Skocz do zawartości

[mtb 2k-2,5k] wybór z kilku propozycji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem nowego roweru i jak wszyscy miałbym dużą prośbę o pomoc w wyborze, ocenie.

W skrócie - mtb, do czasem spacerowej jazdy po lesie, ale często do szaleństw po pagórkach, górkach, górach i lasach, aż do obicia się:). Takie amatorskie dla funu. Chcę wydać ok 2k, może być trochę więcej, ale dla mnie rower to fun od czasu do czasu, nie priorytet, nie podstawowy sport, więc więcej kasy nie ma sensu.

Wzrost 178, długość nogi ok 80-83 (zależy jak mi się zmierzyło:), waga prawie 80k. Jednak mam mocne kopyto, w poprzednim rowerze powyginałem co się dało. i nie będę się oszczędzał jeżdżąc:) Choć rajdy, naprawdę ostre góry-nie mam czasu i umiejętności. Wychodzi mi na oko 18" ale będę to weryfikował jeszcze przy konkretnym modelu

W skrócie z czytania różnych tekstów wyłoniły się takie:

-Kross A6 v brake 2011

-Kross A6 z tarczami 2012

-Kellys Magic master 2012

-Unibike Evolution

-Unibike Flite

-Wheeler Pro 59

Przymierzyłem się do roweru Krossa z oponami 29 , ciężko mi jeszcze powiedzieć coś, bo po prostu jeździło mi się inaczej, w zakrętach mniej pewnie, wszelkie nierówności-wygodniej. Jeśli jakieś padną propozycję-rozpatrzę.

Wygląd nie jest szczególnie ważny (no bez przesady, różowe odpadają), ma być fajny w jeździe.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, nawet krytyczne, a jeśli ktoś coś dorzuci do listy z konkretnymi argumentami, też nie pogardzę. Oczywiście lista najfajniej jakby się ograniczyła do 1-2 ostatecznie.

Napisano

Dzięki. Cube mi się bardzo podoba, ale w podobnych cenach wypada słabiej jeśli chodzi o osprzęt.

Przymierzałem ostatnio meridę 20" i była za duża dla mnie, nie czułem się komfortowo jeśli chodzi o .. zeskakiwanie..:) Sprawdzę, ale podejrzewam że nie mają innych skoro wyprzedaż.

A w porównaniu z tymi co wymieniłem? Coś z własnego doświadczenia ktoś doradzi, co lepiej (nie mówię o konkretnym modelu, ale może o wyposażeniu ktoś coś napisze?)

Napisano

Jeżeli miałbym wybierać z wymienionych to byłby to pewnie a6 disc. Co prawda hamulce w nim zamontowane nie są szczytem techniki, ale wygrywają z v-brake nawet podczas jazdy po kałużach iż można zamoczyć koło prawie do połowy i ich wydajność nie spadnie. Poza tym w tarczówkach jest dużo większy wybór jeżeli później decydowałbyś się na wymiane, a rower z dziurami po pivotach według mnie wygląda trochę nie estetycznie.

Napisano

Jeżeli miałbym wybierać z wymienionych to byłby to pewnie a6 disc. Co prawda hamulce w nim zamontowane nie są szczytem techniki, ale wygrywają z v-brake nawet podczas jazdy po kałużach iż można zamoczyć koło prawie do połowy i ich wydajność nie spadnie. Poza tym w tarczówkach jest dużo większy wybór jeżeli później decydowałbyś się na wymiane, a rower z dziurami po pivotach według mnie wygląda trochę nie estetycznie.

Dzięki za głos. A rozwiniesz troszkę, czemu akurat A6?

Jeszcze na nim nie udało mi się przejechać, nie miałem gdzie, spróbuję w tygodniu poszukać w wawie.

