hassanbey Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Czy ta kaseta nadaje się już do wymiany ? Na zębatkach są takie zadziory (nie wiem czy fotka to oddaje prawidłowo), łańcuch pracuje cały czas płynnie. Napęd to Alivio CS-HG40-8. W maju planuje maraton po górach więc wymieniać czy zostawić ?
mateusz7991zajt Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Raczej wymień choć po jednym zdjęciu ciężko stwierdzić. Lecz licz się z tym że stary łańcuch raczej ci nowej kasety nie przyjmie, a jak wymienisz łańcuch to może być problem z korbą bo też nie przyjmie nowego łańcucha, więc moje zdanie jest takie, albo wszystko albo nic. Bo kupisz nową kasetę a stary łańcuch ci ja zaraz zajedzie. Najlepsze rozwiązanie dla Ciebie to chyba kupno kasety i korby alivio (lub samych blatów) i kupno łańcucha gdzieś z okolic slx. Bo zawsze lepiej założyć wyższy model łańcucha, dzięki temu się nie naciągnie tak szybko i nie zniszczy napędu.
gello1 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Czy ta kaseta nadaje się już do wymiany ? Na zębatkach są takie zadziory (nie wiem czy fotka to oddaje prawidłowo), łańcuch pracuje cały czas płynnie. Napęd to Alivio CS-HG40-8. W maju planuje maraton po górach więc wymieniać czy zostawić ? JA tu nie widzę zużycia. A te zadziory to sobie usuń pilnikiem do metalu, choć dużo to nie wnosi do precyzji działania. Wg mnie kaseta wygląda jak nowa.
paweloko Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 JA tu nie widzę zużycia. A te zadziory to sobie usuń pilnikiem do metalu, choć dużo to nie wnosi do precyzji działania. Wg mnie kaseta wygląda jak nowa. Mam takie same zdanie. wiec nie wiem dlaczego mateusz7991zajt chce ją wymieniać.
piaseq Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam takie same zdanie. wiec nie wiem dlaczego mateusz7991zajt chce ją wymieniać. Kurcze, jak fajnie byłoby gdyby zielone ludki nie zabierały głosu i nie robiły ludziom wody z mózgu. Popieram zdanie 2 poprzedników. Kaseta wygląda zupełnie dobrze. Widać chyba skutki jazdy na zuzytym łańcuchu. Tak jak pisał Hassanbey delikatnie zebrać zadziory i na drugi raz pilnować wymiany łańcucha. W razie potrzeby zawsze można taką kasetę zregenerować przynajmniej jeden raz i oszczędzić sobie wymiany na kolejne tysiące km... pod warunkiem dbania o stan napędku i pilnowaniu zużycia łańcucha. (przyrząd do sprawdzania już od 8zł)
wikrap1 Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Jeździć !! Tysiące przed tą kasetą. Zadziory - ojtam ojtam łańcuch się wyciągnął trochę i tyle. Zęby przetyranej kasety są duużo węższe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.