Skocz do zawartości

[Łańcuch] Skaczący łańcuch CN-UG51 na kasecie CS-HG41.

dariusz91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W moim rowerze mam ośmiorzędową kasete CS-HG 41. Rower jest nowy i zamontowany na nim jest łańcuch CN-UG51.

Zrobiłem na nim na razie z 30 km i strasznie irytuje mnie to że czasami na kasecie bieg przeskoczy na inny, w ogóle wydaje mi się jakby nie chciał współpracować z kasetą.

Z tego co wyczytałem to łańcuch UG raczej nie powinien być montowany do kaset HG.

Moje pytanie brzmi; Czekać aż łańcuch się "dotrze?" czy wymienić go na inny (np. HG 40?) ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

a ja wręcz odwrotnie-UG to najgorszy szajs z możliwych, nawet nie podciągany pod grupę tourney... dla sceptyków-wiem bo miałem go założone do kasety 7 i pojeździłem 5 kkm i łańcuch stał się taki, że jakkolwiek bym go nie podniósł cały czas równo zwisał do dołu, czy też łapiąc go na długości czy też szerokości-łamał sie będąc w poziomie

zmien go póki możesz, bo zaraz wywalisz cały napęd bo toto ci popsuje wszystko...

Dokładnie zgodziłbym się z kolegą, mam identyczny zestaw - efekt po 3 tys. z hakiem jest taki, że mam wywaloną jedną koronkę na kasecie. Przy czym wydaje mi się, że twój łańcuch nie skacze po "biegach" tylko po zębach koronki (tak jest u mnie) Mam już tak mocno wyrobione zęby, że łańcuch ślizga się po trybie najczęściej używanym :(

la198_gallery_143691_1898_2400971.jpg Trzeci od dołu, na manetce "6"

ale rower jest nowy. Czytacie ze zrozumieniem?\

Ten łańcuch jest rzeczywiście kiepski, ale to nie powód, żeby przeskakiwał, zwłaszcza na inną koronkę...

Należy skontrolować tylną przerzutkę oraz hak. Warto też sprawdzić, czy łańcuch w miejscu zakucia nie jest sztywny.

Dzięki za odpowiedzi,

Spróbuje jeszcze wyregulować lepiej tylnią przerzutkę a co do łańcucha to już sam nie wiem, wymienić czy nie wymienić ?

Jeżeli już zdecydował bym się na wymianę to jaki łańcuch polecacie do tej kasety? Tylko taki w miarę przystępny cenowo.

Przypomniało mi się jeszcze że wczoraj jak jechałem to czasami na korbie łancuch jakby przeskakiwał, nie udało mi się dokładnie zlokalizować dlaczego, ale jestem pewien że to nie wina luzów na korbie.

Teraz jestem już raczej pewny że winna jest tylna przerzutka. Nie wiem jak regulowali ją przed wysyłką a raczej jak nie regulowali.

Wrzucając wyższe przełożenia z tyłu łańcuch pomija 7 tryb (ten drugi od góry). Jak to teraz naprawić ? Czy powinienem od początku wyregulować tą przerzutkę czy jakoś inaczej takie coś się naprawia ?

Jeśli ten rower jest nowy, to regulacja powinna sie odbyć tylko na naprężaniu linek, nie dotykając śrub H i L.

Skąd taki pomysł?

A co jeżeli ograniczenie wychylenia przerzutki jest błednie ustawione? Nie ma pewności, że osoba która powinna to wyregulować zrobiła to dobrze.

... Nie wiem jak regulowali ją przed wysyłką a raczej jak nie regulowali.

Wrzucając wyższe przełożenia z tyłu łańcuch pomija 7 tryb (ten drugi od góry). Jak to teraz naprawić ? Czy powinienem od początku wyregulować tą przerzutkę czy jakoś inaczej takie coś się naprawia ?

Raczej przed wysyłką rower nie został wyregulowany.

W takiej sytuacji musisz wyregulować przerzutkę za pomocą śrubek o oznaczeniu L i H. Jeżeli nie wchodzą biegi najwyższe (np: 5/6/7 najmniejsze na kasecie) należy regulowac za pomocą śrubki H.

