Skocz do zawartości

[okulary] Kilka pytań

TomdeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, do dzisiaj miałem zwykłe okularki przeciwsłoneczne (nawet nie wiem czy miały jakiś filtr) rozmiar między zawiasami 13,2 cm,

moje pierwsze pytanie, czy odczuję różnice,, kiedy kupię okulary, które między zawiasami mają 14 cm? Wiem, wiem, trzeba przymierzyć, ale wiadomo, że każde okulary inaczej leżą, chodzi o to czy jednak te 0,4 cm na każdą stronę nie będzie mi przeszkadzać (z 13,2 cm pasują mi idealnie).

Chcę wybrać okularki polaryzacyjne do 120 zł, zastanawiałem się nad arcticą, fisherami, żadko które mają szkiełka wymienne, jak już mają to 2, czy lepiej wybrać okulary z kategoriami 3 i 2 czy 2 i 1? Okulary będą mi służyć do jazdy samochodem (zależy mi, żeby w nocy także w nich jeździć) i jazdy rowerem w dzień i wieczorem. Jak widzę okulary to są rozmarowo 13,5 cm i najcześniej właśnie 14 cm, trudno dostać 13,2 cm między oprawkami, dlatego do was te pytania... Dziękuję za ewentualną odpowiedź, liczę na jakieś propozycje.

Nie wiem czego się spodziewałeś zadając to pytanie na forum ale logika podpowiada, że różnica w rozmiarze i kształcie okularów będzie odczuwalna.

Czy będzie Ci to przeszkadzać? Podejrzewam, że żaden z forumowiczów nie posiada wiedzy na ten temat.

Druga sprawa to do czego Ci okulary w nocy? Jeśli mają poprawiać ostrość widzenia to jest już to sprawa dla okulisty by przypisał Ci odpowiednie okulary korekcyjne.

Osobiście używam dwóch par okularów w zależności od nasłonecznienia.

W dni pochmurne zakładam okulary bezbarwne, ochronne zakupione w Castoramie za ok. 18zł ze wszystkimi możliwymi filtrami. Zarówno wygląd, wykończenie jak i wygoda rewelacja.

W dni słoneczne używam okularów firmy Accent.

Jedyna sensowna rada jaka się nasuwa to po prostu idź i sprawdź na własnym nosie.

Nie wiem czego się spodziewałeś zadając to pytanie na forum ale logika podpowiada, że różnica w rozmiarze i kształcie okularów będzie odczuwalna.

Czy będzie Ci to przeszkadzać? Podejrzewam, że żaden z forumowiczów nie posiada wiedzy na ten temat.

Druga sprawa to do czego Ci okulary w nocy? Jeśli mają poprawiać ostrość widzenia to jest już to sprawa dla okulisty by przypisał Ci odpowiednie okulary korekcyjne.

Osobiście używam dwóch par okularów w zależności od nasłonecznienia.

W dni pochmurne zakładam okulary bezbarwne, ochronne zakupione w Castoramie za ok. 18zł ze wszystkimi możliwymi filtrami. Zarówno wygląd, wykończenie jak i wygoda rewelacja.

W dni słoneczne używam okularów firmy Accent.

Jedyna sensowna rada jaka się nasuwa to po prostu idź i sprawdź na własnym nosie.

Okularki w nocy potrzebne do jazdy samochodem, żeby nie odbijały się światła samochodów, wiesz, jak ktoś wieczorem wyjdzie na godzinkę samochodem to światła innych nie będą mu przeszkadzać, ale ja często śmigam całą nockę samochodem, więc oczy się męczą.

Akurat jeśli chodzi o kategorie szkiełek to forumowicze powinni mieć jakąś wiedzę, także jeśli chodzi o rozmiary i kształt jakiś okularów (pewnie nie jedne okulary mieli w życiu).

Co do pójścia do sklepu, mieszkam w małej miejscowości i wszczędzie mam daleko, dodatkowo nie przymierzy się tylu okularów, żeby wiedzieć, który będzie fajnie pasować, tym bardziej jakbym miał szukać dokładnie jednego modelu.

Także jeśli jakiś model komuś przypasował (z dodatkowymi parą szkiełem w innej kategorii) to dajcie znać to poszukam o nim więcej info.

