Skocz do zawartości

[Klamki] z której strony do którego hamulca, opinie?

outvec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

W związku z montażem nowych hamulców oraz koniecznością przycięcia przewodów hydraulicznych, zastanawiam się czy nie zamienić ich miejscami, czyli podłączyć przedni hamulec na prawą klamkę a tylny na lewą, jestem praworęczny i chciałbym mięć większą kontrolę nad podstawowym hamulcem przednim...

Mam więc kilka pytań do fachowców związanych z tym tematem:

Jak to wygląda u Was? Z której strony macie którą klamkę?

Jak to jest w oryginalnych rowerach z wyższej półki?

Jak jeżdżą profesjonalni zawodnicy?

Jak jest po prostu lepiej - korzystniej?

Proszę o wasze opinie i pozdrawiam.

ja przedni hamulec mam w prawej klamce. Lepiej mi się kontroluje prawą dłonią.

Czytałem taką opinię że fabryczne montowanie przedniego hamulca z lewjej strony wynika z konieczności bezpiecznego sygnalizowania w ruchu drogowym skrętu w lewo (w domyśle trudniejszy niż w prawo), lewą sygnalizujemy skręt, prawą ręką trzymamy kierę skręcając, jeśli do tego dołożyć ryzyko konieczności hamowania prawą ręką czyli przednim hamulcem to wywrotka jest mocno prawdopodobna, więc uznano że leiej niech użytkownik zablokuje tylne koło.

Cały ten wywód nie dotyczy ruchu lewostronnego - tam ponoć fabrycznie prawa klamka obsługuje przedni hamulec.

Jaki kraj - taki obyczaj. U nas jak się montuje każdy widzi. Za granicą często można spotkać montowane na odwrót. Ja spotkałem się z zamianą stron klamek przykładowo w Anglii. Jednak tylko w kilku rowerach, więc nie zależy to na pewno od ruchu lewostronnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...