Najlepiej robić regulacje na wstępnie "poluzowanych" śrubkach L i H, aby potem tylko ograniczyć wychylenie wózka przerzutki za ich pomocą.

Albo masz za mocno naciągniętą linkę, albo za luźną, śruby H i L tylko ograniczają zakres pracy przerzutki żeby łańcuch wogóle nie spadł z kasety, albo na ramę, albo na szprychy koła. Jaka to przerzutka? regulacja będzie zależała też od tego czy czasem nie masz odwrotnej sprężyny.

Wrzucając wyższe przełożenia z tyłu łańcuch pomija 7 tryb (ten drugi od góry).

Wiec tak, wg mnie "7" na manetce to drugi tryb od dołu "wrzucając wyższe" przełożenie mam rozumieć, że odrazu wpada na "8"? (najmniejszą koronkę?) więc masz za mocno naciągniętą linkę(jeśli to zwykła sprężyna), nakrętką przy przudce poluzuj linkę o ćwierć obrotu i wypróbuj.

Napisano minutę temu

Użytkownik krism4a1 dnia 14 kwiecień 2012 - 16:08 napisał

Jeśli ten rower jest nowy, to regulacja powinna sie odbyć tylko na naprężaniu linek, nie dotykając śrub H i L.

Skąd taki pomysł?

A co jeżeli ograniczenie wychylenia przerzutki jest błednie ustawione? Nie ma pewności, że osoba która powinna to wyregulować zrobiła to dobrze.

Dlatego napisałem "powinna", a nie musi...

Wiec tak, wg mnie "7" na manetce to drugi tryb od dołu "wrzucając wyższe" przełożenie mam rozumieć, że odrazu wpada na "8"? (najmniejszą koronkę?) więc masz za mocno naciągniętą linkę(jeśli to zwykła sprężyna), nakrętką przy przudce poluzuj linkę o ćwierć obrotu i wypróbuj.

Mój błąd w takim razie chodzi o bieg drugi na kasecie (ta prawie największa koronka).

Panowie człowiek uczy się czegoś nowego z dnia na dzień. :woot: Poczytałem trochę na forum i udało się :icon_cool: . Wystarczyło zrzucić na manetce na 8, łańcuch na 8 i dociągnąć linkę.

Także Dzięki cykliści za pomoc.

Wracając do łańcucha, to ten łańcuch to jakaś komedia, teraz jak oglądałem czy wszystko działa płynnie, mocno nacisłem na pedały i krach, poszło jedne ogniwo. Także wymiana jest niestety konieczna. Nie wiem czy to wina łańcucha czy po prostu pech. :verymad:

PS. Czyli brać HG-40 czy macie jakieś alternatywy?

Łańcuch w Twoim rowerze był żle skuty,stąd takie rzeczy.Proponuję łańcuch Sram PC 830(spinka w komplecie).Łańcuch należy dopasować długością do tego co masz w rowerze.Masz skuwacz?

Dokładnie zgodziłbym się z kolegą, mam identyczny zestaw - efekt po 3 tys. z hakiem jest taki, że mam wywaloną jedną koronkę na kasecie.

Łańcuch wymienia się,najdalej po 2000 km,tym bardziej taki słaby,jak UG 51.

• 3 tygodnie później...

Witam,

I u mnie pojawił się problem z przeskakiwaniem łańcucha. Kaseta pancerna bo HG30-8, do tego łańcuch KMC Z7, więc żadne tam delikatna cacka tylko podstawowy sprzęt. Całość przepracowała od nowości i razem (bez żadnych zmian łańcucha etc) jakieś 1500 km. I zaczęły się problemy.

W zasadzie z dnia na dzień łańcuch zaczął przeskakiwać na ustawieniu 3x6 i 3x7 podczas przyspieszania i większego obciążania. Jeżdżę po płaskim, więc żadnych masywnych obciążeń tam nie było, nigdy w błocie czy piachu, a do tego raczej rekreacyjnie, więc zużycie podzespołów można wykluczyć. Łańcuch dziś mierzony, więc rozciągnięcie nie jest problemem. Stan zębatek w galerii: LINK

Tylne przerzutki są raczej dobrze wyregulowane, wózek w osi zębatki. Do tego nie jeżdżę na skosie łańcucha.

Jakieś pomysły?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...