Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana korby i suportu

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

W najbliższym czasie planuję wymienić korbę i suport. Muszę rozwiać jedną wątpliwość: otóż moj suport to BSA 68mm i jest to dość stare mocowanie na kwadrat. Przy wymianie korby i suportu preferowałbym korbę ze sztywną osią (tak się to chyba teraz nazywa, jeśli nie to wybaczcie) oraz kompatybilny wkład suportu. Wygląda to znacznie lepiej i wydaje się być wielkim ułatwieniem przy ewentualnej wymianie korby w przyszłości niż suport na kwadrat. I moje pytanie brzmi czy to jest technicznie możliwe a jeśli tak to czy nie będzie przy tym jakichś komplikacji i obejdzie się bez czarów z mleka. Np taki komplecik http://www.t-bike.pl/mechanizm-korbowy-slx-170mm.html

Wybaczcie, bo niektórym pewnie pytanie wyda się lamerskie. Potrafię rozłożyć i złożyć praktycznie cały rower ale jedynym miejscem gdzie NIGDY nie zaglądałem (nie wiedzieć czemu :P) i nic nie rozkręcałem jest właśnie korba i suport. Stąd moja niewiedza i pytanie.

Z góry dziękuję pięknie za pomoc i jeżeli możecie to polećcie jakis sprawdzony komplet żeby służył na lata - korba plus suport powiedzmy do 500zł. Pzdr

Napisano

Potrzebujesz faktycznie SLX? Nie wiem, jaki masz osprzęt, ale skoro już zdecydowałeś się na zintegrowaną oś, przemyśl, czy FC-M590 nie będzie dla Ciebie wystarczająca. A, i nie licz "na lata" bezproblemowego działania. Nowe łożyska raz na sezon to prawie pewne w tych systemach.

Technicznie nie będzie żadnych problemów, choć jeśli napęd zdążył już trochę przeżyć, radzę poczekać ze zmianą korby do czasu kompletnego zużycia kasety i łańcucha. Szkoda nowej korby, możliwe też, że łańcuch będzie przeskakiwał.

Napisano

Nie musi być koniecznie SLX, ale pomyślałem że skoro wymieniam na nowsze to można wydać pare groszy więcej. Dziś zauważyłem a raczej usłyszałem właśnie gdzies z okolicy suportu takie delikatne stuknięcia jakby kamyczek delikatnie uderzył o ramę i się odbił. Rower normalnie jedzie działa bardzo cicho dlatego strasznie mi to stuki przeszkadzają. Całość chodzi pięknie płynnie nie zacina ale chyba trzeba będzie tam zajrzeć/wyczyścić/nasmarować. Od razu dlatego pomyślałem o wymianie, ale mogę się wstrzymać i wymienić cały napęd razem z kasetą, gdzie jeden ząbek już się ułamał :P całość ma przejechane około 3.500km regularnie czyszczone i smarowany łańcuch. Tak czy inaczej dalej jestem otwary na wszelkie propozycje, albo komplet albo części osobno. Chodzi mi tylko o to żeby suport pasował pod mufe 68 z gwintem bsa a nastepnie korba do suportu itd itd :) Pzdr

Napisano

150zł to nie takie parę groszy. A różnicy pewnie nie odczujesz, jeśli nie jesteś maniakiem odchudzania sprzętu.

3,5kkm to nie jakiś ogromny przebieg, choć łańcuch może przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów troszkę latać. Jeśli jednak jesteś zadowolony z aktualnego napędu, lepiej poczekać. Jeśli suport chrobocze (choć przy takim przebiegu kwadrat nie powinien ani razu zajęczeć), wystarczy go wymienić.

Mufa 68mm z gwintem BSA to standard, nie masz się co martwić o kompatybilność części. Jeżeli kupujesz nową korbę ze zintegrowaną osią, suport w 99% przypadków jest już wliczony w cenę. W przypadku korb Shimano dostaniesz 3 podkładki pod miski suportu, dwie zakładasz po stronie napędowej, jedną po "wolnej", dokręcasz suport, mocujesz korbę, regulujesz przerzutkę i jeździsz.

Napisano

Super. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) W taki razie wydaje mi sie ze dam rade znalezc sobie jakis odpowiedni komplecik. Z obecnego napedu jak najbardziej jestem zadowolony, nie miałem z nim nigdy żadnych problemów, działa jak trzeba od momentu kupienia roweru. To jest Altus M311 - nic ciekawego ale daje rade. Tylko ostatnio właśnie cośtam strzela. A co do ceny to ja mam taki nawyk ze jak cos w rowerze chce wymienic to kupuje zawsze cos deczko drozszego dlatego od razu podałem SLXa a miałem podać XT lub XTR :P . Mam jeszcze jedno pytanie na koniec, czy taka korba ze sztywna osią ma jakieś wady w porównaniu z mocowana na kwadrat ? Ja widze same zalety ale może jest coś o czym nie wiem ? np szybciej łapie luzy lub coś podobnego ?

• Mod Team
Napisano

Łożyska są słabym punktem tego systemu chociaż nie demonizował bym tego. Suport kompaktowy jest trwalszy.

Na forum były opinie o padniętych łożyskach po 1000km. Ja na starym Lx-sie przejechałem dużo więcej i dalej jeździ w rowerze syna.

Napisano

Dokładnie tak, jak wcześniej wspomniałem, częstsze wymiany łożysk to norma.

Nie zawsze warto kupować coś "deczko droższego". Przy Deore odczujesz sporą różnicę w sztywności względem Altusa, między SLX, a Deore już tej różnicy nie ma, może drobna. Zaś do amatorskiej jazdy tańsza korba wystarczy. I pomyśleć, że te chodziły one kiedyś po 200zł...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...