Skocz do zawartości

[pompka] lezyne alloy drive M

Darmatt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukałem pompki na lata: niezawodnej i z wężykiem, bo jeszcze się nie zdarzyło bym nie skrzywił zaworku w preście ;))

Po godzinach poszukiwań w internecie, postanowiłem zakupić pompkę LEZYNE ALLOY DRIVE w rozmiarze M:

http://amppolska.pl/produkty/Bike/Kategorie%20Produktowe/Akcesoria/Pompki/Pompki/R%C4%99czne,25017/Pompka%20r%C4%99czna%20LEZYNE%20ALLOY%20DRIVE%2090psi,113861

Odczucia po pięciokrotnym pompowaniu kół są takie:

- wykonanie pompki I klasa. Wszystko wydaje się być dopracowane na ostatni guzik. Nic nie skrzypi, nic nie 'lata'. Tłok porusza się z zegarmistrzowską precyzją, (zobaczymy po kilku miesiącach, czy nadal tak będzie). No i ten wygląd!.

- waga: obawiałem się, że aluminiowa pompka będzie ciężka, ale przeżylem miłe zaskoczenie. Lezyne alloy drive jest lżejsza od dotychczas przeze mnie używanej plastikowej.

- mocowanie: w mojej ramie trek 8500 2009 jest tylko jedno miejsce na bidon. Na szczęście Lezyne można zamontować w tych samych dziurkach pod uchwytem na bidon (być może jest to obecnie standardem, lecz mojej poprzedniej pompki nie mogłem w ten sposób zamontować). Uchwyt trzyma pompkę bardzo pewnie i nie ma tu mowy o przypadkowym zgubieniu jej.

- Użytkowanie: Lezyne alloy drive posiada wężyk, który schowany jest w jej korpusie. Każdy wężyk ma 2 końce :P i tak jednym końcem możemy pompować prestę a drugim wentyle schradera. Wyciągamy wężyk, nakręcamy na wentyl, potem do wężyka dokręcamy pompkę i .... czas na przyjemność. Nie wiem, czy do tej pory miałem do czynienia z samymi badziewnymi pompkami, ale pompowanie z lezyne alloy drive sprawia mi niesamowitą frajdę. Wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku, lekko i dużo szybciej. Opona 'rośnie' w oczach. Wczoraj w nocy kumpel złapał kapcia i też był zszokowany jej działaniem.

Czas na minusy:

1. jak zwykle: cena <-- choć, tu z doświadczenia wiem, że jak wydam więcej, to w dłuższej perspektywie oszczędzę. Wierzę, że tak będzie z Lezyne - zobaczymy. Jak coś się zmieni - napiszę.

2. wężyk może być minusem na zawodach XC. Pompkę z wężykiem na pewno montuje się dłużej niż taką standardową. Co prawda LEZYNE mocno nadrabia szybkością pompowania, ale mimo wszystko nie sądzę by zawodnik z tętnem 180 był w stanie szybko dokręcić wężyk do wentyla i pompki. Z drugiej strony kapeć na XC i tak oznacza zwykle dubla ;))

Podsumowując: wysokiej jakości pompka, która precyzyjnie i bardzo szybko pompuje. Idealna na maratony, imprezy na orientację i jakiekolwiek inne wyjazdy rowerowe. Trzeba wydać trochę więcej, ale za to mamy produkt, który teoretycznie przetrwa kilka tańszych pompek i oszczędzi nam stresu, potu i moim zdaniem $ w dłuższym okresie. POLECAM!

Witam,

A sprawdzałeś może do jakiego ciśnienia pompuje ta pompka? Wiem, że jest przeznaczona do mtb, ale ciekawi mnie czy dobija chociaz do tych 70 psi (4,8 bar). W jakimś zagranicznym tescie pisali, że cieżko dojsc do 60 psi. Pytam bo chciałem ją kupić, ale myślę też nad wersją pressure drive, która ma w opisie 120 psi (może da rade 90), niestety będzie pompowała znacznie wolniej, ale coś za coś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...