Skocz do zawartości

[Łańcuch] Skaczący łańcuch CN-UG51 na kasecie CS-HG41.

dariusz91

Rekomendowane odpowiedzi

Może przeskakuje ci po zębach przedniej blachy? Na zdjęciach wygląda jakby to był stan agonalny, tylna kaseta też nie wygląda najlepiej . Ja tam wymieniłem napęd i śmiga się dalej :)

Przednia blacha jest tak duża, że aż wydaje się nieprawdopodobne, żeby przy takiej powierzchni kontaktu przeskakiwało. Blacha ma w trzech miejscach przycięte zęby, żeby lepiej zbierała łańcuch ze środkowej, a do tego ma drobne wypustki w tym celu. Jeżdżę praktycznie tylko na blacie, więc nieczęsto zmieniam przednią przerzutkę. Jutro postaram się przyjrzeć bliżej całości i wrzucę foto, ale nie wygląda to tak źle.

Generalnie w mojej ocenie zębatki są w całkiem dobrej kondycji.

a jaka przerzutka?

manetka?

Teraz nie pamiętam dokładnie. Shimano Acera, więc podstawowe wyposażenie.

Martwi mnie to, że praktycznie stało się tak z niczego. Na przestrzeni 50-100 km stan znacząco się pogorszył, a nie miałem żadnych przygód po drodze.

stawiam na to, że mimo wszystko winna jest przerzutka - najczęstszy winowajca, jeśli ona nie to być może winny jest łańcuch

Ale że co, krzywo łańcuch na zębatkę podaje, przez co ten równo nie wchodzi? Pytanie, jak to obejść, skoro z pozoru wszystko jest równo, na stojaku serwisowym zmienia bez problemu, a ten dopiero pojawia się przy większym nacisku na pedały.

Ech, chyba muszę zorganizować kamerę GoPro i zamontować na czas jazdy pod siodełkiem z nakierowaniem na kasetę :)

przerzutka ma luzy?

ja bym spróbowała najpierw minimalnie po manipulować regulacją przerzutki (czasem pomaga, nawet jak sam sprzęt już trochę przeżył)

jak to nic nie da przerzutka nie ma luzów to wymieniłabym łańcuch i kasetę - a najlepiej najpierw spróbowałabym na innym zestawie, czy to coś pomoże

jeśli przerzutka ma luzy, najpierw bym się pomęczyła z jej regulacją, jak to by nic nie dało wymieniłabym na inną

sprawa jest dziwna, bo 1500km to wcale nie jest dużo, więc stawiałabym na minimalną manipulację przerzutką - w razie czego nic się nie traci

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...