Marcin191 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam wszystkich, jestem tu nowy i nie ukrywam ze zarejestrowalm sie w szczegolnosci po to, by otrzymac od "wprawionych w boju" uzytkownikow opinie na temat zakupu roweru. Wiem, ze moglbym sam dojsc do roznych rzeczy czytajac forum, jednak przyznam ze czas mnie strasznie goni i zdam sie na wasza pomoc, jesli oczywiscie zechcecie mi ja zaoferowac. Przejde do rzeczy: potrzebuje rower glownie do jazdy po miescie, jednak zalezy mi, by ten rower byl jak najmniej awaryjny, by byl w miare komfortowy, przyjemny w uzytkowaniu i bym mogl go uzytkowac przynajmniej przez pare lat. Przedstawie moje pomysły, ktore znalazlem na allegro: 1. http://allegro.pl/potwor-a-nie-rower-kands-1300-dysk-alivio-21-i2260481633.html 2. http://allegro.pl/lazaro-evolution-v3-mocne-mtb-bezkonkurencyjny-i2260479815.html 3. http://allegro.pl/kands-energy-1300-meski-26-amortyzowany-alu-i2250654491.html 4. http://allegro.pl/pro-mtb-rower-ferrini-r3-alivio-suntour-z-blokada-i2242711372.html Potrzebuje glownie opinii, czy warto ufac takim markom jak Kands, czy lepiej kupic drozszy rower a renomowanej firmy jak Kross czy Merida ? Czym to sie rozni, czy bedzie jakas znaczaca roznica w regulacji itp. ? Bo na pierwszy rzut oka mozna zauwazyc ze podzespoly marki Kands (rower za np.1300 zl) to za rower z tymi samymi podzespolami tyle ze Krossa trzeba dac zalozmy 1600 zl. Druga sprawa to chcialem uzyskac opinie czy bardzo duza roznica jest miedzy hamulcami tarczowymi mechanicznymi, hydraulicznymi, a np zwyklymi v-brake ?? po prostu czy warto inwesrowac w rower z hamulcami tarczowymi ? Trzecia sprawa, mam 182 cm wzrostu i mam problem jaką rame wybrać 19 cali czy 21 ? Bardzo proszę o pomoc, która będzie dla mnie odpowiedniejsza ? Gdyby ktoś miał jakieś inne pomysły co do roweru w przedziale cenowym ktory wyznaczylem, super by bylo gdyby coś podesłał. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!
krism4a1 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 ...Wiem, ze moglbym sam dojsc do roznych rzeczy czytajac forum, jednak przyznam ze czas mnie strasznie goni... K^$@a lepiej żeby czas marnowali inni, odpowiadałem dzisiaj ludziską na identyczne tematy postów, z dzisiaj...
Marcin191 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Napisano 11 Kwietnia 2012 K^$@a lepiej żeby czas marnowali inni, odpowiadałem dzisiaj ludziską na identyczne tematy postów, z dzisiaj... chodzilo mi o to, ze ktos, kto w temacie siedzi pare lat tylko zobaczy dany rower i bedzie wiedzial czy dany rower jest cos warty czy nie, a ja bede musial rozkminiac pewnie pare tygodni czytajac o kazdej czesci osobno, jaki daje efekt polaczenie danych czesci itd.
rydzo Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Ja tu widzę zasadniczy błąd ... Rower do miasta i komfortowy a Ty wybierasz MTB? Hm, dziwne. Najpierw się solidnie zastanów jaki typ roweru dla Ciebie. Bo kupujesz niby na kilka lat a decyzję chcesz tak szybko podjąć jakby to kupno batonika było ...
Marcin191 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Napisano 11 Kwietnia 2012 tzn. miasto jak miasto, wiadomo sporo niedoskonalosci, nie bede caly czas jezdzil po drodze asfaltowej, duzo jezdze po dziurwacych chodnikach, czasem sie zdarzy teren, moze malo precyzyjnie to wszystko napisalem, ale dla potwierdzenia: tak na pewno chce MTB
TymekF Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam Jako, że nie chciałbym robić bałaganu i zakładać nowego tematu, myślę, że mógłbym się podpiąć pod temat kolegi : ) Mam 186cm wzrostu, noga 87cm, waga ok. 70kg. Chciałbym sobie sprawić (nowy lub używany) rower głównie na miasto - ścieżka rowerowa (często wyboista przez wystające korzenie), chodnik(często dziurawy : ) ), czasami lekki teren, fajnie by było, jeżeli mógłbym sobie nim zaskoczyć z wyższych krawężników, niewielkich schodków : ). Ostatnio jeździłem starym typowo miejskim rowerem, który się w większej części mojej trasy nie sprawdził, oprócz kilku odcinków równiutkiej ścieżki rowerowej, reszta trasy to totalna męczarnia (dziury, wystające korzenie, pękający asfalt, krawężniki etc.) Myślę, że w takich warunkach dobry był by rower street'owy , enduro(???) lub jakiś MTB. Osobiście przykuł moją uwagę rower GT chucker 2.0, czy by się nadawał? Jakie jeszcze rowerki w cenie do 1500zł mogły by spełniać moje potrzeby? Pozdrawiam PS.: Rozumiem że na mój wzrost i do takiej jazdy to rama 19 lub 19,5 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.