Skocz do zawartości

[spd]Jaki najtańszy zestaw polecacie?

Desmond

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna pedałów spd oraz butów do nich.

Jednakże z uwagi na skromny budżet szukam możliwie najtańszego opłacalnego rozwiązania.

Wobec tego proszę o przedstawienie najtańszego zestawu (buty + spd) jaki opłaca się kupić.

Moje pierwsze pedały to były Shimano PD-M520 . Na początek wystarczą,nie mogę powiedzieć na nich złego słowa. Łapią luzy , ale idzie to usunąć.

Co do butów to mam Shimano SH M076 , trzymają się już dwa sezony przy normalnym użytkowaniu :thumbsup:

Tak więc jeden z tańszych zestawów a daje rade.

Ello ...

Tanie fajne buty ... Przejdź sie do InterSportu ... ostatnio też szukałem butów trafiłem własnie do InterSport a tam na przecenie leżały Garneau Trail X-Grip za 199 ...

Też szukałem obuwia raczej ekonomicznego i w bezpoiśrednim porównaniu uważam że X-Gropy sa lepsze od Shimano m077/076 ...

Są sztywniejsze ... w zestawie wymienne wkręcane korki ... mimo tylko 2 rzepów trzymaję stope równie dobrze jak m077 ...

Pedały ... tanie m520 ... warto poszukac użuwanych m540 (ważne aby były w zestawie z blokami) serwis jest banalny.

Pozdro

Warto nie warto dopłacać ... to rzecz indywidualna ... dlatego pisałem o uzywanych M540 ...

Używane 540`stki da sie kupic taniej niż nowe 520`stki (ja tak kupiłem 2 komplety).

Mam wieksze zaufanie do w pełni metalowych 540`tek niz do 520`stek w ktorych tuleja montujaca pedał na osi jest plastikowa.

W pełni metalowe 540`stki łatwiej przeserwisować bez zdejmowania z roweru właśnie ze względu na to ze są w pełni metalowe i wystarczy płaska 17`stka żeby je rozkręcic.

Klucz do plastikowej tuleji 520`stek: raz to rzeba kupic, dwa to da się go założyć przez os tylko gdy pedał jest zdemontowany.

Odkręcenie tulejki inaczej może skończyć się jej uszkodzeniem.

Demontaż prawidłowo dokręconego pedału to nie problem ale ... bardzo często sie czyta o problemach z zerwanymi gwintami w ramionach korb ...

Wiec ja tam uważam że pedały trzeba wkręcici raz ... z prawidłowym momentam... na nasmarowany gwint ... i ograniczyć do minimum czynności przy tym połączeniu :)

540`stki są niewiele (30g) ale są lżejsze od 520`stek.

Pozdrawiam :)

Wiele lat byłem wielbicielem braku luzów, to oczywiste że lepiej by ich nie było niż miałyby być :)

Pracując w serwisie często grzebię przy rowerach z zajechanymi spd i tak naprawdę to luz, poza przypadkiem gdy korpus spada z osi, nie wpływa drastycznie na działanie. Wyluzowane pedały z pewnością kręcą się bardzo lekko i głośno, ale to akurat sprawa względna dla użytkownika.

Wybór jest właściwie jeden przy budżetowych pedałach spd - 520tki bo porównywalnie dobrze działającego w tej cenie nic nie będzie.

Witam.

Ja powiem czego warto unikać... Wellgo. Generalnie słabe pedały. A w dodatku blok do nich jest minimalnie inny i w z blokiem Shimano ciężko się z nich wypiąć. O zjadaniu go już nie wspominam.

Warto poczekać i poszukać. Ja swoja 540 z nikłym przebiegiem kupiłem za 60zł a potem zmieniłem na XTR 970 w stanie Bdb które kupiłem za 40zł :D

Z butów polecam Northwave. Zdecydowanie lepiej wykonane od shimano.

pozdrawiam

xMekpx

Witam.

Ja powiem czego warto unikać... Wellgo.

Tu się niezgodzę chyba że mowa o obecnych produktach. Posiadam pedały Wellgo - podróba Ritheya Comp nawet nie wiem jaki to model które mają... 15 lat :) i śmigam na nich dalej. Łożyska maszynowe a bloki pasują od shimano. Dwa razy rozkręciłem i nasmarowałem je i nic więcej. Tak chwalicie te wydmuszki od Shimano a moja siostra w zeszłym roku też kupowała m520 po 2 km ośka została na korbie a pedał na bucie. Kto sprawda czy nowy pedał z pudełka jest skręcony na ośce. Przykręcasz do korby, ustawiasz siłę wpięcia i ruszasz ale żeby sprawdzać skręcenie ośki?

Pamiętaj o kasku i rękawiczkach ! Gleby gwarantowane!

Poćwicz przy ścianie na początek.

przeciez juz pisalem, ze nie zaczynam z spd...

niedlugo uciekam, bedzie ok 15km na rowerze i 7-8km chodzac.

pozdro

jako, ze edytowac juz nie mozna to nowy post

zacznijmy od butow, przeszly ok 10km, sztywna podeszwa, pieta na ziemi, przod w gorze. myslalem, ze bedzie niewygodnie i ... sie zdziwilem. po tych kilometrach w zasadzie nie czuc, ze sa jak lodka. chodzi sie ciut dziwnie ale nie znaczy, ze niewygodnie. bloki oczywiscie juz porysowane. a co dziwniejsze, ida po bruku, asfalcie, starych plytach chodnikowych slychac bloki, a ida po plytkach w biedronce cisza...niespodzianek nie zostawilem.

co do polaczenia z m520. blokiem w zatrzask trafia sie bez problemu, wchodzi dosc latwo, do gory nie wyskakuje, mozna nagle zrywac i dalej trzymaja (testowane na stromej gorce nieasfaltowej z mala iloscia blota), natomiast wypiecie jest proste jak budowa cepa, wychodzi latwo tylko trzeba mocniej skrecic, kompletnie bezproblemowo. jezdzi sie wygodnie, jest regulacja, sadze, ze kazdy dopasuje pod siebie

nie jestem do konca obiektywna osoba jesli chodzi o wyrazenie opinii dla osob, ktore chca zaczynac z SPD ale... uwazam, ze jesli ktos nie zapomni sie wypiac jedna noga troche wczesniej (troszeczke) to raczej przy zatrzymaniu gleby nie zaliczy. powiem wiecej, wypinalem sie dzis znacznie pozniej niz robilem to wczesniej (tak dla testu) i nie bylo zagrozenia ani raz.

w razie pytan....nie bac sie i pytac :P

pozdro

Użytkownik mekp dnia 17 kwiecień 2012 - 02:09 napisał Pamiętaj o kasku i rękawiczkach ! Gleby gwarantowane! Poćwicz przy ścianie na początek.

Nie róbmy z spd, zagrożenia życia i zdrowia. Wystarczy być ostrożnym w pierwszych dniach nie rzucając się na trudne technicznie trasy i gleby się nie zaliczy

Ja w tym roku przesiadłem się na SPD, wybrałem 520'tki kupione po znajomości i do tego buty 661 Expert i póki co jestem zadowolony. Po przesiadce z tradycyjnych pedałów różnica jest ogromna, jedynym minusem pedałów jest to, że jak jeździmy w błocie to czasem ciężko się wpiąć.

Co do gleb myslę, że jeźdżąc w terenie jest to nieuniknione, tym bardziej gdy trzeba się szybko wypiąć.

Buty polecam, sztywna podeszwa i nawet 2 rzeby nie są odczuwalne, wszystko fajnie trzyma, ale i rozmiar jest dobrany idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...