Skocz do zawartości

[do 1200] Rower trekkingowy dla wysokiej dziewczyny – Romet?

justaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Rower ma mi służyć głównie do jazdy po mieście (dojazdy do pracy) czasem gdzieś za miasto. Zależy mi na bezawaryjności sprzętu bo chcę aby to był udany zakup na kilka kolejnych lat a w temacie rowerów jestem zielona.

Wybrałam wstępnie (ale nadal nie jestem pewna )romet gazela 1.0 z 2011r za cenę około 1200zł. Co sądzicie o tym rowerze bo opinii w necie próżno szukać a pojedyncze opinie co do produktów tej marki są totalnie rozbieżne. Czy w tej cenie powinnam wybrać coś lepszego a jeżeli tak to co i dlaczego?

Dodam, że mam 179 cm wzrostu, rometa znalazłam z ramą 20’’ mam nadzieję, że będzie ok.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi i sugestie.

Romet GAZELA 10 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Napisano

Nie przesadzaj - nie jesteś znowu takia "wielka"

:)

Romet to przede wszysstkim "tylko" (lub aż) rama, więc od samego Rometu awaryjność, czy też bezawaryjność nie za bardzo zależy. Jeździć będziesz bardziej "agresywnie", czy tylko lajtowo?

Napisano

Wytrzymałość rowerów raczej powinno się mierzyć przebiegiem a nie wiekiem. Przy odpowiednim serwisowaniu to do 5000 km bez żadnych wymian. Miałem kiedyś treking podobnej klasy, nawet gorszy. Potem trzeba będzie trochę dołożyć w postaci łańcucha, kasety i być może klocków hamulcowych. Jeżeli ma się zdarzyć w tym rowerze jakaś poważna awaria, to zapewne należy się jej spodziewać do 500 km. Jak przejedzie taki dystans bezawaryjnie, można uznać, że raczej już nic nie powinno się zdarzyć, ewentualnie jakieś rzeczy wynikające z takiej czy innej eksploatacji.

Rama 20"-21" będzie na Twój wzrost ok.

Napisano

Nie wiekiem, ani kilometrami :) tylko właśnie jak zauważyłeś "traktowaniem"

Obejżyj ten post:

http://www.forumrowerowe.org/topic/109293-do-1000-rower-trekkingowy-dla-dziewczyny/page__fromsearch__1

Wrzuciłem tam dwie propozycje, Kands dla wygodnej, powolnej rekreacji, Lazaro (to też marka Kands) dla trochę bardziej wymagającej jazdy ( i stylu) a dlaczego? maja lepszy osprzęt i są tańsze od Twojej propozycji.

Napisano

Może się nie znam za dobrze (dopiero niedawno kupiłem pierwszy rower tak w pełni "świadomie" co wybieram) i swoją drogą to też jest Romet, tylko kwestia ramy: jeśli rozmairy u kobiet dobiera się tak jak u mężczyzn, to ja nie wiem czy rama 19' by nie była lepszym wyborem, gdyż ja sam zamówiłem rower z ramą 21', a przyszła rama 19' i...bardzo dobrze, bo mam siodełko wysunięte nieznacznie (ok 3-4cm) i jest idealna - dodam, że mam ok 185cm. Także moja rada z autopsji by była taka, żebyś się wybrała do jakiegoś sklepu i jednak przymierzyła.

Napisano
jeśli rozmairy u kobiet dobiera się tak jak u mężczyzn, to ja nie wiem czy rama 19' by nie była lepszym wyborem

Rozmiary dobiera się tak samo,tylko kobiety mają dłuższe nogi(na ogół).Właśnie,autorka tematu nie podała długości nóg.

Napisano

Najpierw zdecyduj się na typ roweru, później dwie, trzy marki/firmy, później po dwa konkretne modele. Na samym końcu dobierz wielkość ramy !!!

To jak z butami, każdy producent ma różne "wymiary"

Popieram, że najlepiej dobrać ramę na żywca (nie mając odrobiny doświadczenia) a jeszce lepiej przejechać się kawałek przed sklepem. Z Rometem nie powinno być problemu - sklepy stacjonarne oferuję Romety. Jedno radził bym na pewno - nie daj sie nabrać na "naklejkę na ramie" tzw. rower firmowy, tylko przepłacisz.

Napisano
Także moja rada z autopsji by była taka, żebyś się wybrała do jakiegoś sklepu i jednak przymierzyła.

Dokładnie tak. Z mojej autopsji wynika, że nieco za dużym trekingiem jeździ się wciąż komfortowo. Zbyt dużym MTB (a szczególnie XC) już nie jeździ się komfortowo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...