Skocz do zawartości

[wymiana pedalów] Sposob na wykrecenie pedalow:)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A więc moja przygoda zaczeła sie od tego, że kupilem sobie pedaly i buty SPD:) gdy chcialem przekrecic pedalki napotkalem sie z oporem;/ z poczatku myslalem ze elegansko sie wykreca ale gdy wzialem klucz i zaczalem naciskac klucz sie zlamal:) nastepnie popryskalem odrdzewiaczem i wsadzilem na noc do nafty... na drugi dzien zabralem sie znowu do nich:) wzialem klucz i zaczalem znowu naciskac ciagnac, nagle czesc klucza odbila sie od sciany i klucz byl do wyrzucenia;/ wtedy sie wkurzylem.... zawolalem pare kolesi zeby trzymali korbe a ja wzialem juz 3 klucz wsadzilem go w rurke stalowa i zaczalem ciagnac... niestety historia sie powtorzyla - znowu pekl klucz;/ po jeszcze jednej probie udalem sie do faceta ktory zna sie na tym dobrze::) tam dostalem odpowiedz zeby wkrecic korbe w imadlo przylozyc klucz i postukac w koncowke klucza. zrobilem tak lecz nic nie dalo takie stukanie;/ nastepnie wpadlem na pomysl zeby rozgrzac korbe (FSA alpha drive- aluminiowa) palnikiem :] po kilkudziesieciu sekundach ogrzewania wkrecilem szybko korbe w imadlo i zaczalem naciskkac ku mojej wielkiej radosci pedaly zaczely sie odkrecac:):) tak samo postapilem z drugim ramieniem korby i tez sie udalo:) bylem szczesliwy ale ogolem poszly 4 klucze plaskie i 2 imbusy:) jak bedziecie tak probowac robic to uwazajcie zeby sie nie stopila korba... na nowych pedalkach jezdzi sie super:):) :):) pozdrower;)

Napisano

Też miałem kiedyś problem z odkręceniem pedałów, ale poradziłem sobie w inny sposób. Wziąłem pióro ze starego resora z przyczepy i zrobiłem sobie klucz. Nie ma szans go zniszczyć.

Pozdrófka

• Mod Team
Napisano
  Cytat
Coś nie kumam jak można odkręcać pedały imbusem:/ ????

SPD Shimano można. 520 albo kluczem płaskim albo właśnie imbusem, a 540 tylko imbusem.

Napisano

Aha w moich byłych nie mozna było a w timach nie patrzyłem :/ zresztą mi się wydaje że lepiej normalnie odkrecać niż imbusem bo prędzej go przekręcisz niż coś zrobisz.......

Napisano

A kolega pomyślał przy ogrzewaniu o osłabieniu materiału Jak by ci teraz korba pękła ,to bym się nie zdziwił :D .Moje sm-pd505 też można imbusem odkręcać ,lub płaskim.

Napisano

hehe baku i jego patenty. lobez szaleje na forum. jeszcze brakuje zeby smallhousen wpadl i pochwalil sie swoimi patentami, to byscie sie ludzie zdziwili co mozna z rowerem zrobic:D co do grzania korby to czas pokaze czy to byl dobry pomysl. oby tylko nie siadla na maratonie.

Napisano

jak jest tylko na imbuc to slabo bywa a jak na plaski to tylko kwestia dorobienia klucza ewentualnie odpowiedniego i musi pujsc albo odkrecisz albo oska sie zrobi okragla w tym miejscu nie ma mocnych :D

co do pekanie kluczy to ja mam jakeis zwykle w sumie i nei wyobrazam sibie zebym go zlamal choc kiedy odkrecalem w rowerze kumpla w taki sposob ze skkalem calym ciezarem na koniec klucza i dopiero puscilo a daje to pewnie przy mojej wadze prawie 90kg jakies 150 kg nacisku na pewno a sam klucz mial ze 20cm wiec jeszce wiecej bylo na samym jego koncu <_<

Napisano

Co do Time'ów też mają na imbus bo Karolyfer je ma a co do ,,Podgrzania'' korby to rzeczywiście nie najlepszy pomysł.Jak to możliwe z tymi 6 kluczami??

Napisano

no z tymi 6 kluczami to normalnie... po prostu aluminium reaguje ze stala po dluzszym czasie i dlatego nie moglem ich wykrecic:/ troche chemii;p ja tez robilem "przedluzki" tylko ze z rury od kierownicy;p i nic a klucze pekaly po koleii;/ tez sie wkurzylem a korba po nagrzaniu sie trzyma jak nowka :) zobaczymy co bedzie po pewnym czasie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.