Skocz do zawartości

[buty] Wygodne buty SPD MTB

crun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zainteresowalem sie ostatnio tematem butow SPD i dzisiaj pojechalem obejrzec/przymierzyc Shimano M087, ale ku mojemu zaskoczeniu buty kompletnie nie nadaja sie do chodzenia. Zalezy mi na butach do roweru MTB, ale rower jest przede wszystkim do dojazdu na uczelnie, gdzie przez kilka godzin musze byc w stanie wygodnie chodzic. Jednorazowo nie pokonuje duzych dystansow (powiedzmy te 50-60km to bedzie max, na codzien ok. 30km).

Sprzedawca polecil mi Specialized Primo i faktycznie, but okazal sie bardzo wygodny do chodzenia, trzymal sie dobrze nogi. Ktos ma jakies doswiadczenia z tym butem? Czy sa jakies inne, o podobnym zastosowaniu, w podobnej cenie?

But dobry do chodzenia będzie kiepski do pedałowania i odwrotnie, dlatego że na rowerze najlepsza jest podeszwa sztywna, a do chodzenia miękka. Przy dojazdach w SPD na uczelnię czy do pracy najlepiej wrzucić do plecka jakieś lekkie "tenisówki" na zmianę i tyle -- nie ma butów idealnych do wszystkiego.

But dobry do chodzenia będzie kiepski do pedałowania i odwrotnie, dlatego że na rowerze najlepsza jest podeszwa sztywna, a do chodzenia miękka. Przy dojazdach w SPD na uczelnię czy do pracy najlepiej wrzucić do plecka jakieś lekkie "tenisówki" na zmianę i tyle -- nie ma butów idealnych do wszystkiego.

Niekoniecznie tak musi być. Mam Sidi Bullet, niby but XC na sztywnej podeszwie, ale da się w nim chodzić zupełnie normalnie.

Co nie zmienia faktu, że na dobry but można trafić tylko przymierzając. Noga nodze nierówna, więc choćby ktoś pisał nie wiem jakie pozytywy o jakimś modelu, u innego może się okazać koszmarem.

Jeżeli więc trafiłeś na coś co pasuje, to bierz. Ewentualnie przymierz Tahoe, w Airbike powinni mieć przeceny z zeszłych sezonów.

moze jutro podjade obadac Specialized Sport MTB. z tego co czytalem, to zgarniaja bardzo pozytywne opinie - szczegolnie dotyczace wygody poruszania sie w nich. tak sie szczesliwie sklada, ze moj ulubiony, blisko polozony sklep ma te buciki w mojej rozmiarowce. :)

Mam 077 i dużo w nich chodzę, wg mnie są - jak na tego typu buty - bardzo dobre również do tego celu. Jeśli jednak są za sztywne to musisz zejść praktycznie do podstawowych modeli poszczególnych firm ale wtedy kosztem sztywności podeszwy, co MOZE odbić się na przeszkadzającym w jeździe ucisku przez pedał.

Czy ktos posiada buty Specialized Rime?:

http://twomark.pl/buty-mtb-specialized-rime-mtb,p,23839

Chcialem je dzis przymierzyc, ale niestety nie bylo rozmiarowki. Podoba mi sie uniwersalna podeszwa, a nie super sztywny plastik. Cena troche zabija wiec ewentualnie jakie sa alternatywy dla tego typu obuwia? Wszelkie info bedzie pomocne:)

Sztywny plastik ?? Przecież buty MTB zawsze mają uniwersalną podeszwę. Możesz w nich jeździć po szosie jak i w terenie. Buty MTB nie występują bez protektora. Sztywny plastik chyba pomyliłeś z butami szosowymi gdzie podeszwa musi być twarda (i to bez bieżnika bo na co) aby jak najwięcej przenosić mocy. Firmy specialized bym nie brał tylko szukał czegoś lepszego za te samą cenę firmy SIDI.

Czy ktos posiada buty Specialized Rime?:

BUTY MTB SPECIALIZED RIME MTB > Twomark.pl

Chcialem je dzis przymierzyc, ale niestety nie bylo rozmiarowki. Podoba mi sie uniwersalna podeszwa, a nie super sztywny plastik. Cena troche zabija wiec ewentualnie jakie sa alternatywy dla tego typu obuwia? Wszelkie info bedzie pomocne:)

co prawda tych butow nie widzialem, ale jestem przekonany, ze maja rownie sztywna podeszwe jak pozostale buty mtb spd. na stronie specialized maja indeks sztywnosci 7, dla porownania sport MTB ma 5 i zdecydowanie nie sa to buty wygodne do chodzenia. troche mialem okazje poprzymierzac butow i caly czas sie zastanawiam, czy zainwestowac w buty spd + pedaly. jesli sie zdecyduje, to na pewno nie bede bral kompromisowych (turystycznotrekingowych) butow, tylko np. shimano m087 albo specialized sport mtb.

