mistrz173 Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam. W zeszłym roku kupiłem kross`a level a2, i po niespełna 1000km doszedłem do wniosku że przydałoby się wymienić w nim ramę. Jestem dość wysoki, 194cm przy wadze 85kg, i zastanawiam się nad rozmiarem ramy, myślę, że 23calowa powinna być dobra. Zastanawiałem się też nad ramą z pełną amortyzacją, jednak moje fundusze na pełną amortyzację (jakieś 1200złociszy) będą na to za małe. Podsumowując: 1. Jaką ramę MTB XC polecacie(tak do 750-800złotych)? 2. Jaki rozmiar tej ramy? 3. Jakie narzędzia były by mi potrzebne to wymiany ramy? (ewentualnie jakiś link do tutoriala) 4. Jakie są koszty ramy z amortyzacją i jakie sa koszty dampera? 5. Jakie elementy trzeba dokupić przy zmianie ramy?
Fishak Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/rama-merida-lrs-damper-german-s-light-i2213943947.html z damperkiem znalazłem takie coś , lecz trochę przekracza Twój budżet i z takim rodzajem amortyzacji szczerze nie miałem do czynienia , następnie http://allegro.pl/rama-fs-cannondale-rush-m-medium-fox-lefty-fsa-i2259551539.html i http://allegro.pl/rama-giant-yukon-fx-3-w-bardzo-dobrym-stanie-i2275488680.html . W zakresie cenowym z bardziej przyzwoitych właśnie tylko te są do wyboru, lecz w cannonadale , na przyszłość są drogie haki : ) . Do wymiany będziesz potrzebował paru kluczy które zapewne każdy ma w swojej skrzynce z narzędziami , a z tych bardziej specjalistycznych musisz mieć . : Ściągacz do korb i tu zależy czy masz starą korbę czy Hollowtecha , skuwacz by się przydał przy okazji możesz wyszejkować łańcuch , no i po za tym to wiadomo imbusy , torxy ...
Plastyk Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 z takim rodzajem amortyzacji szczerze nie miałem do czynienia ja mam z nim do czynienia na co dzień ( <------ patrz garaż) i stwierdzam, że działa świetnie. Nie jest to enduro, ale czuć tą amortyzację naprawdę. Działa tak jak powinna, ale po prostu jej zastosowanie to tłumienie nierówności a nie skoków. Do "mocnego" XC polecam.
vitesse Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 jaki mas zrozmiar ramy obecnie? moze lepszy amor i sztywna rama?
Fishak Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Tak jak kolega wyżej wspomniał też raczej bym się zdecydował na sztywniaka i jakiś dobry amorek
tobo Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. W zeszłym roku kupiłem kross`a level a2, i po niespełna 1000km doszedłem do wniosku że przydałoby się wymienić w nim ramę. Jestem dość wysoki, 194cm przy wadze 85kg, i zastanawiam się nad rozmiarem ramy, myślę, że 23calowa powinna być dobra. Zastanawiałem się też nad ramą z pełną amortyzacją, jednak moje fundusze na pełną amortyzację (jakieś 1200złociszy) będą na to za małe. Podsumowując: 1. Jaką ramę MTB XC polecacie(tak do 750-800złotych)? 2. Jaki rozmiar tej ramy? 3. Jakie narzędzia były by mi potrzebne to wymiany ramy? (ewentualnie jakiś link do tutoriala) 4. Jakie są koszty ramy z amortyzacją i jakie sa koszty dampera? 5. Jakie elementy trzeba dokupić przy zmianie ramy? Na pytanie 4 możesz bez problemu odpowiedzieć sobie sam - stronę allegro.pl zapewne znasz. 1200 zł może wystarczyć na znośny zestaw używany. Możesz też pogrzebać za czymś nowym, rozmiar XL nie jest zbyt sprzedajny i pojawiają się fajne okazje.
DudiRadom Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. W zeszłym roku kupiłem kross`a level a2, i po niespełna 1000km doszedłem do wniosku że przydałoby się wymienić w nim ramę. Jestem dość wysoki, 194cm przy wadze 85kg, i zastanawiam się nad rozmiarem ramy, myślę, że 23calowa powinna być dobra. Zastanawiałem się też nad ramą z pełną amortyzacją, jednak moje fundusze na pełną amortyzację (jakieś 1200złociszy) będą na to za małe. Podsumowując: 1. Jaką ramę MTB XC polecacie(tak do 750-800złotych)? 2. Jaki rozmiar tej ramy? 3. Jakie narzędzia były by mi potrzebne to wymiany ramy? (ewentualnie jakiś link do tutoriala) 4. Jakie są koszty ramy z amortyzacją i jakie sa koszty dampera? 5. Jakie elementy trzeba dokupić przy zmianie ramy? Ja miałem podobny dylemat rok temu. Na aukcjach znalazłem ramę Rockridera 9.1 z Decathlon'a i nie żałuję wyboru. Polecam jak na początek przygody z fullem zupełnie wystarczy. Rozmiar możesz sprawdzić na gotowym rowerze w Decatholnie
Rybka33 Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 ja mam z nim do czynienia na co dzień ( <------ patrz garaż) i stwierdzam, że działa świetnie. Nie jest to enduro, ale czuć tą amortyzację naprawdę. Działa tak jak powinna, ale po prostu jej zastosowanie to tłumienie nierówności a nie skoków. Do "mocnego" XC polecam. Ja też mam z takim czymś do czynienia na co dzień i potwierdzam, że działa świetnie. Jako, że jest tam damper powietrzny to jest możliwość ustawienia kanapowca i bardziej sportowego pocinaka. A prezentuje się tak: http://www.forumrowerowe.org/topic/104747-rower-weglowa-szmata-by-rybka/
Plastyk Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 jaki mas zrozmiar ramy obecnie? moze lepszy amor i sztywna rama? Moja rama to 20". Gdzieś już było napisane, że kto dosiądzie fulla, ten już nie wróci do HT i ja to mam. Przykro mi, ja wolę miękko pod tyłkiem i przyczepność w terenie, a amor taki sobie aż zmienię na lepszy. A rama zostanie.
mistrz173 Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Napisano 16 Kwietnia 2012 Klucze mam, klucz korba na kwadrat, do kupienia, bo i tak planowałem. Klucz do łańcucha mam, już chaina czyściłem . Jeździłem jakiś czas na fullu, przesiadłem się na hard taila, niby nie jest źle, ale to już nie to samo, więc staram się wrócić. No nic, będę dalej szukał ramy FS, HT sobie chyba odpuszczę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.