Wszystko zależy od Twojej fizjonomii. Jednemu nie robi różnicy innemu robi. To że komuś jakiś model przypasuje, nie znaczy, że jest lepszy albo że tobie będzie leżał. Mało tego innemu może zupełnie nie pasować czy to z wyglądu na nosie, czy przez przewiewy albo ucisk za uszami bo ma inny kształt głowy.

Kategorie mówią o przepuszczalności światła, jak na pochmurne dni albo noc to 1 lub 0, na silne słońce 2 lub 3, zależy też jaki kto ma wzrok jedni przy słabym świetle widzą lepiej inni gorzej.

Osobiście, jeśli miałbym wybierać wymienne szkła to białe + 2. Obecnie mam żółte jasne oraz ciemne 2 i 3. W trójkach wogóle nie jeżdżę, bo w lesie słabo widzę nawet w słoneczny dzień. Brakuje mi białych, żółte też zabierają światło i przed zmrokiem trzeba zdejmować bo słabo widać.

Chyba muszę wybrać się do castoramy ;)

Też głównie jeżdżę po lesie, gdzie w ciągu pochmurnych dni jasność jest ograniczona.

Ba, nawet w słoneczne dni wiosną i latem poprzez zagęszczenie liści słońce niezbyt chętnie się przebija

i właśnie na te warunki okulary z Castoramy są idealne. Jadąc nie czuć, że ma się coś na nosie, widoczność tak jak bez okularów

i przede wszystkim ochrona przed wiatrem, owadami i błotem. Są dość elastyczne więc do większości głów będą pasowały.

Jeśli komuś zależy na design to również nie będzie zawiedziony bo wiele topowych marek mogło by temu produktowi pozazdrościć.

TomdeX

odradzam zakup okularów przez internet bez poprzedniej przymiarki, bo możesz mocno się rozczarować ich wyglądem na sobie i, co ważniejsze, wygodą.

Takich tematów już było kilka i pytanie zazwyczaj zadawane, to: czy te okulary będą mi pasowały ?

Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji i nikt Ci tutaj nie doradzi, bo jest to niewykonalne.

Masz dwie opcje: albo wybrać się na zakupy do większego miasta, albo ryzykować kupno przez internet.

Nie w każdych okularach się dobrze wygląda i nie każdemu okulary polecone przez innego użytkownika forum będą pasowały.

Jedyne, w czym Ci można doradzić, to wybór okularów.

Skoro planujesz zakup na różne warunki- zarówno w dzień i w nocy, to rozglądaj się za okularami z wymiennymi szkłami.

Ja posiadam okulary Arctica S-30 i bardzo sobie chwalę, używam je już od 2 lat.

Wtedy właśnie stałem przed podobnym problemem, u mnie w mieścinie też niczego dobrego nie mogłem dostać i zakupiłem przez internet.

Miałem trochę szczęścia, bo okulary mi bardzo przypasowały, są lekkie i nie czuć Ich na nosie, a na dodatek w komplecie masz 3 wymienne szkła, pasek- właśnie na wyjazdy na rowerze (aczkolwiek nigdy nie używałem, bo dobrze się trzymają na nosie).

Oprawki są wykonane z wytrzymałego nylonu- można je wyginać, nie pękną.

http://allegro.pl/okulary-arctica-s-30-wymienne-szkla-gratisy-i2250294529.html

Poczytaj sobie o przeznaczeniu poszczególnych soczewek.

Ja używam głównie czarnych i bezbarwnych(nocą jako ochronę przed owadami)- jeżdżę w nich na rowerze, w samochodzie również są niezbędnym wyposażeniem i naprawdę są warte swojej ceny.

Przed ich zakupem miałem kilka innych okularów z marketów, czy bazarów, ale w końcu stwierdziłem, że lepiej raz, a dobrze, zamiast co chwilę zmieniać na nowe.

Jest jeszcze marka Fisher, podobna cenowo, ale nie wiem jak tam wygląda z jakością, swojego czasu jak stałem przed wyborem te wydały mi się najlepszą opcją cena/jakość.

Decyzja należy do Ciebie, ja ze swojej strony polecam te okulary.

• 2 tygodnie później...

Ja właśnie jako okularów na rower i do samochodu używam Shimano Equinox http://allegro.pl/ok...2251400434.html . Trochę kosztują, ale wygoda używania fotochromów przeważa. I mają między zawiasami 13,3 cm :)

Fajne te okularki, można je gdzieś przymierzyć? Tzn. są dostępne w sklepach typu intersport itp. ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...