Mlodziutki Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 W takiej cenie przychodzi do głowy mi tylko accent http://allegro.pl/nowa-sztyca-accent-bardzo-duzo-rozmiarow-i2641470778.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Co do accenta - to są na ich temat mało pochlebne opinie - np cox'a. Zagadaj do niego. Co do wyboru szybkozamykacze a zamykacze na imbus - wg mnie jeśli masz przy sobie klucze to idzie to nawet szybciej niż zamykanie dźwignią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Smica Comp nowa jest na allegro za 65zł 230gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Zaciski wybrałbym Dartmoor. Jeżdżę na tym już długo i nie mam z tym żadnych problemów. Ogólnie polecam, bo nawetstosunek cena/waga/jakość jest świetny. Mam sztycę Accenta i nic się z nimi nie dzieje. Ważę 78 kg i bez problemu obie wytrzymują nawet jazdę w terenie na siodełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 21 Października 2012 Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Masz jeszcze tego Hussefelt'a? Bo ja właśnie zamierzam kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihalp90 Napisano 21 Października 2012 Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Widzę że bliźniaki mamy, tylko mój ciut lżejszy http://www.forumrowerowe.org/topic/123992-11737g-kross-level-by-mihal/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 koła kupione czy składane? Jeżeli kupione to gdzie i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć, szczerze gratuluję roweru. Pomimo ,jak sam zaznaczasz ,skromnych nakładów finansowych całkiem nieźle to pomału wygląda. Jak zejdziesz do 11xxx to będziesz miał wagę jak seryjniaki za 5k. Nie będę pisał co wymienić, bo i tak jestem nastawiony na inne ceny więc to nie będzie Ci pomocne. Na początku nawet nie chciałem wejść w temat, Kross level a2 13xxxg....ale zacząłem czytać i spodobało mi się że tak z sercem i rozumem podchodzisz do składania, konsekwentnie w założonym budzecie odchudzasz...naprawdę GRATULUJĘ. Życzę kolejnych gram w dół i przede wszystkim frajdy z jazdy i BEZAWARYJNOŚCI:D PS. Jak chcesz żeby mod zmienił rozpiskę i tytuł postu to pisz do niego na priv z konkretną sprawą do zmienienia. Zresztą zajrzyj na regulamin projekty rowerów, tam masz wszystko wyjaśnione, Pozdrawiam Hej Edytowane 6 Stycznia 2013 przez outta82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mekp Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam. Przyjemny rower... Szału nie ma ale rozumiem że kasa jest tutaj ważnym czynnikiem. Na twoim miejscu pomyślałbym o korbie SLX'a, waga o niebo lepsza właściwości podobne do XT a cena niższa. Pamiętaj że Deore i w dól nie są w technologii HT2 a jedynie 2-piece-crakset, przez co wcale nie powalają wagą. Z resztą... nie idź w pół środki... lepiej wymieniać od razu na coś co bedzie cieszyć. pozdrawiam xMekpx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 korba SLX-a to dobre i popularne rozwiązanie. możesz tez popolować na M582 - HTII, kute ramiona puste w środku, ośka z Cr-Mo. Ja całkiem niedawno wyrwałem taką nową za 300zł, niestety coraz trudniej je kupić , wagowo bardzo fajnie 928g razem z suportem. Inna sprawa to jakość wykończenia mufy w tej ramie, i może fajnie by było wsadzić jakąś lekką i sztywną korbę na Octalink \ ISIS i jakiś lekki suport do tego. Koła to odrębna historia, podstawowy problem to ile chcesz wydać. Do ok 500zł dobrym pomysłem są Crossride (ja dałem 550zł z przesyłką), urwiesz jakieś 300g - mam polecam jak i cała masa zadowolonych ludzi, sprawdzona opcja. Większy budżet to waga dalej do dołu, propozycji jest masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 jaki rozmiar ramy? bo moja 21 cali wazy 2kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dzięki wszystkim za komentarze i dobre słowo Korba SLX jest w planach, za nią koła, a jeszcze wcześniej te zaciski dartmoory Ale niestety nie wcześniej niż w wakacje. Będzie wtedy troszkę więcej kasy + może jakaś robota się trafi. Muszę teraz zainwestować w drugi rowerek - dojazdówkę, bo przejechał ponad 10k i przez ten czas nic w nim nie wymieniałem, po prostu zaczął już się sypać. Cały napęd, hample, a nawet i tylne koło by się przydało wymienić. Także jak na razie to nic się tu wielkiego nie zmieni, ale.. Myślałem kiedyś właśnie o korbie deorce, ale jak zobaczyłem wagę to niewiele mniej niż moje alivio na octalink. Nastawiałem się też jakoś miesiąc temu na kupno tej SLX, ale dojazdówka zaczęła już mieć poważne objawy, więc odpuściłem zakup. Co do kół, to gdybym miał kasę zainteresowałbym się może tymi kółkami http://allegro.pl/kola-novatec-711-712-remerx-magic-7327-biale-bs-i2921129331.html Może ze 2 miesiące temu widziałem je na stronie bikestacji za chyba 550 zł. vitesse, rama 19stka. A i jeszcze, zapomniałbym. Przed kołami i korbą trzeba będzie wymienić sztycę na smice comp oraz przylecą pewnie rogi - też smica Lekko i w miarę tanio. Czyli kolejność: zaciski kół->sztyca->rogi->korba->koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSG90 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nie no słuchajcie na wszystkim da się zejść Po prostu nie widzę sensu pisania takich propozycji bo wiesz chcesz zejść 1kg zmień ramę . Lecz myślę koła/korba to priorytet który wpłynie na masę , tak samo hample ja zrzuciłem bite 300g na montowaniu carbonowych ale to zależy od budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Kasy nie ma, nie ma konkretnego odchudzania :/ Więc wykręciłem piwoty (22g) z ramy i waga spadła do 12385g. Niby nic a cieszy Piwoty + osłonki Dorzucę też kilka fotek sprzed 4 tygodni Konkretniejsze zmiany za minimum 1,5 miesiąca, zobaczymy jak z kasą będzie Specyfikacja po 'schudnięciu' ramy: Bar Plugs: (Korki do kierownicy) - NoName - 6g Brake (Front): (Hamulec przedni - bez śrub) - Shimano Deore M596 - 288g -Rotor: (Front): (Tarcza przód) - Shimano RT51 160mm - 148g -Rotor bolts: (Śruby moc. tarczę) - 15g -Front Adapter: (Adapter 160mm) - 15g -Adapter bolts: (Śruby moc. adapter) - 14g -Brake bolts: (Śruby moc. zacisk) - 13g Brake (Rear): (Hamulec tylny - bez śrub) - Shimano Deore M596 - 298g -Rotor: (Rear): (Tarcza tył) - Shimano RT51 160mm - 148g -Rotor bolts: (Sruby moc. tarczę) - 15g -Rear Adapter: (Adapter 160mm) - 18g -Adapter bolts: (Śruby moc. adapter) - 14g -Brake bolts (Śuby moc. zacisk) - 13g Cables: (Pancerze i linki) - 98g Cassette: (Kaseta) - Shimano HG50 - 360g Chain: (łanńuch) - Shimano HG53 - 278g Crankset: (Korby) - Shimano Alivio FC-M410 - 1196g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - SHimano Deore M531 - 172g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - Shimano Deore Shadow M592 - 282g Fork: (Widelec) - SR Suntour Epicon Air LOD - 1678g Frame: (Rama) - Kross Level A2 - 1732g Grips: (Gripy) - Ritchey WCS - 40g Handlebar: (Kierownica) - KCNC Dark Side 600mm - 162g Headset: (Stery) - Neco H142 - 134g Pedals: (Pedały) - Shimano SPD M520 - 372g Seat: (Siodło) - Tour de France - 284g Seatpost: (Sztyca) - Zoom 350mm - 338g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - PRO - 40g Shifters: (Manetki) - Shimano Alivio M430 - 308g Skewers: (Zaciski koł) - 122g Spacers: (Podkładki pod mostek) - 32g Stem: (Mostek) - Truvativ XR 110mm - 172g Tire (Front): (Opona przednia) - Kenda Karma 2.0 - 484g Tire (Rear): (Opona tylna) - Kenda Karma 2.0 - 496g Tubes: (Dętki) - 332g Wheel Front: (Koło przednie) - Joytech/Mach1 exe - 1004g -Rim tape: (Opaska) - taśma izolacyjna - 10g Wheel