Skocz do zawartości
  • 0

Czy warto ?

Gość Łukasz

Pytanie

Gość Łukasz
Napisano

Witam

Moja dziewczyna chce kupić rower poniżej 900zł. W Media Expert sprzedawca polecił mi coś takiego : rower best 5500 disc. Czy za te pieniądze warto kupić ten rower czy może lepiej szukać czegoś innego ? Jeśli macie jakieś propozycje proszę pisać :)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie warto, nie poszukujcie w pełni amortyzowanych rowerów poniżej 5tys, przeszukaj dział "Zakup roweru z przedziału cenowego" dostępny na tym forum oczywiście :)

Napisano

Witam.

Ten rower który pokazałeś niech omija jak najszerszym łukiem tarcze i full za takie pieniądze to tylko kawał żelastwa.

Jeżeli ma to być rower do rekreacji to moim zdaniem da się coś znaleźć. Moi bracia kupili sobie rowery za około 1000zł i są zadowoleni,

ale jeżeli już zabierać się za zakup takiego roweru to najlepiej kupić używkę z allegro (naprawdę da się trafić zadbane dobre sztuki). Jeżeli już ktoś się upiera przy nowych rowerach to mogę polecić coś w tym stylu:

Najciekawszy moim zdaniem Arkus 6.0:

http://allegro.pl/rower-rowery-gorski-mtb-arkus-vip-6-0-deore-wyprz-i2243890124.html

Plusy:

Firma (może to nie jest merida scott czy giant ale za takie pieniądze daje rade, wiem bo miałe jeden model Arkusa przez 7lat i około 5 maratonów).

Całkiem niezły amor jak za ta kase (coś tam zadziała).

Przerzutka

Tourney/Deore (sam w to nie wierze)

Całkiem dobra korba.

Manetki acera (przyjemnie nie powiem).

Gwarancja.

Cena myślę że w twoim zasięgu 939zł.

Kolejny Arkus 5.0 (model niższy):

http://allegro.pl/wyprzedaz-arkus-vip-5-0-alu-shimano-gratisy-warto-i2260690255.html

Plusy:

Amortyzator (jak w 6.0)

Przerzutka

Tourney/Acera

Najtańszy w zestawieniu

849zł

No i Lazaro (żadna firma ale osprzęt ujdzie):

http://allegro.pl/lazaro-evolution-v3-lady-bezkonkurencyjny-i2262458545.html

Plusy:

Cały na Alivio , ten sam amor (XCM czyli całkiem nieźle) jak na taką kase myśle że na 13,8kg można się uśmiechnąć.

Niestety 999zł ale to już jest całkiem przyzwoity rowerek.

Ewentualnie rower crossowy:

http://allegro.pl/lazaro-integral-28-d-bezkonkurencyjny-sprawdz-i2257477858.html

Plusy:

Amorek ujdzie (moja żona ma i nie narzeka) , Przerzutki Tourney/Alivio. Hamulce Tektro (nie ma miodelu ale powinny być całkiem dobre). Manetki Acera. 13,6 kg.

889zł i taki rower że ujdzie.

Ogólnie możesz poprzeglądać ofertę tego sprzedawcy (ja swój pierwszy rower u niego kupiłem za 769zł i byłem zadowolony, jednak później tak się wkręcałem w ten sposób życia że po 3 latach kupiłem scotta sportstera)

Takie według mnie najogólniejsze zasady kupowania taniego roweru:

1) Jeżeli amortyzator to tylko Sr suntour (żadne zoomy) jak nie to lepiej widelec sztywny. Przy suntourze cokolwiek będzie działało a nie będzie zbędnym balastem. Tylnego amortyzatora nawet nie bierz pod uwagę.

2) Przerzutki (tylne, przednia nawet sis powinna dać rade, u mnie przejechała 5000km) jakie można brać pod uwagę to tylko modele shimano: Tourney(to raczej ostateczność) ,Acera , Alivio ,Deore(raczej takiego czegoś nie znajdziesz)

3) Żadnych tarcz! Tylko v-brakee, fajnie by było tektro (ale nie wiem czy trafisz).

To chyba najważniejsze. Pomijając jeszcze geometrie ramy od której zależna będzie wygoda.

Pozdrawiam i życzę mądrego wyboru.

Gość Lukasz83
Napisano

Dodam że rower będzie używany tylko raz w tygodniu głównie po mieście, a tylko czasem po lesie. Wiem że za te pieniądze nic dobrego sie nie kupi ale na pewno można trafić w miarę przyzwoity rower :)

Napisano

Mam ten rower i bardzo go polecam ! Nie kupiłem go w media expert tylko w sklepie rowerowym w warszawie. Jest to bardzo dobry rower z super amortyzacją biegi Shimano dobrej jakości.Jedyne co jest do dupy to opony szybko się scierają i jest słaby bieżnik dlatego je wymieniłem.

Napisano

Kamil, w takim razie najprawdopodobniej nie wiesz co to znaczy prawziwa amortyzacja w rowerze, dobry amor to nie taki który wchodzi bardzo głęboko gdy mocno nacisniesz na kierownicę, już sztywniak jest lepszy niż jakikolwiek zoom czy noname z makrokesza.

/wytapatalkowane z x8

Napisano

Nie kupuje się rowerów w marketach. Tam sprzedają tani szajs. Żadnej gwarancji!!!

Obejżyj sobie może jakieś rowerki Krossa, tam za 1000zł co znajdziesz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...