Skocz do zawartości

[licznik] Tani i dokładny

jazgotx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ogólnie witam bo jestem nowy na foro. Rowerem jeszcze rekreacyjnie, robie trasy o długości ok . 60 km dwa razy w tygodniu. Chciałbym jednak zakupić licznik,dla porównywania swych wyników. Tyle, że jak czytam tutaj ile niektórzy płacą za licznik, to troche sie boję;d. Od licznika wymagam głównie tego aby mierzył dokładnie prędkość,a jeśłi chodzi o inne funkcje to fajnie by było jakby pokazywał średnią prędkość i przebytą trasę. Miałem nadzieję, że może uda mi sie kupić nawet coś sensownego za 30 zł,ale nie zamierzam kupić jakiegoś szmelcu który będzie mi pokazywał prędkośćz kosmosu, prosiłbym w propozycjach o podawanie konkretnych linków z allegro.

Z góry dzięki

Napisano

Linki z Allegro po zakończonej aukcji giną. Z tego co piszesz to za wiele od licznika nie wymagasz. Dokładnie do jakiej kwoty szukasz?

Napisano

Też tak uważam ale może dysponuje większą sumą. Aczkolwiek z tego co opisuje to 1009 będzie spełniał wszystkie jego wymogi. Niedrogi, solidny licznik.

Napisano

60 zł to już max. cena jako zamierzam wydać na licznik,a czegoś jeszcze tanszego nie dałoby sie?

A te liczniki np:

http://allegro.pl/sigma-speedmaster-5000-licznik-rowerowy-duze-cyfry-i2252747862.html

http://allegro.pl/sigma-bc-509-model-2012-najtaniej-w-wa-i2250348656.html

Wiem,że te liczniki nie pokazują średniej prędkości,ale w końcu mając czas jazdy i dystans, to se mogę sam na luzie policzyć chodzi mi o dokładność

Napisano

Więcej funkcji. Jak trochę pojeździsz z licznikiem zobaczysz że zacznie ci brakować innych funkcji. Co do dokładności pomiaru czy to będzie 509, 906, 1009 czy inna Sigma to dokładność taka sama (czyli bardzo dobra)

Napisano

dobra dzieki za rady,rozumiem że innej firmy niż Sigma nie polecacie,zastanowie się jeszcze nad tymi dwoma licznikami

A i jeszcze jedno pytanie, te liczniki to oczywiscie przewodowe,tak?

Napisano

dobra, to ja teraz zgrzeszę :sweat: Polecam liczniki marki Profex :teehee: Mam dwa, spadały, jeździły w temp. poniżej -10', przejechały ze mną kilka tys km, mokły i funkcjonują nadal.

Mają tą wadę, że po wyjęciu baterii wszystko się resetuje, no i jeden, ma podstawkę z której łatwo może wypaść, za to drugi, trzyma się tak podstawki, że żadna siła go stamtąd nie wyciągnie (prócz mnie no i połamania). Dane pokazują z sporą dokładnością (różnica 200m na ok 60km w porównaniu z gps) - i tu mi się wydaje, że przez to, że precyzyjnie nie są skalibrowane, bo dane wpisane z tabelki ;)

Napisano

Mają tą wadę, że po wyjęciu baterii wszystko się resetuje

No i dla mnie to dyskwalifikuje tego typu liczniki...niezle bym sie wkurzyl jakby po padnieciu baterii wszystkie dane szlag trafil...choc wcale nie twierdze, ze te ktore masz sa zle w swej funkcjonalnosci i dokladnosci czy jakimklowiek innym parametrze...ale kazdy lubi to co lubi, a niestety o tym co mamy decyduje czesto zawartosc naszej kieszeni :( nawet przy tak blachym zakupie jakim jest licznik, a autor tematu chyba niestety ma ten problem (bez urazy)...Pozdro :)

Napisano

Jeszcze z tych tanich można dodać legendarny Bikemate (do dostania na allegro w granicach 30 zł) ;) Tyle że on też nie zapisuje danych po wyjęciu baterii...

Napisano

Pozwolę dopisać się do tematu.

Chcę kupić licznik, ale ma to być licznik do roweru miejskiego, takiego, który zabieram na zakupy, albo w celu załatwienia jakiś spraw w mieście. Ogólnie jest to złomex, zbyt wiele razy straciłem rower w mieście, nie chcę już ryzykować. Głupie wydaje mi się kupienie licznika do roweru droższego niz sam rower. Nie wymagam od niego nawet jakiejś wielkiej dokładności. Chciałbym żeby zliczył mi przejechane kilometry w pojedynczej trasie, miał jakąś sumę kilometrów i pokazywał aktualną prędkość. I to wszystko.

Zastanawiam się nad zakupem wynalazku z allegro za 5 zł. Miał może ktoś z tym do czynienia? Bardziej niż syficznej jakości obawiam się nieuczciwości sprzedawcy, który nie wyśle mi zakupionego towaru :)

A jeśli nie to, to co polecilibyście z jakiegoś zaufanego sklepu, ale naprawdę tanie?

Napisano

możesz trafić na coś co będzie działało, a może to być totalny szmelc, który przestanie działać na pierwszej wycieczce do sklepu. Generalnie pewnie przesyłka wyjdzie drożej niż sam licznik.

Napisano

możesz trafić na coś co będzie działało, a może to być totalny szmelc, który przestanie działać na pierwszej wycieczce do sklepu. Generalnie pewnie przesyłka wyjdzie drożej niż sam licznik.

dokładnie tak jest. Niemniej jednak ten wynalazek kosztuje razem z przesyłką tylko 12 zł. W moim mieście najtańszy licznik kosztuje 36 zł.

Napisano

Każdy licznik "klasyczny" jest tak samo dokładny. Zarówno Sigma za 500 PLN, jak i makrokesz za 10 PLN. Wynika to z jego zasady działania, czyli zliczania impulsów pochodzących z czujnika i dokładności obwodu koła, który został wpisany do pamięci licznika. Płaci się głównie za funkcje, jakość wykonania, niezawodność. Cena nie ma wpływu na dokładność.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Każdy licznik "klasyczny" jest tak samo dokładny. Zarówno Sigma za 500 PLN, jak i makrokesz za 10 PLN. Wynika to z jego zasady działania, czyli zliczania impulsów pochodzących z czujnika i dokładności obwodu koła, który został wpisany do pamięci licznika. Płaci się głównie za funkcje, jakość wykonania, niezawodność. Cena nie ma wpływu na dokładność.

Kupiłem licznik za 6 zł +6 zł kosztów przesyłki. Jeśli chodzi o dokładność, to rzeczywiście nie ma to najmniejszego znaczenia, jest równie dokładny jak moja Sigma za 100 zł. Zlicza dystans dzienny, ogólny, pokazuje średnią i maksymalną, czas jazdy. To rzeczywiście wszystko czego potrzebuję.

Minusy wykonania: po założeniu okazało się, że styki nie do końca dobrze kontaktują, licznik potrafił przerwać wyświetlanie. Musiałem śrubokrętem odgiąć blaszki i teraz jest ok. Kolejny minus ujawnił się wczoraj - otóż w kieszeni zresetował mi się licznik, rozwiązanie z naciskaniem klawiszy przez kilka sekund okazało się kiepskim pomysłem, zdecydowanie lepszy jest dodatkowy malutki przycisk do ustawiania parametrów.

generalnie jestem zadowolony z zakupu, oszczędzonych sporo złotówek :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...