Rear: (Koło tylne) - Joytech/Mach1 exe - 1216g -Rim tape: (Opaska) - taśma izolacyjna - 10g Total: 12385g Edytowane 18 Lutego 2013 przez kubzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Mi by było szkoda w taką pogodę jeździć takim rowerkiem:) Jak oceniasz pedały? Bo sam się zastanawiam na sezon jakie kupić(pierwsze spd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Rowerowi nie zaszkodzi taka pogoda dopóki nie zapuścisz się na solone drogi publiczne Na zdjęciach krajobraz jak na antarktycznej prawie pustyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jak oceniasz pedały? Pedały oceniam jak najbardziej ok. W mocniejszym błocie się lekko zapychają ale nie miałem jeszcze problemów z wypięciem. Wystarczy stuknąć butem o pedał i czyste. Chociaż na twoim miejscu dołożyłbym 50zł i kupił model wyższe 540stki. I tak później będziesz chciał wymienić na coś lepszego, więc od razu lepiej dołożyć Teraz sam bym tak zrobił. 540stki to 30 gramów mniej niż 520stki i do tego łatwiejszy serwis, bo te zakrętki, czy jak to się nazywa (wyleciało mi z głowy) są metalowe a nie plastikowe, więc nie ma ryzyka że coś ukręcisz. Na zdjęciach krajobraz jak na antarktycznej prawie pustyni Te górki to pryzmy ziemi na budowie obwodnicy Lublina w Jakubowicach Konińskich A co do tego czy roweru szkoda to powiem, że w zimie ja nim tylko po wiejskich drogach jeżdżę, do miasta się nie zapuszczam, bo tak jak tobo napisał - sól Do jazdy po mieście mam budżetowego sztywniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) @kubzys - tuleje, to są tuleję I masz rację, warto choćby dla nich dołożyć te parę złoty do 540'ek.Mnie wizualnie ta rama średnio podchodzi. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Minor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) byle nie wjeżdżać na asfalt, bo ASFALT TO ZŁOOOO a konkretnie sól 520 odradzam - mają plastikowe nakrętki a to jak można się domyślić powoduje problem -u mnie tak było, po ostatnim ich serwisie wiem, że jak ponownie złapią luz, to już pójdą do kosza, bo wspomnianej nakrętki od strony korby już trzeci raz pewnie nie dam rady wkręcić - gwint schodzi z plastiku lepiej odżałować i brać 540ki Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez bartnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Mi za pierwszym razem rozwaliło te ząbki wszystkie w tulei 520, odkręcane tym kluczem od Shimano specjalnym, a nie dało rady obróciło się i było po... dlatego też oponuję za 540. Inna sprawa że takie 520, można całkiem spokojnie używać jakieś 10 000km. Tylko problem się robi jak coś zacznie np. skrzypieć jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Moje 520stki przejechały szczerze nie wiem ile. Jakiś czas jeździły w dwóch rowerach - w tym i w mieszczuchu. Ale ze 4k km to za sobą mają i zaczynają się kręcić coraz lżej, ale luzów na razie na szczęście nie ma. A w ogóle co do pedałów to jak zajadę Shimano to chyba rozejrzę się za jakimiś Time'ami. Albo CB. Ale to jeszcze długa droga... Jak na razie czekamy do wakacji, może jakaś robota będzie to troszkę by schudł. Co do ramy - kwestia gustu Mi nawet pasuje, choć zdaje mi się że jest mało sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) moje mają już 8kkm ale od ostatniego serwisu na jakiś 6kkm już ich nie tykam choć zdaje mi się że jest mało sztywna. zrób jak ja - przejedź się na ramie naprawdę sztywnej*, to będziesz już wiedział, że ci się tak/nie zdawało ___________________ * czytaj jakimś znanym powszechnie jako sztywnym modelu i firmie - cokolwiek Cube ,Giant ,Ktm ,Lapierre ,Scott, TRek , ...koledzy doradzą, a może nawet karnąć się dadzą Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez bartnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi