Skocz do zawartości

[szprychy] Sapim Laser a hamulec tarczowy

piotrlarysz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy jest to prawdą że szprych Sapim Laser nie należy stosować do hamulców tarczowych. Czy ktoś jeździ na takim szprychach z hamulcem tarczowym. Jeśli nie Sapim Laser to co pod tarcze Sapim Race?? Z góry dziękuje za odpowiedz.

Napisano

Na jakiej podstawie taka teza? To dlatego że są cieniowane wyginają się czy jak? Kiedyś twierdzono że koło na 32 szprychach jest mniej sztywnie niż na 36 a są koła z mniejszą ich ilością. Jak dla mnie to tylko nie potrzebny FUD (ang. Fear, Uncertainty, Doubt – strach, niepewność, wątpliwość).

Jeśli chodzi o zastosowanie tak wycieniowanych szprych wystarczy po stronie tarczy zastosować sztywniejszy ich zaplot i nie powinno być problemu. Przynajmniej w rowerze MTB.

Napisano

Na jakiej podstawie taka teza? To dlatego że są cieniowane wyginają się czy jak? Kiedyś twierdzono że koło na 32 szprychach jest mniej sztywnie niż na 36 a są koła z mniejszą ich ilością. Jak dla mnie to tylko nie potrzebny FUD (ang. Fear, Uncertainty, Doubt – strach, niepewność, wątpliwość).

Jeśli chodzi o zastosowanie tak wycieniowanych szprych wystarczy po stronie tarczy zastosować sztywniejszy ich zaplot i nie powinno być problemu. Przynajmniej w rowerze MTB.

No chyba nic się nie zmieniło i koła na 36 szprych dalej są sztywniejsze ;)

Za bardzo też z zaplotem nie poszalejesz w przypadku kół na 32 szprychy, 3 krzyże i tyle.

Jeszcze jest Sapim Dlight pomiędzy Laserem, a Race'em ;) Na laserze jak wazysz więcej niż 65kg bym nie polecał składać kół pod tarcze.

Napisano
Na laserze jak wazysz więcej niż 65kg bym nie polecał składać kół pod tarcze.

Na tym polegają główne założenia producentów. Większość stosuje się do podręcznikowych parametrów budowy jeźdźca. Zalecania są takie a nie inne żeby z produktu mógł korzystać każdy (stosując się do zaleceń producenta). Jeśli jednak się poszpera to można się dowiedzieć że lżejsi jeźdżcy używają laserów ale zaplot jest na trzy krzyże.

No chyba nic się nie zmieniło i koła na 36 szprych dalej są sztywniejsze

Dawniej nie miałeś możliwości kupna obręczy kilku komorowej ani kapslowanej. Twierdzono też że grube szprychy to większa sztywność a okazuje się że (już) tak nie jest. Tak więc jeśli komuś wydaje się że jego obręcz na 32 szprychy jest za wiotka to może sobie zapleść na jak wspomniałeś na 3x i będzie okej

Napisano

Dawniej nie miałeś możliwości kupna obręczy kilku komorowej ani kapslowanej. Twierdzono też że grube szprychy to większa sztywność a okazuje się że (już) tak nie jest.

Grubsze szprychy dadzą wytrzymalsze koło.

Po prostu dziś są szprychy są lepsze jakościowo, dlatego można stosować mniejszą ich ilość i bardziej odchudzone.

ale zaplot jest na trzy krzyże (...) może sobie zapleść na jak wspomniałeś na 3x i będzie okej

Jak chciałeś inaczej zaplatać?

Laser i tarcze - stosować można, nikt Ci nie zabroni. Możesz zapleść i na słoneczko, i wyrwać szprychy z piasty przy hamowaniu, też nikt Ci nie zabroni ;)

Takie koło może dawać wrażenie miękkości (nie każdy na to zwraca uwagę), zapewne będzie wymagało częstszych korekt. Czy jest to warte kilkudziesięciu gramów - oceń samemu.

Napisano

Dziękuje za odpowiedzi w tym temacie. Opierałem się na zaleceniach samej firmy Sapim. Pisze tam wyraźnie żeby nie stosować laserów do kół z hamulcami chydraulicznymi.Jeśli chodzi o opinie na forach to ile jest ludzi to tyle opini. Jedni są za tak drudzy odradzają. W tej chwili waże 76 kg + rower to się robi już prawie 90 kg więc postawiłem na lasery z przodu ( mam v-brake ) i racy do tyłu ( mam tarcze ). Zobaczymy czy wybór był trafny. Panowie z Cyklotur także odradzili mi lasery na hamulec hydrauliczny i powiedzieli ze Racy to najlepszy kompromis między wagą a wytrzymałością ( 40 gram różnicy ).

Napisano

Grubsze szprychy dadzą wytrzymalsze koło.

Po prostu dziś są szprychy są lepsze jakościowo, dlatego można stosować mniejszą ich ilość i bardziej odchudzone.

Więc na stronie Sapima kłamią mówiąc że sztywne koło buduje się na używając cienkich - w domyśle elastycznych - szprych? To raz. Dwa o czy czasem na napisałem że mamy lepsze komponenty (choć wymieniłem tylko obręcze)? W czym widzisz problem.

Jak chciałeś inaczej zaplatać?

Można jeszcze na 4x. Ja stosuję zasadę że im cieńsza szprycha tym więcej krzyży i jeszcze nie zauważyłem żadnych defektów ani nie doznałem żadnego uszczerbku na zdrowiu.

Laser i tarcze - stosować można, nikt Ci nie zabroni. Możesz zapleść i na słoneczko, i wyrwać szprychy z piasty przy hamowaniu, też nikt Ci nie zabroni ;)

Takie koło może dawać wrażenie miękkości (nie każdy na to zwraca uwagę), zapewne będzie wymagało częstszych korekt. Czy jest to warte kilkudziesięciu gramów - oceń samemu.

Słoneczko to nie zaplot tylko pomyłka konstrukcyjna zaadoptowana nie wiadomo skąd. DT Champion też wymagają korekt. Niektórzy uważają je - nie wiem czemu - za odpowiedniki laserów a mimo tego stosują do tarcz. Ale dobra zwracam honor (przy czym nie chce mi się z tobą więcej dyskutować)

Napisano

Więc na stronie Sapima kłamią mówiąc że sztywne koło buduje się na używając cienkich - w domyśle elastycznych - szprych? To raz. Dwa o czy czasem na napisałem że mamy lepsze komponenty (choć wymieniłem tylko obręcze)? W czym widzisz problem.

Można jeszcze na 4x. Ja stosuję zasadę że im cieńsza szprycha tym więcej krzyży i jeszcze nie zauważyłem żadnych defektów ani nie doznałem żadnego uszczerbku na zdrowiu.

Słoneczko to nie zaplot tylko pomyłka konstrukcyjna zaadoptowana nie wiadomo skąd. DT Champion też wymagają korekt. Niektórzy uważają je - nie wiem czemu - za odpowiedniki laserów a mimo tego stosują do tarcz. Ale dobra zwracam honor (przy czym nie chce mi się z tobą więcej dyskutować)

Na stronie sapima nie kłamią, podają dane dotyczące właściwości materiału, po przeliczeniu przekroju, wychodzi że laser jest najmniej wytrzymałą szprychą

4x stosuje się w kołach gdzie jest 48 szprych. Im więcej krzyży w kole tym mniejsza sztywność boczna i pionowa. Za to koło lepiej znosi siły skrętne ktore transmituje piasta (przyśpieszanie i hamowanie hamulcami tarczowymi). Jak masz 48 szprych i zrobisz zaplot na 3x to szprychy słabo będą transmitować sily skrętne

Jak w kole co ma 32 szprychy zrobisz zaplot na 4x, koło będzie mniej sztywne bocznie i pionowo, a zadnych korzyści nie uzyszkasz w sztyności na skręcanie, praktycznie to samo co 3x. Dodatkowo dłuższe szprychy zawsze są słabsze niż te same krótsze o kilka mm

Słoneczko to najsztywniejszy zaplot pionowo i bocznie, ale beznadziejnie przenosi siły skrętne, dlatego nadaje się do koła przedniego na hamulce szczękowe. Słoneczko można zrobić na przednim kole z tarczówkami, jak również tylnym, ale koło będzie szalenie pracować podczas hamowania i przyśpieszania, a jak wiemy obciążenia dynamiczne nie są zdrowe dla podzespołów. Szprychy z zaplotem na 3 krzyże w takim kole cały czas są naprężone w kierunku w którym obręcz je ciągnie i zadne nagłe obciążenie nie zrobi na nich wrażenia. W słoneczku piasta lekko się obróci względem obręczy i szprychy dopiero wtedy zaczną mocno pracować, nie dość że zestaw będzie mało sztywny to jeszcze będzie musiał znosić większe zmiany naprężenia

A i jeszcze jedno, zaplot na słoneczko odradzam osobą które chcą go zrobić na słabej jakościowo piaście, szprychy prostopadle ciagną za kołnierz piasty i często zdarza się ze kołnierz piasty pęka, w zaplocie z krzyżami szprychy już tak bardzo nie chcą zniszczyć piasty

Napisano

Więc na stronie Sapima kłamią mówiąc że sztywne koło buduje się na używając cienkich - w domyśle elastycznych - szprych?

Wskaż konkretny zapis. Np. na stronie opisującej Lasery jest ostrzeżenie o trudności z zaplotem i małej sztywności - to jest ta zachęta do budowy sztywnych kół na nich?

Sama grubość szprychy to bardzo dziwna przesłanka do doboru ilości krzyży...

DT Champion też wymagają korekt.

Fakt, każde koło kiedyś wymaga korekt.

(przy czym nie chce mi się z tobą więcej dyskutować)

Bo Twoja racja jest 'najtwojsza'? Tak, jesteś nieomylny, a ja tkwię w ułudzie... :)

Napisano
Bo Twoja racja jest 'najtwojsza'? Tak, jesteś nieomylny, a ja tkwię w ułudzie... :)

Nie jest najmojsza. Po prostu nasza sprzeczka nie ma nic wspólnego z tematem. I WŁAŚNIE DLATEGO NIE BĘDĘ PROWADZIŁ DALSZEJ DYSKUSJI CHOĆ MÓGŁBYM JESZCZE COŚ POWIEDZIEĆ

PS. Przesłanka znajduje się tu i nie dotyczy laserów tylko ogólne szprych. Odpisałem ogólnie na ogólną wypowiedź więc nie musiała się do odnosić do laserów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...