Skocz do zawartości

[rower] Cube LTD CLS, a jakość osprzętu

StinkyPaladin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem, ponownie przybywam z kolejnym pytaniem.

Niestety, wbrew ogólnej radzie, raczej skłaniam się ku zakupowi Cube LTD CLS, zamiast szeroko polecanych Rometów, Unibike'ów lub Kandsów.

Załączam porównanie Cube'a do roweru z podobnego segmentu cenowego, Unibike Crossfire - żebyście nie musieli tego szukać :)

Agj5H.jpg

Jak widać, tak, Crossfire wygrywa pod względem osprzętu chyba w każdej kategorii (chyba, wnioskuję po braku Altus/Alivio/Acera w listingu Cube'a).

Pomijając kwestie cenowe - jako laik, czy odczuję znaczącą różnicę w jakości tych osprzętów? Na czym to będzie polegało, na czymś ważnym dla niedzielnego rowerzysty (mniejsza prędkość, mniejsza łatwość pedałowania, mniejsza wygoda)? Czy może różnice w tym osprzęcie dla początkującego rowerzysty będą znikome?

Generalnie, zależy mi właśnie na szybkiej, komfortowej jeździe - do tej pory byłem zawsze zrażony makrokeszami, nie chciałbym się zrazić do sporo droższego roweru, bo będzie miał zbyt słabe przerzutki...

Napisano

Jakość ramy unibike niczym nie odbiega od cube, osprzęt bardzo zbliżony. Nie opłaca sie dopłacać do tego cube bo to tylko inny napis na ramie i płaci się za markę a później za rower.

Napisano

Jako laik, trochę mnie interesuje jednak malowanie - może nie tyle marka, ile właśnie ogólny wygląd sprzętu. Wiem, że w wypadku Cube'a albo Kellysa dokładam tylko za znaczek na ramie. Przykładowo taki Kellys Axis ma doskonały wygląd (może trochę zbyt krzykliwy już) - ale jakikolwiek Cube z 2012 prezentuje się przepięknie. Rozumiem też, że generalnie lepiej zlać wygląd, a różnicę w cenie wrzucić np. w model z lepszymi amorkami, albo lepszą ramą - no ale na rower nie wpasowujący się w moje gusta raczej nie wsiądę bardzo komfortowo.

Stąd moje pytania o ogólne odczucia z jazdy na przykładowych dwóch powyższych modelach - jeśli osprzętowo jest to podobna klasa, i nie zauważę raczej różnicy podczas jazdy, to zgarniam Cube'a (którym już się przejechałem trochę, i było naprawdę spoko).

Jak się wkręcę w jazdę, to sukcesywnie będę ulepszał osprzęt w miarę zużycia - a przynajmniej zostanę na dłuższy czas z takim wyglądem, który mnie jara :)

Napisano

Mam tego cuba niedawno kupiłem i jeździ sie bardzo dobrze. Na stromej górce z wiatrem w buzie wyciągnąłem 46 km/h a na liczniku pokazywało 51km/h

Tutaj masz pokazaną prędkość maksymalną

http://www.endomondo.com/workouts/h-XD5VJJK0o

Tak wiec o tym cube mogę sie wypowiedzieć tyle że ma bardzo dobre hamulce. wiem że to nie są avidy ale i tak są jak żylety.

Więc wybieraj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...