Dodam że odpadły jednak wszystkie z kołami 29 cali, przejechałem się dzisiaj kilkoma Unibikami - bardzo fajne rowery, ale potwierdziło się, że jednak 29 nie dla mnie, nie czuję się pewnie w zakrętach (mimo że pokonywanie przeszkód trochę wygodniejsze) A unibiki w wersji 26-wywołały banana na ustach:)

Napisano

Whelera i kellysa odrzucam głównie ze względu na amortyzator. Powietrzny za taką cenę nie może być mocną i szczelną konstrukcją, spotkałem się z wieloma negatywnymi opiniami na temat amorków powietrznych z podobnej półki cenowej. Nie zakładam, że na pewno będą kupą złomu, jednak ja nie miałbym do nich zaufania (szczególnie, że wszystkie produkty suntora i firm do niego należących traktuję z dużym dystansem). Ewolutiona odrzucam ze względu na słabszy osprzęt od konkurencji, co prawda rekompensuje to niższą ceną, lecz jeżeli masz do przeznaczenia na ten cel większy budżet, to wykorzystałbym go w 100%. Do wyboru pozostają kross a6 i unibike flite, które są bardzo do siebie podobne, geometria prawie identyczna, przerzutki, hamulce i amortyzatory również. Pomiędzy tymi dwoma wybór pozostawiam tobie, iż czego byś nie wybrał powinno być OK. Ja wskazałem krossa ponieważ z podobnym unibikem nie miałem do czynienia, a na tegorocznym a4 (ta sama rama ze słabszym osprzętem) miałem okazję się przejechać oraz pooglądać go z bliska. Przez 4 lata miałem również krossa a4 z 2008r. i nie narzekałem, a wręcz przeciwnie. Co do ramy, to 19" powinna być dobra do twojego wzrostu.

PS. Jeżeli będziesz kupował jakikolwiek rower to raczej z tarczówkami, ponieważ obecnie stały one wszechobecne i powoli wypierają v-brake z rowerów, a późniejsza (ewentualna) zmiana na tarcze będzie wiązała się z wymianą kół oraz pozostaną dziury po piwotach.

Napisano

Whelera i kellysa odrzucam głównie ze względu na amortyzator. Powietrzny za taką cenę nie może być mocną i szczelną konstrukcją, spotkałem się z wieloma negatywnymi opiniami na temat amorków powietrznych z podobnej półki cenowej. Nie zakładam, że na pewno będą kupą złomu, jednak ja nie miałbym do nich zaufania (szczególnie, że wszystkie produkty suntora i firm do niego należących traktuję z dużym dystansem). Ewolutiona odrzucam ze względu na słabszy osprzęt od konkurencji, co prawda rekompensuje to niższą ceną, lecz jeżeli masz do przeznaczenia na ten cel większy budżet, to wykorzystałbym go w 100%. Do wyboru pozostają kross a6 i unibike flite, które są bardzo do siebie podobne, geometria prawie identyczna, przerzutki, hamulce i amortyzatory również. Pomiędzy tymi dwoma wybór pozostawiam tobie, iż czego byś nie wybrał powinno być OK. Ja wskazałem krossa ponieważ z podobnym unibikem nie miałem do czynienia, a na tegorocznym a4 (ta sama rama ze słabszym osprzętem) miałem okazję się przejechać oraz pooglądać go z bliska. Przez 4 lata miałem również krossa a4 z 2008r. i nie narzekałem, a wręcz przeciwnie. Co do ramy, to 19" powinna być dobra do twojego wzrostu.

PS. Jeżeli będziesz kupował jakikolwiek rower to raczej z tarczówkami, ponieważ obecnie stały one wszechobecne i powoli wypierają v-brake z rowerów, a późniejsza (ewentualna) zmiana na tarcze będzie wiązała się z wymianą kół oraz pozostaną dziury po piwotach.

Dzięki za konkrety.

Nie pamiętam co było w Krossie na którym jeździłem, ale amor byl beznadziejny, w unibiku był przyjemniejszy. Czy będzie taki po kilku trasach, nie wiem.

Spojrzę jeszcze na meridę może w tygodniu.

Może jeszcze jakieś opinie od kogoś, zawężające wybór:)?

Napisano

A ja też kupuję rowerek w takiej cenie i mój wybór padł na kellys'a magic master !. Niedługo zamawiam.

Jeździleś nim moze? jakie wrażenie, jak wzpomniany amortyzator?

Gdzie w wawie można się nim przejechać? Tak samo krossem a6?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...