któregoś z rowerów jest bardzo utrudniona?

Napisano

Hej ! Nie miałem do czynienia z Dahonem Matrix ale podobno piszczy w nim rama na zawiasie. Nie wiem jednak jak sprawa ma się w rzeczywistości więc nie chcę bić piany niepotrzebnie. Natomiast co do Paratroopera to ze swojej strony - jako użytkownik tego roweru od 4 - lat mogę Ci na 100% go polecić. Przy wzroście 175cm ważę 72-74kg a zdarzało mi nim się jeździć z dodatkowym 25-30kg obciążeniem (plecak + bagażnik). Nic nie trzeszczy, nic nie piszczy - patent składania pewny i solidny, nie ma opcji by otworzył się podczas jazdy. Pytanie tylko, któy "składak" bardziej Ci odpowiada. Zerknij na "moją zawartość" w moim profilu - tam wypowiadałem się w paru tematach dot. Paratroopera.

P.S. - Paratrooper to zwykły MTB z opcją składania tak więc nie ma zupełnie żadnego problemu z częściami do niego, wszystko mieści się w obowiązujących standardach. :icon_wink:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dziękuję Czyzby! O Paratrooperze słyszałem same dobre słowa i Ty jesteś kolejną osobą podpisującą się pod pochlebne opinie. Szkoda, że nikt nie miał styczności z Dahonem, bo bardzo mnie zainteresował. Na razie zakup składanego roweru odłożyłem na kolejny sezon, a w tym zakupiłem Levela A6 (będzie spełniał też dodatkową rolę - mebla :) ). Jeśli znajdzie się ktoś, kto miał styczność z Dahonem, proszę o opisanie doznań :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mam nadzieję, że nic nie stoi na przeszkodzie by się podpiac do tematu.

Gdzie można kupić aktualnie paratrooper'a? Bo nie znalazłem go nigdzie dostępnego. A jest to mój wymażony rower na miasto, uczelnię i w teren...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...