Idav Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam ponownie, jako że, na wycieczki najlepiej jeździć we dwoje to szukam rónież roweru dla dziewczyny. Jej wybór padł na rowery trekkingowe i tu zainteresowana jest takim modelem: http://www.roweria.p...rny-p-2155.html Wzrost: 160cm Waga: ok. 54kg Co możecie o nim powiedzieć lub jakie inne polecić do tej kwoty ? Dzięki za pomoc, Michał
Jakubas Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/rower-damski-cross-author-enigma-rama-17-i2265183439.html http://allegro.pl/dameczka-bergamont-vitess-7-9-na-slx-ie-i2273887212.html Oba myślę spełniają kryteria i są o dwie klasy wyżej niż pokazany przez Ciebie model
krism4a1 Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Przede wszystkim powiedz co to mają być za wycieczki - w sensie tego gdzie będziecie używać rowerów, bo jakoś nie mam wrażenia czy na pewno potrzebuje ta niewiasta roweru na osprzęcie SLX (owszem cena nie za wysoka)
Jakubas Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 hmm... przyznam się nie spotkałem wcześniej się z takim podejściem by dostanie lepszego sprzętu w tej samej cenie tworzyło problem... Widać jeszcze krótko żyję na tym świecie xD oczywiście można pokusić się o szukanie czegoś tańszego ale czy warto ? O taki rower można być pewnym i na pewno będzie sprawiał więcej frajdy.
krism4a1 Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Chyba, że użytkował ten rower ktoś świadomy wyboru SLX, zajeździł korbę, kasetę i po drodze trzy razy wymieniał łańcuch, a teraz doszedł do wniosku,że jednak musi mieć XT/XTR Piszę tylko o tym, że warto brać siłę na zamiary, dla kogoś kto raz na weekend wyjeżdża do parku z rodzinką rower za 1500zł to już bardzo dobrywybór i przepłacony, tylko oto mi chodzi.
Idav Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Napisano 16 Kwietnia 2012 Rower na pewno będzie użytkowany częściej niż raz na tydzień i nie tylko do wypadów do parku i jazdy po mieście. Oczywiście nie mówię tu o jeździe ekstremalnej. Ciężko określić teren sam w sobie. Tak jak napisałem miasto/parki/las/lekki teren. Rower damski cross AUTHOR ENIGMA rama 17" (2265183439) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.dameczka BERGAMONT Vitess 7.9 na SLX-ie (2273887212) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Oba myślę spełniają kryteria i są o dwie klasy wyżej niż pokazany przez Ciebie model Nie uważasz, że ten pierwszy to raczej tylko do miasta ? Drugi model jest ok, ale szukamy już czegoś raczej z całym osprzętem tak aby nie musieć dokupować oświetlenia, bagaznika itp. Jeżeli jest coś w niższej cenie i warte zakupu to oczywiście jestem za. Kwota 1500zł to max granica finansowa. p.s. nie znam się na rowerach więc nie bardzo kumam o co chodzi jak piszecie SLX/XT/XTR ?
krism4a1 Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 BERGAMONT ma trochę lepszy osprzęt i nie sądzę żeby poszedł mniej niż jest wystawiony ten drugi. Ja osobiście nie kupiłbym nigdy używanego roweru bez obejżenia go choć by pobieżnie. Mimo, że na sdjęciach oględnie widać, że kasety i korby są ok to nie zauważysz wszystkiego. Dodatkowo pamiętaj, że jeśli się okaże, że jakaś część napędu jest zajechana to ze względu na kompatybilność całości będziecie zmuszeni kupować podobne części (z tej samej półki) a nie są to tanie komponenty, każda będzie kosztowała kilka set złotych, tej klasie nowy łańcuch to ok 100zł, a łańcuch najczęściej wymienia się z kasetą. Shimano serwis tu masz wszystkie instrukcje serwisowe komponentów Shimano posegregowane wg "półek" mniej więcej możesz ocenić gdzie cenowo są te rowery. W skrócie: najdroższa jest grupa XTR, na której jeżdżą zawodowcy, ale i wielu amatorów uczestniczących w zawodach otwartych itp. Pewnie, że chciałbym też jeździć na takim sprzęcie, ale ile to kosztuje w eksploatacji? I nie prawdą wg mnie jest to, że jak kupisz droższy sprzęt to nic nie dokładasz przez "lata". Owszem najtańszego też nie można brać, ale warto zastanowić się i dobrać sobie rower z osprzętam dla siebie, nie dla "kumpli" i nie zarżnąć się później z serwisem. Chyba, że stać cię na kupno używanego mercedesa i nie liczysz się z ceną późniejszych usterek.
Gaco Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Z nowym rowerem może być tyle samo problemów co z używką. Modele z pełnym wyposażeniem - jak Kross przedstawiony przez Ciebie to dobry wybór. O taki rower trzeba jednak bardziej dbać (w mojej opinii)... Tzn trzeba zwracać uwagę na wiele szczegółów takich jak regulacja błotników, ciągłość przewodów do oświetlenia itd. Na jakieś tam wycieczki po leśnych szlakach, szosie i polach taki rower spokojnie wystarczy. Od siebie dodam, że obręcze zastosowane w tych modelach Krossa są mierne (podczas hamowania możliwe są szarpnięcia spowodowane uskokiem na łączeniu felgi). Nie jest to jednak reguła - u mnie ich już nie ma. Ósemka mi się jeszcze nie zrobiła, więc póki co tylko przed tym uskokiem mogę ostrzec. Ja mam Trans Alpa 2012 i póki co jestem bardzo zadowolony. W tej cenie możesz mieć Trans Alpa 2011, albo i taniej. Najlepiej zabierz dziewczynę do jakiegoś dobrego sklepu rowerowego, wyszperaj tam tego Krossa i namów sprzedawcę na jazdę próbną. W mojej opinii to bardzo wygodne rowery i to może za nim przemawiać na plus. Warto przejechać się też innymi rowerumi z podobnego przedziału cenowego. Używane rowerki są równie fajne, czasem można coś kupić za naprawdę małe pieniądze. Lepiej jednak najpierw wybrać się do sklepu, odbyć jazdę próbną i na podstawie "wrażeń", w domu rozpisać sobie wszystkie plusy i minusy ewentualnych rozwiązań. Zobaczyć czego brakuje w pewnych modelach, a co ciekawego było w innych. Po prostu porównać rower, wrażenia, wykonanie, wygląd i osprzęt. -Kupując rower w salonie rowerowym teoretycznie wiesz co masz. Jest na to papier i gwarancja. Jest darmowy przegląd, może jakiś gratis. -Kupując rower na aukcji internetowej szybko może się okazać, że kupiłeś kota w worku. Zdarzają się za to "perełki".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.