brzeziu Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam, jako nowy forumowicz 29ki na wstępie pozdrawiam serdecznie wszystkich amatorów dużego koła. W życiu człowieka nadchodzi czas na zmiany, no i na mnie też nadszedł, z racji swoich rozmiarów 193 cm i 107 kilo przechodzę na "jasną/ciemną stronę mocy" - czyli na 29 cali. Tak jak moją poprzednią kozę 26kę tak i 29kę (amortyzowaną) chcę sobie sam poskładać, sporo części wyciągnę z mojej starej 26ki więc będzie to taki trochę zombiebike ale koła muszę stworzyć/kupić na nowo. Mój nowy rower przypłynie dopiero ... albo przyleci :-) chyba przyleci, dopiero w czerwcu wiec mam czas na knucie :-) Mój styl jazdy : dłuuuugie terenowe mało asfaltowe wycieczki, pomorsko/zachodniopomorskie moreny, klify, lasy itd oraz ile się da w ramach urlopu : Izery, więc szutrowo. Opony jakie planuję to 2,25 NobbyNic'ki ale jeszcze do końca nie wiem czy TR czy UST ... obręcze optymalnie do mojej wagi, szprychy ... piasty maszynowe, cena do +/- 1500 zł ( tu mogę być trochę elastyczny :-) ) no co tam jeszcze dodatkowo mogę podać ... Center lock i 15 ośka z przodu :-) Mam nadzieję, że poradzicie coś na zasadzie : jakbym miał tyle kasy to kupił bym to i to ... albo poskładał bym to i tamto. pozdrawiam brzeziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 14 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Serwus Na szybko i patrząc z perspektywy "morenowo, piaszczysto zachodniopomorskiej" nie pakowałbym się w N.N. - RaRa (jeśli z tej samej stajni) spokojnie Ci wystarczy, w szutrze będzie czuła się jak u siebie w domu, w błocie lekkim też pojedzie. Pamiętaj, że to co dobre jest w 26" w 29" jest jeszcze lepsze (trakcja, przyczepnośc itd). Gdybym składał kumplowi o podobnych gabarytach poleciłbym: Ze szprych cieniowanie max 2/1,8/2 lub pełne 2,0 ale tu niech poradzi ktoś zbliżony masą Z obręczy Mavic TN 719, albo budżetowe TN 319disc lub SUNy EQ 27 ale w wersji spawanej. Co do piast się nie wypowiem-od lat jestem "zwolennikiem" pomysłodawców Centerlocka i lubię dłubac w konusach Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez anarchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzeziu Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Dzięki kolego za odpowiedź, zainteresowałem się RR ! z pewnością wezmę pod uwagę te gumy. Co do kół ... chyba wybiorę XT na konusach i CL a obręcze 719 ... albo ztr FLOW ?/? ale szprychy już chyba bez cieniowania, albo zaszaleję w mavic'u bo 29 się rozwinęło ... jeszcze raz dzięks no to tymczasem ;-) powodzenia na Gryfie :-) boś ze Szczecina pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Przy 105 kg mam ZTR FLow +szprychy sapim strong cieniowane z 2.2 na 2.0(masa odrobinkę wyższa od zwykłych 2.0 a wytrzymałość dużo większa) i po sezonie zero problemów, a nie oszczędzam roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Serwus Leo2 chyba pomógł Ci w odpowiedzi co do ZTRów (ja i tak obstawiał bym mavica ) Co do shimano nie wiem już co myślec - niby od lat i w lekkim i w bardzo ciężkim terenie i nigdy problemów nie miałem (szaraki mam np koło10-12 lat i nadal w środku jak nowe) ale ważę 75kg, z dużym plecakiem i ciuchami z 85. Plus jest taki, że zdecydowanie są tańsze od np DT. Czytałem kiedyś, że nowe shimano XT mają dużo mniejsze kulki niż dawniej (ze względu na korpusy osi aluminiowe), mniejsze powierzchnie styku - zatem szybciej się sypią. Może gdyby Ci się udało znaleźc coś z wcześniejszych modeli (chyba 760) albo 960 (takie XT z małą literką "r" na końcu) Ale nie zrażaj się powyższym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzeziu Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Yelloł, poważnie, poważnie myślałem o ZTR Flow ... plus XT, też miałem piasty XT w 26 prawie przez cztery lata i były bardzo ok, albo ? ja wiem ... może stany 3,30 (choć niewiele o nich znalazłem) albo coś z wyższego DT ... Teraz wysypały się te mavic'i 29 więc może poszedłbym w crossmaxy ST 29 budżet poszedł by w p.... ale co tam choć mają się pojawić dopiero (nota bene) koło końca sierpnia ... więc pewnie się nie doczekam, bo rower mam mieć koło czerwca i koła muszą być. Knuł dalej będę w kierunku chyba ZTR Flow ... a piasty ... a piasty kołodzieje pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
