Skocz do zawartości

[piasta] Sachs Huret Commander - części

Erebor7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

To mój pierwszy post, co w połączeniu z tym, że nie jestem wielkim znawcą rowerów, czyni mnie nieco zielonym...

Ale do rzeczy

Otóż kilka lat temu kupiłem używany rower z piastami Sachs Huret Commander (obie posiadają hamulce bębnowe/szczękowe - jak zwał tak zwał), tylna ma wolnobieg.

Pod koniec zeszłego sezonu, pojawiły się problemy z tylnym hamulcem (piszczenie, mała sprawność) oraz dodatkowo łańcuch zaczął przeskakiwać na tylnym kole (wolnobiegu) - przy każdym cyklu. Dodatkowo w czasie jazdy bez pedałowania zmieniał się luz na łańcuchu (łańcuch "skakał"); co więcej opory toczenia tylnego koła są duże, jakby coś hamowało.

W sklepie rowerowym, do którego przekazałem rower - w celu naprawy, a w którym próbowano wymienić łańcuch i wolnobieg okazało się, że - jak mi powiedziano, wolnobieg jest jednym elementem z piastą i nie można go osobno wymienić. Z braku części nic nie zrobiono.

Zabrałem się wiec sam za naprawę - jakoże nie mogłem znaleźć nigdzie części zamiennych, ani też kompletnego koła (allegro, i okoliczny sklep z masą używanych rowerów). Rozebrałem piaste, i okazało się że z jednej strony piasty (od strony wolnobiegu), w miseczce nie ma wogóle wianuszka z kuleczkami - chyba, że nie powinno ich być, ale wątpie), a od strony przeciwnej wianuszek co prawda jest ale w stanie opłakanym - wianek się rozleciał, fragmenty znalazłem po przeciwnej stronie piasty, a częśc kuleczek się wysypała.

Dodatkow bieźnie pod kuleczki mają już wżery - oznaki pittingu imo.

Z braku lepszego rozwiązania postanowiłem kupić wianuszki i sprawdzić co z tego będzie po złożeniu piasty, ale niestety i wianuszków nigdzie nie moge dostać.... dodam jedynie, że wianuszek miał 13 kulek ( a przynajmniej tyle mam)...

Może ktoś z forumowiczów wie gdzie dostać chociażby te wianuszki, a może ktoś dysponuje niepotrzebną piastą identyczną jak moja....??

A może ktoś ma jeszcze inny pomysł co z tym fantem zrobić... wolałbym jbc nie zmieniać koła/roweru jakoże pozostałe elementy są w dobrym stanie i troche już w ten rower wysiłku i pieniędzy włozyłem...

Dzięki za każdą pomoc :)

Na koniec trochę fotek rozebranej piasty...

post-151527-0-12427300-1334301354_thumb.jpg

post-151527-0-81082200-1334301357_thumb.jpg

post-151527-0-58601400-1334301361_thumb.jpg

post-151527-0-12588400-1334301366_thumb.jpg

post-151527-0-32591200-1334301370_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...