---

chociaz po zdjeciach faktycznie podeszwa w tym modelu wyglada 'normalniej', ale to trzeba przymierzyc i sprawdzic. szkoda tylko, ze takie drogie - nawet nie bede ich na stope wsuwac, zeby smaku sobie nie narobic jesli faktycznie bylyby dobre ;p

• Mod Team
. Sztywny plastik chyba pomyliłeś z butami szosowymi gdzie podeszwa musi być twarda

Ciekawe ,ciekawe

Jest na rynku masa butów typowo MTB z twardą, sztywną podeszwą wykonaną z karbonu , wzmacnianą karbonem lub włóknem szklanym.

Przecież buty MTB zawsze mają uniwersalną podeszwę

Co to jest Uniwersalna Podeszwa w butach MTB?

.

Firmy specialized bym nie brał tylko szukał czegoś lepszego za te samą cenę firmy SIDI.

SIDI nie produkuje butów podobnych do Rime., które wg opisu mają kompozytową podeszwę. Poza tym sam fakt buty typu Rime nie muszą mieć miękkiej podeszwy- to nie trampki.

Ocena wygody butów nie moze wynikać tylko z podanego indeksu sztywności ,który nie wiadomo skąd się bierze ( ktoś wie?). Poza tym sam fakt zastosowania podeszwy Vibram sugeruje ,ze mają one nieco inne przeznaczenie niż choćby Spec Comp Sport.

Braklo cudzyslowu dla okreslenia "sztywny plastik":) Podeszwe vibram znam z butow przeznaczonego do "normalnego uzytkowania", poza tym widzac je dzis w sklepie na wlasne oczy tez odnioslem wrazenie, ze mozna w nich calkiem wygodnie sie przemieszczac w terenie. 700zl osobiscie raczej nie dam dlatego spotkalem o alternatywy. Poza tym nie widze sensu pisania "Spec nie, Sidi tak". przymierzylem inne Spece i bylo calkiem ok choc rzeczywiscie nie mam doswiadczenia z tego typu obuwiem.

Nie zmienia to faktu, ze ten model widzialem "na zywo" i zrobil na mnie bdb wrazenie. Szkoda, ze nie kosztuja chocby te 400zl:P

Sztywny plastik ?? Przecież buty MTB zawsze mają uniwersalną podeszwę. Możesz w nich jeździć po szosie jak i w terenie. Buty MTB nie występują bez protektora. Sztywny plastik chyba pomyliłeś z butami szosowymi gdzie podeszwa musi być twarda (i to bez bieżnika bo na co) aby jak najwięcej przenosić mocy. Firmy specialized bym nie brał tylko szukał czegoś lepszego za te samą cenę firmy SIDI.

A podeszwa buta mtb nie ma przenosić mocy? A co z butami które różnią się tylko obecnością protektora na podeszwie a tak są praktycznie wzajemną kopią, szosa i mtb?

Zarówno buty mtb jak i szosowe występują w obu wersjach podeszwy, karbonowa i plastikowa. Kupując niski model butów szosowych kupisz buty z podeszwą plastikową, tak jak i buty mtb. Co do legendarnej sztywności karbonowych to bym się kłócił czy mają aż taką przewagę nad wyższymi modelami butów z plastikowymi. Poza tym używam obecnie sidi eagle i shimano 077, buty z różnych półek i wiotkości podeszwy teoretycznie prostych shimano nie odczuwam.

Co do skali sztywności to można odnosić się tylko w ramach jednej firmy i to mogąc porównać różne buty.

Spróbuj Shimano MT43 - w Decathlonie możesz przymierzyć, a w necie kupić stówę taniej ;-)

hmm, jestes pewien? szukalem miejsca, gdzie mozna przymierzyc ten but w warszawie, ale nie udalo mi sie znalezc. decathlon w ofercie na ich stronie ma doslownie 1 czy 2 pary butow spd, ale jutro zadzwonie i sprawdze :)

Te mt będą miały bardzo "miejską" podeszwę, mam pokrewne pod tym względem buty mt 52 i są bardzo "papuciowate" pod tym względem, jeździ się całkiem przyjemnie. Tego typu but nie pozwala na zbyt efektywne pedałowanie nie tyle z powodu ewentualnej elastyczności podeszwy co z niesportowej góry buta, która jest bliższa butom trekkingowym niż wyścigowym mtb. Wg mnie są ok jako buty miejskie rowerowe.

Co to jest Uniwersalna Podeszwa w butach MTB?

Jak bym dostał w dobrej promocji buty MTB innej firmy to zapewne bym rozważył zakup. O uniwersalną podeszwę chodziło mi o to że w butach MTB możesz chodzić po górach, schodach jak i jeździć po asfalcie. Nie wyobrażam sobie maratonu MTB w butach szosowych :icon_cool: Nie daj boże jeszcze spadnie deszcz to już masakra. Polecam też szukać butów z wkręcanymi z przodu podeszwy metalowymi kolcami. Ale to już dla bardziej doświadczonych bikerów lub kasiastych :teehee:

Co do sztywności to tez pierwszy raz słyszę ze jest jakaś skala. Polecam przejść się do sklepu i przymierzyć i następnie kupić w necie jak taniej :icon_cool: Zapewne każda firma ma swoją skalę sztywności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...