archadam33 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Witam! Nie chcę zakładać nowego tematu bo ten jest bardzo bliski. Przyszedł taki czas że moje obręcze Vuelty szlag trafił i przy tej okazji zdecydowałem się na zmianę kół. Postanowiłem wymienić całość, łącznie z piastami. Wybór padł na okazyjne w cenie - NOVATEC D711 i D712 pod 36 szprych, szprychy pochodzić będą najprawdopodobniej ze stajni - SAPIM force lub laser, problem natomiast pojawia się z obręczami. Priorytetem było dla mnie znalezienie obręczy 29" 36H pod V-brake, takich hamulców aktualnie używam. Docelowo przerzucę się na tarczówki ale ograniczenia budżetowe robią swoje. Co istotne ważę około 120kg, przeznaczenie roweru - XC, masa obręczy też mogłaby oscylować wokół 500g. Póki co znalazłem jedno rozwiązanie: - MAVIC A-719 http://www.cyklotur....brecz_A719_2012 Zastanawia mnie tylko czy ta obręcz da radę. Czy może jednak uzbierać trochę grosza, zainwestować w hample tarczowe i pod nie szukać obręczy, np. - NO TUBES ZTR FLOW http://www.bikestacj...h=296_50_56_730 Co sądzicie? Może ktoś ma rozsądniejszy pomysł na obręcz w cenie do 400zł sztuka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 piasty odpadaja zdecydowanie...2x mocno szarpniesz na miekkim przelozeniu i po bebenku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
archadam33 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 piasty odpadaja zdecydowanie...2x mocno szarpniesz na miekkim przelozeniu i po bebenku to akurat już zostało nabyte więc pozostaje nadzieja że jednak nie będzie tragedii, co prawda bębny aluminiowe ale nie spotkałem się z opinią żeby komuś się wysypały, gorzej z obręczami 36H pod v-ki. Ten mavic a-719 to jak podaje producent raczej do triathlonu. A może nie ma różnicy w konstrukcji pomiędzy A-719 a TN-719? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzeziu Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 A co szanowni koledzy i koleżanki napiszecie o takim zestawie DT 1800 TL 29 ? Ktoś miał jakieś doświadczenia ? http://www.dtswiss.c...00-%283%29.aspx Na stronie ''team 29 er'' jest artykuł : http://www.team29er....ch-dt-swiss-350 Kolega Nabiał testował no ale on w innej masie chodzi, znaczy jeździ w sumie cena nie w budżecie ... bo jakieś 2150 ale ale ... ale. Masa dwa kilosy więc można zakładać ... że wytrzymają. No i pytanie, bo się nie doczytałem czy da się zrobić je na tubeless'y ... ? bo to ich oznaczenie TL - to chyba dotyczy Tool Less. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 kol nie testowalem, nie wiem skad masz takie info, ale w prywatnym secie mam takie piasty i jak najbardziej polecam, chociaz jak naprawde sie zasuwa np na maratonach, to te 18pkt zaczepienia na obrot to troche za malo i czestawo zdarzy sie 'pusto' szarpnach, ale zawsze mozna kupic upgrade 36T czy caly set sie oplaca? ja ponizej 2tys zlozylem kola 1620g na plaskich szprychach i crestach - pod 1xx kg odpada, ale jakby dac ztr arch ex/flow albo wtb i23, to otrzymamy set, ktory na bank bedzie lepszy, niz te gotowce z genialna kompatybilnoscia z bezdetkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzeziu Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 kol nie testowalem, nie wiem skad masz takie info, sorensen ... moja projekcja ... popełniłeś artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 A może pomyśl nad: http://allegro.pl/29er-kola-sram-rise-40-aluminium-29-2012-i2335282211.html waga nienajgorsza, o wytrzymałość też raczej nie ma co się specjalnie martwić, zagraniczne portale zwracają uwagę na bardzo wysoką sztywność tych kól. Sprzedawca też jest taki, że można się z nim spokojnie potargować i ze 100 zł urwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzeziu Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Dzięki dzięki za podpowiedź ale ... chyba nie firma z ameryki :-) ZTR Archy wezmę na 99% już mam w obserwowanych ... więc walnę te rimki w niedzielę a potem piasty za ile mogą być dt 240 ... a jak będzie za drogo ... to będę kombinował dalej kolega podpowiedział - więc szprychcie 2,2 / 2 / 2,2 ... dla sztywności no i tak to się skończy pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi